Senatorul USR PLUS de Cluj consideră că instalarea aparatelor care vor măsura consumul de căldură și apă caldă la apartamentele racordate la vechile centrale de cartier trebuie amânată, pentru a evita infectarea oamenilor cu SARS‐CoV‐2.
Cristian Bordei: „Astăzi, împreună cu colegele Silvia Dinică și Cristina Prună, am depus un proiect de lege care vizează amânarea termenului de montare a repartitoarelor pentru măsurarea individuală a consumului de energie termică în imobilele de tip condominiu cu sisteme de încălzire/răcire și apă caldă centralizate.
Legea în vigoare, 121/2014, actualizată în anul 2021, prevede ca până la 31 decembrie 2021 să fie montate repartitoare de costuri pe toate caloriferele din apartamentele aflate în blocuri racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, un termen mult prea scurt, care, în loc să ajute, riscă să facă exact opusul.
Prorogarea acestui termen legal are ca scop, în primul rând, să scutească consumatorul individual de suportarea unor noi costuri, aferente achiziției și montării acestor sisteme.
În această perioadă consumatorii sunt oricum expuși unei creșteri substanțiale a cheltuielilor cu energia și nu au nevoie de o povară suplimentară. În plus, timpul scurt rămas până la termenul stabilit în Legea 121/2014 poate conduce și la o creștere artificială a prețului contoarelor și a serviciilor de instalare a acestora datorită creșterii bruște a cererii și numărului relativ mic de firme autorizate, iar noi trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a reduce facturile românilor și nu invers.
Având în vedere și contextul pandemic din țară, care face sute de victime zilnic, prin montarea repartitoarelor, într-un timp atât de scurt, se va crea, chiar dacă fără intenție, un circuit din bloc în bloc pentru infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Doar la nivelul Bucureștiului sunt aproximativ 550.000 de apartamente racordate la sistemul de alimentare centralizată, așa cum raportează asociațiile de proprietari. Astfel, procesul montării repartitoarelor va expune inutil populația la un risc de contaminare.
Mai este și problema condominiilor mari, în care o parte importantă a locuințelor a fost debranșată de la rețeaua de încălzire centralizată iar sistemul de distribuție a agentului termic este foarte vechi și pierderile mari. În aceste condiții instalarea acestor sisteme de contorizare individuală ar face total ineficientă economic activitatea furnizorului de agent termic în sistem centralizat. De aceea, am introdus exceptarea acestui tip de imobile de la obligația instalării acestor sisteme și pe considerente similare, exceptarea imobilelor de tip condominiu care nu au fost reabilitate termic.
Inițiativa va reduce impactul financiar pentru consumatori, în contextul dificil de pe piața de energie și, totodată, va oferi consumatorilor timp suficient să între în legalitate și să obțină cele mai bune oferte în raport calitate/preț.
Proiectul de lege a fost înregistrat azi în Senatul României, care îl va dezbate în calitate de primă Cameră sesizată.”