Dacă utilizarea excesivă a calculatorului sau a telefonului interferează cu viața ta de zi cu zi, s-ar putea să fii dependent de tehnologie. IAD (Internet Addiction Disorder), adică dependența de internet, cauzează complicații neurologice, tulburări psihologice și probleme sociale.
Conform unui studiu, adicția de internet în societatea Americană și cea Europeană afectează până la 8,2% din populația generală.
Aceasta se caracterizează prin multe ore, care nu au legătură cu munca, petrecute în activități ce implică tehnologia și internetul, cum sunt cele pe calculator, telefon sau jocuri video.
Cele mai comune categorii ale adicției de internet includ jocurile pe calculator, timpul petrecut pe rețelele sociale, e-mail, blog, cumpărăturile online și vizionarea materialelor pornografice.
Cum este diagnosticată dependența de internet?
Dependența de internet nu este considerată încă o tulburare mintală în sine. Totuși, a fost adăugată în Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale ca fiind o tulburare care necesită mai multă cercetare.
Conform unui studiu, sunt 5 criterii diagnostice pentru identificarea Adicției de Internet în populația generală:
- Persoana se gândește constant la folosirea internetului în trecut sau în viitor
- Persoana are nevoie să folosească internetul pentru perioade îndelungate pentru a obține satisfacție
- Persoana a avut tentative eșuate de a controla, reduce sau opri folosirea internetului
- Persoana este agitată, iritabilă, depresivă sau indispusă atunci când încearcă să controleze volumul de utilizare a internetului
- Persoana petrece mai mult timp pe internet decât își propune inițial
Îndeplinind criteriile de mai sus, persoana trebuie să fi făcut măcar un lucru din următoarele:
- Persoana a pus în pericol sau a riscat pierderea unei relații semnificative, a unei oportunități educaționale sau de carieră din cauza internetului
- Persoana și-a mințit membrii familiei, terapeutul sau alte persoane pentru a-și ascunde obiceiurile legate de internet
- Persoana folosește internetul ca pe o modalitate de a scăpa de probleme sau stări negative
- Cele mai comune instrumente de evaluare indică o adicție de internet
Care este tratamentul pentru dependența de internet?
Unii profesioniști din domeniu susțin că oamenii dependenți de tehnologie au de fapt alte probleme care stau la baza adicției. Astfel, tratarea adicției de internet poate fi realizată doar după rezolvarea problemelor din substratul acesteia.
Acest studiu spune că dependența de substanțe și dependența de internet au la bază același mecanism neurobiologic. În acest caz, medicamentele contra comportamentelor adictive pot fi de ajutor.
O altă metodă de tratament este terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta îi învață pe oameni să fie atenți la relația dintre gânduri, emoții și comportamente și îi pregătește să identifice factorii declanșatori ai comportamentului nedorit.
De asemenea, psihoterapia de grup poate fi eficientă în tratamentul dependenței de internet, sau chiar internarea într-o clinică de „dezintoxicare” de acest comportament. Datorită prevalenței ridicate a acestei adicții, au apărut instituții specializare care oferă ajutor.
Pentru a te convinge și mai mult de cât de reală este această problemă, iată 7 adevăruri care te vor surprinde:
- Nomofobia
Nomofobia este teama de a nu avea mereu telefonul la îndemână. Un studiu relevă faptul că 58% dintre bărbați și 48% dintre femei suferă de această fobie. Datele adunate de cercetători arată că nomofobia este o problemă care ia amploare în lumea modernă.
- Majoritatea oamenilor spun că nu pot trăi fără telefon
Conform aceluiași studiu, 58% dintre respondenți spun că nu s-ar putea descurca fără telefon nici măcar pentru o singură zi, iar 20% se simt stresați și își pierd concentrarea atunci când nu au baterie sau semnal la telefon.
- Există o generație întreagă care nu merge la toaletă fără telefon
Un alt studiu relevă faptul că cel mai popular loc unde oamenii folosesc internetul este acasă, iar 8 din 10 oameni (79%) folosesc internetul pentru rețele sociale.
Mai mult, folosirea rețelelor sociale în timp ce se află pe toaletă este ceva normal pentru 12% din populație. Studiul a arătat că femeile sunt cele care folosesc cel mai des telefonul atunci când merg la baie. Totuși, bărbații sunt mult mai atașați de telefoanele lor, în comparație cu femeile.
- Majoritatea oamenilor cad victimă condiționării clasice prin intermediul internetului
Acest articol spune că telefoanele inteligente și condiționarea clasică sunt o combinație foarte puternică. Sunetele produse de telefoanele noastre generează răspunsuri automate, din reflex din partea noastră. Acesta este motivul pentru care persoanele dependente de tehnologie tind să-și verifice telefonul fără vreun motiv aparent – doar din plictiseală sau obișnuință.
- Dependenții de tehnologie suferă de vibrații-fantomă
Vibrațiile-fantomă reprezintă fenomenul prin care utilizatorii de telefoane mobile au impresia că dispozitivul lor vibrează ca atunci când ar primi un telefon sau un mesaj, chiar dacă acesta nu a vibrat deloc.
80% dintre oameni au simțit vibrații-fantomă iar 30% și-au auzit telefonul sunând chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat.
Totuși, rezultatele cercetărilor arată că majoritatea utilizatorilor nu se simt foarte deranjați de vibrațiile-fantomă, iar, cu cât mai mult o persoană își folosește telefonul, cu atât este mai probabil să fie afectată de acest fenomen.
- Abilitățile de gândire critică scad
Conform unui studiu realizat de o profesoară de psihologie de la Universitatea din California, abilitățile de gândire critică și analiză se diminuează în urma folosirii excesive a internetului.
Rezultatele studiului arată că prezența internetului în sălile de curs nu sporesc învățarea. După ce studenții au fost testați în urma participării la cursuri, cei care nu au avut acces la internet au obținut rezultate mai bune decât cei care au avut.
- Dependența de tehnologie afectează relația copil-părinte
Conform acestui studiu, copiii au un comportament mai rău atunci când părinții sunt distrași de telefoanele mobile.
Studiul, desfășurat de Universitatea din Michigan și Universitatea Statului Illinois a descoperit că, copiii manifestă comportamente nedorite atunci când părinții lor folosesc telefonul în timp ce vorbesc cu ei.
Exemplele de utilizare a telefonului de către părinți în timpul interacțiunii cu copiii includ verificarea mesajelor pe telefon în timp ce servesc masa sau în timpul de joacă.
Pe de altă partă, comportamentele nedorite ale copiilor pot însemna și hipersensibilitate, ieșiri nervoase sau faptul că aceștia se plâng tot timpul.
Nu este surprinzător că dependența de internet este în creștere în toată lumea. Unele țări chiar o consideră ca fiind un aspect ce ține de sănătatea publică. Pentru că nu este încă inclusă în categoria tulburărilor mintale, ar trebui luate măcar măsuri de prevenție. O modalitate ar putea fi activitățile în aer liber și exercițiile fizice. Folosirea internetului ar trebui să fie o acțiune conștientă, pentru a diminua posibilitatea de abuz.