Comuna Belis se individualizeaza in cadrul judetului Cluj prin prezentarea habitatului de altitudine cuprins intre 1000 metrii si 1300 metrii altitudine si prin existenta lacului de acumulare Fantanele-Belis.
Nu se cunoaște data exactă a formării localității, se presupune însă că aceasta a fost formată de păstorii care veneau cu turmele prin zonă la pășunat. Aceștia și-au ridicat în zonă colibe, iar ulterior s-au așezat în zonă, rămânând definitiv acolo. Pe la 1737 în documentele vremii este amintită și localitatea Beliș.
La inceputul anilor 1970, pe vatra veche a satului Beliș s-a construit barajul Beliș-Fântânele, iar locuințele au fost strămutate pe deal. Satul vechi, Giurcuța de Jos, cu vatra și mormintele strămoșilor a fost inundat de apele lacului de acumulare Fântânele. Vara când nivelul apelor lacului scade, se pot vedea ruinele satului, în special biserica.
Satul de resedinta Belis a fost stramutat in urma realizarii lacului de acumulare Fantanele-Belis si reconstruit dupa un plan de sistematizare bine conceput, pe un platou aflat la aproximativ 1200 metrii altitudine.
Localitatea Beliş este poarta deschisă a Ardealului fiind situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, se află la o distanţă de 27 km de oraşul Huedin, de municipiul Cluj-Napoca la 77 km şi de municipiul Oradea la 133 km.
Numai la doi pasi se afla Lacul de acumulare Fântânele ce ofera privelistea unui baraj hidrografic superb.
Întreaga zona, cu o traditie folclorica arhaica, este recomandata pentru excursii, vacante, dar si pentru tratamentul surmenajului fizic si intelectual.
Zona Gilau Tarnita. Este o zona deosebit de pitoreasca, ale carei principale puncte de atractie sunt constituite de barajul ridicat in zona Tarnita (87m) si de lacul Tarnita care se intinde pe o suprafata de 216 ha.
Se poate ajunge în zonă pe calea ferată până la gara din Huedin, iar de acolo cu transport auto. Mai ușor se ajunge pe șosea, pe drumul european E60 Oradea-Cluj-Brașov, iar din Huedin se trece pe drumul județean DJ 101 către Beliș.
Obiective turistice:
- Bradul lui Horea din pădurea Scorușet
- Cetățile Rădesei
- Lacul și stațiunea Beliș-Fântânele
- Cascada de la Răchițele
- Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei
- Cheile Someșului Cald
- Molhașul Mare de la Izbuc (8,0 ha)
- Poiana Florilor
- Parcul Natural Munții Apuseni
- Rezervația naturală Cetățile Ponorului
- Valea Iadului și Stâna de Vale
- Zonele din jurul lacului Fântânele
Cazare:
|