Și veniră și Paștile. Cu toate cele, în special cu tăiatul mieilor și ale altor orătănii de pe lângă casa omului, ale căror părți sunt atât de necesare în pregătirea meniului cu care românul de rând își așteaptă oaspeții în vizită. Și odată cu sărbătorile pascale se ivi și motivația pentru unele grupuri să iasă la proteste.
Care grupuri? Cele ale veganilor atât de deranjați de ce pune fiecare în farfuria lui și atât de „superiori” morali nouă, muritorilor de rând, încât consideră a fi de bun augur să se pună între omul care abia așteaptă această perioadă a anului și farfuria lui. O grupare cu consistența unui cult religios, cu adepți al căror comportament aduce atât de mult aminte de modul în care, prin anii 90, erau tratați cei care îndrăzneau să afirme că nu mai cred în religia strămoșească, în creștinismul dacic primordial.
Care le sunt argumentele? Păi … se folosesc cam de toate pentru a susține o narativă mai subțire decât cultul personalității ceaușiste, începând de la apelul la emoție și compasiune până la cel la autoritatea medicală, autoritate care … vedem mai încolo.
Hai să le luăm pe rând, începând cu apelul la sentimentalisme ieftine, demne de copilașii de clasa a I-a care se roagă de bunicul să nu taie iepurașul lor preferat. Cei care stau în Cluj – Napoca au văzut în aceste zile grupul adepților cultului vegan pe străzi, cu pancarte care de care mai emoționale, doar doar or convinge pe cineva să nu bage mâna în portofel pentru mielul pascal.
Nu, nu avem compasiune. De ce? Pentru că suntem programați genetic, în sute de mii de ani de evoluție, să vânăm cu sânge rece mâncarea care asigură supraviețuirea tribului. Doar că astăzi vânătoare nu mai constă în fuga după animalul dorit prin tot felul de coclauri, ci alergătura către cel mai ieftin furnizor de carne, indiferent de originea preferată. Și nici un vânător care nu vrea să facă foame nu își permite să aibă compasiune.
O să îmi spuneți că situația nu mai e aceeași, că nu mai e nevoie să faci foame ca să poți manifesta milă față de orătăniile destinate bucătăriei? Ei…nu e chiar așa. Dieta vegan, raw – vegan sau ce alt soi de religie mai cred ei de cuviință nu aduce în organism aportul necesar de proteină animală și de calorii pentru ca toate sistemele să poată funcționa impecabil. De unde știu? De aici, și de aici
Așa că nu, veganismul nu e cea mai bună soluție dacă nu suferi de vreo afecțiune care să facă proteina animală non grata pentru organismul tău. Dar nici un studiu și nici un argument rațional nu le poate băga oamenilor ăstora în cap că își pun în pericol corpul și creierul propriilor progenituri, lipsindu-i de cele necesare.
Mai mult, există studii, aici e unul, care arată că lipsa de proteine animale poate duce la efecte majore, începând cu deficiențe de vitamina B12, care e ingredientul magic în funcționarea unui creier sănătos, până la alterări ale ADN-ului și la creșterea riscului unor boli care să îi trimită pe practicanții acestei religii într-un mormânt timpuriu, cum sunt cancerele și … bolile cardio-vasculare. Fix ce susțin religioșii că vindecă 🙂 !
Acum, că aveți o idee despre cât de benefică este o dietă strict vegană, și cei care vor pot căuta mai mult, că-i mare internetul, o să luăm în calcul un alt argument al adepților veganismului: cel al ecosistemului. Oamenii susțin că dacă am renunța la consumul de carne nu am face decât să ajutăm mediul înconjurător … Oare?
Primul lucru la care s-ar putea gândi orice om cu o urmă de rațiune ar fi cel al necesarului de hrană. Cât spațiu și câtă energie sunt necesare unui vegan pentru a acumula aceeași cantitate de nutrienți, spre deosebire de un omnivor, cum sunt mai toți oamenii? Enorm. Există și studii, aici e unul, care dovedesc că producția de hrană strict vegetariană mărește cantitatea de gaze de seră per calorie. No? Ei aș, chiar îi vedeți pe credincioșii vegani ascultând de vocile rațiunii?
Până acum poate că veți fi înțeles rolul și semnificația titlului. Oamenii se opun unor tradiții doar pentru că ei consideră progresul către orice ca fiind cea mai sigură cale, care nu țin seama de nici un fel de argument, fie el medical, economic sau istoric, care refuză cu încăpățânare să ia în calcul faptul că am trecut de la Australopitecus Africanus la Homo Sapiens Sapiens doar pentru că am învățat să mâncăm carnea gătită, făcând-o astfel mult mai ușor digerabilă și creând un acces mult mai rapid al nutrienților către sistemul nervos, ceea ce a dus la o dezvoltare vizibilă a volumului calotei craniene, implicit a creierului. Da, avem creiere mai mari decât acum 100.000 de ani TOCMAI pentru că mâncăm și carne, nu doar buruieni!
Orice argument logic este întâmpinat de frustrare, de amenințări, de jigniri și de orice altceva, numai de alte argumente logice nu. Unde ați mai văzut un astfel de comportament? La habotnicii religioși, la radicalii mișcărilor religioase bazate pe argumente emoționale și pe frică.
De ce „religia celor fără de religie”? Pentru că marea lor majoritate sunt oameni care au respins tradițiile religioase, care au renunțat la adulația față de vreun zeu binevoitor, și au devenit adepții iraționali ai unui cult care pune, mai presus de orice, inclusiv de om, animalul al cărui loc ar trebui să fie în farfurie.
