Transfagarasanul este unul dintre cele mai celebre drumuri din Romania, si chiar si din Europa, datorita inaltimii la care a fost construit, a peisajelor superbe si a numeroaselor serpentine. Drumul este spectaculos pentru ca strabate muntii Fagaras, cei mai inalti munti de la noi din tara, astfel Transfagarasanul atinge o altitudine de 2042 de metri, fiind al doilea drum din Romania ca altitudine, dupa Transalpina.
Cunoscut si ca DN7C, Transfagarasanul leaga Ardealul de Muntenia si are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte si poduri si un tunel de 887 metri, fiind cel mai lung din tara, care strabatemuntele Paltinului. Datorita numeroaselor serpentine viteza medie este de maxim 40 km la ora; de asemenea datorita altitudinii, a caderilor masive de zapada si a riscului de avalansa, Transfagarasanul este deschis doar in perioada iulie – octombrie. Intre 1 noiembrie si 30 iulie sectorul cuprins intre kilometrul 104 si kilometrul 130 este inchis circulatiei. Accesul la Lacul Balea se face doar cu telecabina.
Spectaculosul drum a fost construit intre anii 1970-1974, cu eforturi imense din partea soldatilor si a muncitorilor care au reusit sa creeze un drum in creierul muntilor. Vietile omenesti pierdute au fost foarte multe; oficial numarul era de 40 de morti, dar oameni care au lucrat la acest drum povestesc de faptul ca numarul celor decedati e de numarul sutelor.
Printre obiectivele turistice se numara Lacul si Cascada Balea, Lacul si Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul si Lacul Capra, Cetatea Poenari. La acestea se adauga Hotelul de Gheata de la Balea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele si traseele montane din jurul Transfagarasanului.
Drumul incepe din localitatea Arefu, judetul Arges si se termina in localitatea Cartisoara din judetul Sibiu. Majoritatea recomanda sa parcurga drumul de la sud la nord, dar sincer eu am facut-o de la nord la sud si mi s-a parut mult mai interesant si mai spectaculos.
De la peisaje de deal, drumul urca incet spre masivele muntoase; padurile de fosioase se transforma in paduri de conifere; viteza scade incet, pe masura ce prapastiile se deschid in fata ta. Aerul devine mai rece, mai curat iar vantul incepe sa bata din ce in ce mai tare.