Te-ai întrebat vreodată care este cea mai importantă calitate într-o relație de cuplu? Unii spun că este sinceritatea, alții spun că este comunicarea eficientă.
Dar un psiholog specializat pe consilierea de cuplu, căruia i-au trecut pragul cabinetului peste 1000 de cupluri, spune că nu este vorba nici despre sinceritate, nici despre arta comunicării. El spune că o relație nu poate funcționa armonios, dacă nu este bazată în primul rând pe respect, concluzionând astfel că respectul reciproc între partenerii de cuplu este cea mai importantă calitate a unei relații sănătoase și durabile.
Cu siguranță, cei care au făcut vreodată parte dintr-o relație în care lipsea respectul, înțeleg cel mai bine această afirmație a psihologului John Kim. Atunci când vorbim despre o relație sănătoasă, respectul trebuie să fie prezent. Acesta nu reprezintă o opțiune, ci un element fundamental al relației.
Psihologul spune de asemenea că, în prezent, respectului nu i se mai acordă o atenție și o importanță atât de mare cum se întâmpla în trecut, însă fără respect, nu poate exista încredere. Iar fără încredere, nu poate exista o relație sănătoasă.
Practic, respectul stă la baza încrederii, încrederea stă la baza siguranței, iar siguranța este sentimentul definitoriu al unei relații sănătoase.
Așadar, ce este respectul?
În opinia lui John Kim, respectul înseamnă ca niciun partener să nu considere că are o putere sau autoritate superioară asupra celuilalt. Înseamnă că nu trebuie să fim întru totul de acord cu cealaltă persoană ca să o iubim. Respectul înseamnă să oferi posibilitatea partenerului să aibă propriile opinii și credințe.
Înseamnă să nu judeci partenerul, să nu-l controlezi, să nu-l obligi. Înseamnă să nu-l împiedici să evolueze și să se dezvolte.
Este important ca într-o relație să existe respect, pentru că dacă acesta lipsește, va lipsi și armonia, dezvoltarea, creșterea în cuplu.
Dacă ai fost implicat vreodată într-o relație fără respect, este important să te întrebi cum ai ajuns acolo, de ce ai rămas, de ce ai plecat. Nu este nevoie să învinovățim cealaltă persoană, este suficient să ne analizăm pe noi înșine și să vedem de ce am fost noi acolo. De ce am acceptat să fim într-o relație fără respect? Cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat treptat. Poate că a existat respect la începutul relației, însă cu timpul a dispărut.
Ce poți face acum?
Nu te compromite!
Dacă un partener nu te respectă și tu alegi să rămâi acolo, atunci te compromiți. Îți sacrifici propria valoare pentru o relație nesănătoasă.
Este important să te gândești foarte serios la persoana cu care vrei să investești într-o relație. Pentru că dacă vei permite ca respectul să lipsească, investiția ta va fi puternic afectată. Iar prin investiție, să înțelegi timp, sentimente, trăiri, planuri, vise, dorințe și, bineînțeles, o parte importantă din tine.