Senatorul Cristian Bordei și deputatul Radu Molnar, de la USR PLUS Cluj, doresc modificarea legislației, pentru a permite înființarea și funcționarea mai ușoară a firmelor care angajează persoane defavorizate.
Cristian Bordei: „Astăzi am depus alături de colegul meu, deputatul USR Radu Molnar, un pachet de patru inițiative legislative care încurajează dezvoltarea întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție.
Concret, propunerile noastre modifică Legea 219/2015 privind economia socială, Legea 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat, OUG 57/2019 privind Codul administrativ și Legea 227/2015 privind Codul fiscal și se referă la următoarele:
- Extinderea listei entităților care stabilesc dacă o persoană aparține unui grup vulnerabil. Azi, doar instituțiile statului fac aceasta evaluare. Noi ne dorim să acordăm permisiunea efectuării anchetei sociale către structuri independente ale asistenților sociali: Cabinete Individuale de Asistență Socială, Cabinete Asociate de Asistență Socială, Societăți Civile Profesionale de Asistență Socială.
- Extinderea conceptului de grup vulnerabil. În prezent paradigma de gândire tinde să rămână blocată în corelarea vulnerabilității exclusiv cu sărăcia. Ori asta spune doar o parte din poveste. Există persoane vulnerabile care nu se luptă cu sărăcia, însă se confruntă cu alte probleme.
- Includerea întreprinderilor sociale între persoane juridice care pot beneficia de voluntariat. O bună parte din societatea civilă s-ar implica în ajutorarea semenilor. Dar asta presupune includerea întreprinderilor sociale de inserție alături de celelalte persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.
- Includerea întreprinderilor sociale de inserție între organizațiile care pot beneficia de donarea celor 3,5% din impozit. Pentru asta este necesară extinderea listei de structuri cărora contribuabilii le pot direcționa sume din impozit, alături de celelalte entități nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii.
- Includerea dreptului consiliilor locale și județene de a participa cu capital sau cu bunuri la înființarea, funcționarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale de inserție. Prin aceasta măsură se operaționalizează prevederile legii 219/2015 conform căreia întreprinderile sociale de inserție pot beneficia de anumite facilități din partea autorităților administrației publice locale.”
Cei doi politicieni clujeni au anunțat încă din luna august, într-o conferință de presă, că vor propune modificarea legilor legate de întreprinderile sociale, pentru a facilita crearea de locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile.