Președinta Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Cluj a prezentat și dezbătut, alături de colegii săi, Raportul de activitate al instituției pentru anul trecut. Iată conținutul acestuia, expus de Maria Forna:
1️⃣ În cadrul ședinței din luna ianuarie, membrii ATOP au aprobat Raportul de activitate al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică pe anul 2022. La dezbaterile ședinței, a fost invitată și doamna Ana Maria Chiciudean, Director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj, pentru a face o informare cu privire la organizarea şi coordonarea, la nivel judeţean, a activităţilor de ocupare a forţei de muncă, ce măsuri de sprijin aplică pentru cei care se află în situația cautării unui loc de muncă sau care doresc schimbarea acestuia. Doamna director a specificat faptul că în domeniul legislației muncii, se impun unele modificări iar Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj va transmite câteva propuneri de măsuri în acest sens, care pleacă de la specificul nevoilor județului Cluj.
În aceeași ședință a fost invitată și Doamna Irina Munteanu, Prefectul județului Cluj, care a dorit să informeze membrii autorității de faptul că proiectul „Sănătate și siguranță în Clujul rural”, proiect finanțat și de către ATOP, a luat locul I într-o competiție organizată de către ANFP în cadrul conferinței internaționale Inovație și calitate în sectorul public, ceea ce denotă că este o idee inovatoare, este un proiect care poate constitui un model de bună practică și poate să își găsească aplicabilitate la nivelul întregii țari.
2️⃣ La ședința din luna februarie a fost aprobată Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi siguranţei civice pe anul 2022.
La dezbaterile ședinței ATOP, a fost invitat domnul Inspector principal de poliție TĂMAȘ CIPRIAN ADRIAN, î. șef al structurii Serviciului pentru imigrari Cluj, pentru a prezenta problemele cu care se confruntă structura pe care o conduce și necesitatea identificării unor soluții în acest sens. În cadrul discuțiilor purtate, a fost adus la cunoștință faptul că principala problemă în ceea ce privește desfășurarea activității o reprezintă deficitul de personal. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Serviciului pentru imigrari Cluj, ATOP Cluj a transmis ministerului de resort solicitare în vederea analizării situației privind ocuparea funcțiilor vacante existente, precum și înființarea unor funcții suplimentare noi.
3️⃣ În cadrul ședinței ATOP din luna martie a fost aprobat Planul Strategic cuprinzând principalele obiective ce trebuie îndeplinite de unităţile de poliţie şi indicatorii de performanţă minimali pentru anul 2023. Preşedintele Comisiei de planificare, stabilire si evaluare a indicatorilor de performanţă minimali a prezentat membrilor ATOP „Raportul asupra eficienţei activităţii unităţilor de Poliţie pe anul 2022”, raport întocmit în conformitate cu prevederile art. 15, alin.2, lit.f din HG.nr.787/2002 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a autorităţii teritoriale de ordine publică.
Domnul inspector șef General de brigadă Ion Moldovan, șef al Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a prezentat membrilor ATOP Raportul de evaluare a activității desfăşurate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”al judeţului Cluj pe parcursul anului 2022 .
În aceeași ședință a fost invitat domnul Alin Danci – șef serviciu Biroul Administrare Patrimoniu/Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Consiliului Județean Cluj, pentru a aduce la cunoștința membrilor autorității informații cu privire la derularea campaniei de distribuire a materialelor publicitare tipărite prin proiectul – ,,Proiect de informare privind obligativitatea sterilizării unor animale de companie”, proiect finanțat de către ATOP.
4️⃣ La ședința din luna aprilie, domnul Marcel Bonțidean, director general al direcției Generale Poliția Locală Cluj-Napoca a realizat o informare cu privire la evaluarea activității Direcției Generale Poliția Locală pentru anul 2022.
Tot în cadrul ședinței, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, domnul Cristian Maxim, a realizat evaluarea actrivității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean “Alexandru Vaida Voievod Cluj” în anul 2022.
La dezbaterile ședinței, a participat și domnul Emilian Roșca, inspector șef adjunct, în cadrul ITM Cluj, pentru a realiza o scurtă informare cu privire la activitatea instituției pe care o reprezintă și care are drept obiective principale controlul aplicării prevederilor legale referitoare la relațiile de muncă, la securitatea și sănătatea în muncă, la protecția salariaților care lucrează în condiții deosebite și a prevederilor legale referitoare la asigurările sociale , potrivit legii nr.108 /1999.
5️⃣ La ședința din luna mai a fost aprobată Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe primele 3 luni ale anului 2023. La această ședință a fost invitată doamna Sălciuan Mariana Nicoleta -Director executiv al Casei Teritoriale de Pensii Cluj, pentru a realiza o informare cu privire la activitatea instituției dar și pentru a prezenta principalele proiecte care sunt în vedere pentru anii următori. Această instituție are o activitate foarte complexă, asigură în teritoriu aplicarea unitară a legislației din domeniul pensiilor publice precum și din domeniul asigurărilor sociale pentru accidente de muncă și boli profesionale și prestațiilor internaționale.
6️⃣ La dezbaterile ședinței din luna iunie a fost invitată doamna Emilia Negrilă, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Cluj, care a prezentat unele rezultate obținute în urma derulării Recensământului populației și locuințelor la nivelul județului Cluj. A fost subliniat faptul că, Municipiul Cluj Napoca a fost și rămâne cel mai mare municipiu din țară, după municipiul București. Chiar dacă la recensământ a rezultat o populație mai mică față de acum 10 ani, acum populația este de 286.598 de locuitori. Dar, există fenomenul acesta de migrație a populației din Cluj Napoca, spre comunele limitrofe, respectiv, în zona metropolitană Cluj Napoca, împreună cu Apahida, Baciu, Chinteni, Feleacu, Florești, Gilău și Jucu, unde există o creștere a populației de 1,8%. Din punct de vedere al populației ocupate, într-un clasament al județelor, județul Cluj se află pe locul trei, cu cele mai multe persoane ocupate, după Ilfov și București, iar în privința populației șomere, aici, clasamentul este invers, pornind de la cei mai puțini șomeri, Clujul este pe locul patru, București are cei mai puțini, apoi Ilfov, Timiș și urmează județul Cluj.
Tot în cadrul ședinței din luna iunie a fost invitat domnul Gheorghe Frățilă, Director al Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj pentru a prezenta membrilor ATOP unele aspecte cu privire la activitatea de amenajare, întreţinere şi reabilitare a traseelor montane din judeţul Cluj. Activitatea Salvamont are două componente distincte, partea de prevenție și partea de intervenție. Printre activitățile de prevențiese numără marcarea corespunzătoare și întreținerea traseelor de drumeție, unde există o problemă, majoritatea traseelor de drumeție trec și prin zone împădurite iar statutul juridic al traseelor turistice e destul de incert. Nu există în legislația forestieră cuvântul salvamont ceea ce crează probleme la întreținerea unui traseu, pentru că Salvamontul nu exploatează lemn ci taie bucățile de lemn care sunt pe traseu, le dă la o parte. După o serie de discuții la Ministerul Mediului, domnul director a transmis faptul că a primit promisiuni și va fi remediată problema birocratică.
7️⃣ În luna iulie a fost aprobată Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe cele 6 luni ale anului 2023, material care a fost ulterior prezentat în plenul Consiliului Judeţean Cluj. Tot în cadrul ședinței din luna iulie a fost invitată doamna Nicoleta Molnar, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, pentru a prezenta membrilor ATOP Strategia Județeană de dezvoltare a serviciilor sociale în domeniul asistenței sociale și protecției copilului pentru perioada 2021-2027. Misiunea Strategiei este aceea de a dezvolta servicii la nivelul UAT-urilor iar scopul Strategiei este stabilirea acțiunilor care se vor întreprinde și nominalizarea cu exactitate a direcției care va fi abordată în următorul interval de timp.
8️⃣ O temă importantă abordată în plenul ATOP din luna august a fost referitoare la derularea evenimentelor privind festivalurile de muzică și pelerinajul la Mănăstirea Nicula cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, precum și modul cum au fost respectate măsurile de siguranță pentru participanți. În acest sens, au avut loc activități multiple, în care au fost implicați reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Alexandru Vaida Voievod” Cluj, Direcției Generale Poliția Locală Cluj Napoca și alte forțe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pentru desfășurarea în condiții de siguranță, structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost prezente în mod activ și implicat și au acționat în sistem integrat pentru asigurarea ordinii și siguranței publice pe timpul desfășurării evenimentelor cultural artistice.
Totodată, în cadrul ședinței din luna august, domnul Alin Danci, șef serviciu Biroul Administrare Patrimoniu/Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat din cadrul CJ Cluj a prezentat noi informații cu privire la derularea campaniei de distribuire a materialelor tipărite prin proiectul “Informare privind obligativitatea sterilizării unor animale de companie” la nivelul județului Cluj. Campania de informare privind obligativitatea sterilizării unor animale de companie a debutat în luna decembrie 2022 și au fost distribuite materiale de informare în toate cele 81 de UAT-uri, prin intermediul reprezentanților Consiliul Județean, ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, precum și a medicilor veterinari din zonă și a asociațiilor de profil. Campania s-a dovedit a fi una utilă, având în vedere faptul că, din cele communicate, a crescut numărul proprietarilor de câini care se adresează medicilor veterinari și solicită sterilizarea animalelor.
9️⃣ La ședința din luna septembrie, a fost invitată doamna inspector școlar general, prof. Marinela Marc, pentru a prezenta membrilor ATOP măsurile care au fost luate în ceea ce privește pregătirea școlilor pentru începerea anului școlar. În acest sens, au fost organizate întâlniri pe parcursul lunii august cu directorii unităților școlare și cu primarii Unităților Administrativ-Teritoriale, pentru a analiza situația existentă, dificultățile cu care se confruntă, precum și a pentru a identifica soluții, astfel încât să fie asigurate condiții cât mai bune pentru începerea noului an școlar. Au avut loc întâlniri pe zone, la Câmpia Turzii, Turda, Dej, Gheral, Huedin și Cluj Napoca împreună cu reprezentanții Instituției Prefectului și cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au fost discuții cu directorii, cu primarii, au fost aduse lămuriri la anumite aspecte legate de obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu și autorizațiilor sanitare.
Având în vedere faptul că, consumul de substanțe interzise reprezintă o realitate care nu poate fi ignorată, la ședința ATOP a fost prezent și domnul Comisar Șef de poliţie Sebastian Marcu, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Cluj, care a atras atenția asupra vârstei tot mai scăzute a consumatorilor de droguri și a numărului de cazuri care este în creștere, nu doar la nivel județean ci și național. S-a pus în vedere faptul că cea mai mare provocare cu care se confruntă Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Cluj este lipsa de personal. Totodată, s-a evidențiat faptul că există nevoia unei colaborări mai intense între Centrul județean Antidrog și administrațiile publice locale, în special cele din mediul urban, cu scopul limitării impactului și a consecințelor legate de consumul drogurilor asupra sănătății și siguranței publice.
În acest sens, membrii ATOP au hotărât să acorde sprijin financiar pentru finanțarea proiectului „Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților-ALEG” inițiat de către Inspectortatul de Poliție Județean Cluj în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Cluj.
1️⃣0️⃣ În ședința din luna octombrie a fost invitată doamna Adina Socaciu – director executiv Agenția pentru Protecția Mediului Cluj pentru a dezbate politicile de mediu implementate la nivel județului Cluj. Misiunea Agenției pentru Protecția Mediului Cluj are ca scop promovarea dezvoltării durabile prin prisma unui mediu curat, prin asigurarea regenerării resurselor și a bunăstării oamenilor precum și colaborarea cu autoritățile și instituțiile publice, cu agenții economici și cu societatea civilă în scopul conștientizării, informării și educării populației în vederea asigurării protecției mediului, potrivit legislației în vigoare. Una dintre problemele semnalate de doamna director se referă la costurile cauzate de pagubele produse de animalele sălbatice. Au fost peste 70 de pagube în perioada primăvară-toamnă, care au generat costuri foarte mari, agenția plătind pagubele cetățenilor la care au fost îndeplinite condițiile din legislație.
Membrii autorității au analizat adresele înregistrate la Consiliul Județean cu nr. 38144/2023 din partea Instituției Prefectului Județului Cluj și nr. 38152/2023din partea Ministerului Afacerilor Interne, prin care a fost adresată rugămintea de a dispune ca, în cadrul ședințelor ATOP să fie evaluată eficiența activității de ordine publică și siguranță a cetățeanului pe anumite priorități indicate în adresa Ministerul Afacerilor Interne.
1️⃣1️⃣ În luna noiembrie a fost aprobată Informarea privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice pe cele 9 luni ale anului 2023, material care a fost ulterior prezentat în plenul Consiliului Judeţean Cluj.
1️⃣2️⃣ Discuțiile ședinței în plenul ATOP din luna decembrie au fost cu privire la acțiunile întreprinse de către forțele de ordine, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică pe timpul sezonului de iarnă și în contextul sărbătorilor și manifestărilor publice asociate.
Informările structurilor au fost făcute pe prioritățile de acțiuni, indicate în adresa Ministerului Afacerilor Interne menționată anterior, și anume:
o Reevaluarea riscurilor cu incidență în planul ordinii și siguranței publice, respectiv al situațiilor de urgență
o Stabilirea de măsuri concrete pentru diminuarea riscurilor identificate
o Respectarea de către organizatori a obligațiilor legale și a măsurilor asumate pentru desfășurarea evenimentelor publice
o Gestionarea, în sistem integrat, a evenimentelor desfășurate în spațiul public
o Identificarea soluțiilor tehnice optime și adoptarea măsurilor necesare pentru prevenirea pătrunderii neautorizate în zona de desfășurare a evenimentelor ( spre exemplu: dispozitive de blocare/restricționare a accesului autovehiculelor în zonele cu public; monitorizarea video a căilor de acces care converg către locul de desfășurare a evenimentelor)
o Alte elemente de interes, prin raportare la dinamica situației operative
La sfârșitul lunii decembrie au fost livrate către Inspectoratul de Poliție Județean Cluj materiale publicitare achiziționate prin proiectul „Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”. Prin intermediul acestui proiect au fost tipărite un număr de 40.000 broșuri, destinate adolescenților și părinților, pentru informare asupra pericolelor consumului de substanțe interzise și consecințele în plan personal, profesional sau social, aceastea urmând a fi distribuite la întâlnirile de instruire care vor fi organizate cu polițiști, cadre didactice, părinți și alți profesioniști care au interacțiune cu tinerii.
Prima întâlnire din cadrul acestui proiect a avut loc pe data de 8 decembrie, în Amfiteatrul Hotelului Univers T. La eveniment au fost prezenți peste 250 de elevi din clasele a IX-a și a X-a de la licee din Municipiul Cluj-Napoca, precum și profesori și reprezentanți ai asociațiilor elevilor și părinților. Cu această ocazie a fost lansată campania publică inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și ATOP Cluj- „Aleg. Eu dețin controlul”, care vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în județul Cluj. Elevilor și profesorilor participanți le-au fost distribuite broșurile tipărite prin proiectul ,,Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”.
În cadrul conferinței au luat cuvântul: Domnul Mircea Abrudean – Secretarul General al Guvernului României, Doamna Marinela Marc – Inspector Școlar General – Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Doamna Maria Forna – consilier județean și președinte al ATOP Cluj, Domnul Ciprian Neag, adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Domnul Sebastian Marcu – Comisar Șef Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Doamna Gina Pop – Comisar Șef în cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Doamna Georgiana Drăgan, director Centrul de fete „House” al Teen Challenge România și Sebastian Petruț- Teen Challenge Cluj.
Mesajul tuturor celor care au luat cuvântul în cadrul conferinței a atins aspectul și necesitatea ca, alături de o bună comunicare cu părinții, tinerii să ceară ajutor de specialitate ori de câte ori au nevoie, ajutor care e pregătit și se află la îndemâna lor. Eveniment respectiv a fost primul dintr-o serie de dezbateri și întâlniri care vor fi desfășurate în perioada următoare cu tinerii clujeni, cu părinții, cu cadrele didactice și cu toți cei interesați să se implice activ în lupta împotriva celui mai mare inamic al societății contemporane și anume traficul și consumul de droguri.
Pe parcursul ședințelor din anul 2023, șefii structurilor de ordine și siguranță publică, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” Cluj, Poliția Locală Cluj-Napoca, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean ”Alexandru Vaida Voevod” Cluj, au prezentat informări cu privire la activitățile desfăşurate.
ATOP va continua și pe viitor să acorde sprijinul constant, transparent si imparţial cetăţenilor, societăţii civile reprezentate prin fundaţii sau asociaţii, autorităţilor locale, menţinându-şi disponibilitatea de a acorda necondiţionat consultanţă acestor organisme.