Ei…destul. Hai, Paște Fericit tuturor! Și să mâncați și pentru mine o ciozvârtă de miel!
Catre autorul articolului:
Ai citit studiul pe care il recomanzi sa vezi ca scrie: „However other research suggests vegetarianism lowers the risk of diabetes, stroke and obesity.”? Sunt zeci de studii care arata cat de daunatoare sunt produsele de origine animala. nu stiu ce urmaresti cu agenda asta a ta anti veganism dar e lejer patetic. Nu stiu cum poti lucra ca si jurnalist cand promiti ca atingi mai multe puncte si de fapt doar te plangi ca din punctu tau de vedere nu e sanatos veganismul. Wow. Nu ma mir ca nu citeste nimeni PresaLibera cand imprastiati doar minciuni si nimicuri.
Apropo de jigniri, tabara ta a jignit si nu au putut purta o conversatie coerenta cu mine, si am primit amenintari pentru ca am indraznit sa aduc argumente impotriva a ceea ce ai scris tu. Nu ai o baza si o structura in ceea ce scri, si titlul e click-bait fiindca nu explici nicicum de ce vezi tu veganismul ca pe o religie.
Oricum e amuzant ca acest articol vine ca replica in urma unei tentative de conversatie pe Facebook dar te descurci mai bine sa monologhezi, nu poti aduce argumente reale care sa se sustina cand porti o conversatie.
Explicația e fix la final. Dar unii comentează după două paragrafe, așa că … Aaa, și nu, nu mă interesează să aduc nici un fel de argument în fața credincioșilor. E inutil și o pierdere de timp. Articolul e scris pentru oamenii normali, nu pentru cei cu deficiență severă de B12.
Cât despre jigniri … eu zic că ar trebui să te duci la articolul inițial, să vezi cine a început :)) Nu tu, unul de-ai tăi!
Fara suparare, dar asta e cel mai prost si neprofesionist site de presa din cate am vazut pana acum.
Articolul e scris fara nici un pic de informare inainte, se focuseaza pe o cauza (veganismul) despre care nici nu a binevoit macar sa se interesez sau sa inteleaga inainte, si e absolut total subiectiv. E un articol scris doar din dorinta de a deranja sau bucura anumiti oameni si in niciun caz de a informa, ceea ce ar fi fost normal sa faca presa.
Veganismul = religia născută din dorința unor looseri de a se simți superiori morali față de restul societății, altceva mai bun neștiind oricum să facă…
Și dacă tu numești lăudarea aberațiilor susținute de adepții religiei vegane ca fiind articole informative … rău cu IQ-ul
Veganismul nu e o religie, nu stiu de unde iti iei tu informatiile, dar schimba sursa. De asemenea, veganismul promoveaza egalitate si este exact opusul a ceea ce ai zis tu pentru ca vrea tocmai sa se opuna acelui sentiment de superioritate pe care il au unii pe baze de etnie, de rasa, de orientare sexuala, de gen, de specie etc.
Ce ai facut tu a fost sa iei un subiect care te deranjeaza si sa scrii despre el in modul cel mai subiectiv si dezinformator posibil. Daca asta e ideea ta de a face jurnalism…just don’t.
Mi-aș dori să fi în locul mielului de Paște, atunci ai înțelege că a avea compasiune nu are legătură cu religia sau cu altceva, ci pur și simplu cu respectarea vieții, a tuturor ființelor vii, care nu sunt pe pământ ca să umple burți. Și o să te anunț că în viitor nu se vor mai mânca animale, va fi că și cum ai mânca oameni să mănânci animale și ăsta e adevărul. Dacă ar apărea o specie mai puternică care s-ar hrăni cu carne de om, cum v-ati simți? Să fiți hăituiți, uciși și devorați? Cred că v-ar place când s-ar rupe bucăți din voi sau poate ați prefera direct la proțap? Doamne, câtă ignoranță, răutate și prostie pui in unii!
Ți-ai dori tu multe. Ai prins peștișorul de aur, sau ce?
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3189454/The-secret-man-s-intelligence-POTATOES-Humans-evolved-large-brains-ancestors-ate-starchy-carbohydrates.html
Ziceai ceva de evoluția omului?
Am terminat facultatea de jurnalism acum câțiva ani, iar citind acest articol am avut un sentiment de dezgust puternic, cu toată sinceritatea.
În primul rând, în calitate de “jurnalist de calitate”, trebuie să fii imparțial pentru a putea da dovadă și de profesionalism.
Ceea ce ai scris tu aici, e un articol de scris pentru Facebook, sincer. Acolo unde postează toți culții, cu un nivel intelectual “deosebit de înalt” în momentul în care doresc să atragă atenția altor semeni cu același nivel.
Acest aricol este strict părerea ta, plus niște copy&paste de pe Google, desigur, totul preferențial.
Din vina ta și a celor ca tine țara noastră s-a blocat undeva la un nivel foarte scăzut. 😉
Ah, presupun că vei spune:”E vegană, iar acesta este motivul pentru care mă critică!”. Însă dacă citești cu atenție, vei observa că doar ți-am comentat calitatea acestui articol și aptitudinile tale în ceea ce privește jurnalismul.
În ceea ce privește veganismul, singurul regret pe care îl am este că nu am fost crescută așa, aș fi vrut să nu fi știut vreodată gustul produsului de origine animală. 🙂
Aștept un răspuns obraznic referitor la comentariul meu.
Văd mai sus că asta poți tu să oferi, în niciun caz argumente.