Atunci când rinichii filtrează resturile din sânge, ei crează urina. Uneori sărurile şi alte minerale din urină se unesc pentru a forma mici pietre. Acestea variază de la mărimea unui cristal de zahăr până la cea a unei mingi de ping-pong, dar sunt rar simţite dacă nu cauzează un blocaj. Ele pot provoca o durere intensă dacă ajung în uretre, micile canale ce duc spre vezică.
Simptome
Când pietrele se deplasează spre tractul urinar, ele pot cauza: durere severă în spate, stomac; urinare frecventă sau dureroasă; sânge în urină; ameţeli; vomă. Pietrele mici se pot elimina fără a declanşa simptomele.
Pietre la rinichi sau altceva?
Dacă aveţi brusc durere severă în spate sau stomac, este bine să apelaţi la ajutor medical imediat. Durerea abdominală este asociată cu multe alte boli, incluzând unele ce trebuie tratate urgent, precum apendicita. Urinarea dureroasă este un simptom obişnuit pentru infecţii ale tractului urinar sau pentru unele boli cu transmitere sexuală.
Diagnosticarea bolii
Pietrele la rinichi sunt rar diagnosticate înainte să înceapă să cauzeze durere. Această durere este uneori suficient de intensă pentru a trimite pacienţii la urgenţe, unde o varietate de teste poate duce la identificarea lor: testele cu raze X, cu ultrasunete sau un test de urină. Analizele de sânge pot depista nivelele ridicate de minerale care sunt implicate în formarea pietrelor.
Îngrijirea la domiciliu
Dacă pietrele sunt suficient de mici, doctorul vă poate recomanda să luaţi calmante şi să aşteptaţi ca ele să fie eliminate singure din corp. În acesată perioadă, doctorul vă poate recomanda să beţi suficientă apă şi fluide pentru a menţine urina clară- aproximativ 8, până la 10 pahare pe zi.
Ce înseamnă “suficient de mici”?
Cu cât sunt mai mici pietrele, cu atât este mai probabil să se elimine singure. Dacă sunt mai mici de 5 mm, există 90% şanse să treacă fără alte intervenţii. Dacă pietrele sunt între 5 şi 10 mm, şansele scad la 50%. Dacă pietrele sunt prea mari pentru a fi eliminate singure, există numeroase opţiuni de tratament, precum: medicamentaţia, terapia cu unde de şoc, ureteroscopia.
Factori de risc pe care îi puteţi controla
A bea prea puţină apă reprezintă cauza principală a apariţiei pietrelor la rinichi. Regimul alimentar joacă şi el un rol important. Consumul excesiv de proteine, sare şi a unor alimente precum ciocolata sau legumele verzi, poate creşte riscul apariției la unele persoane. Alţi factori de risc sunt creşterea în greutate, precum şi alte medicamente.