O mare parte din apa de pe Pământ și din alte zone ale sistemului solar precede probabil formarea soarelui, a descoperit un nou studiu.
Descoperirea sugerează că apa este de obicei încorporată în planete la momentul formării acestora, în întreaga Cale Lactee și în alte galaxii, afirmă cercetătorii – o veste bună pentru oricine speră că Pământul nu este singura planetă ce poate găzdui viață.
Sistemul nostru solar abundă în apă. Oceane întregi se găsesc nu numai pe suprafața Pământului, ci și sub crusta înghețată a Europei, luna lui Jupiter și Enceladus, satelitul lui Saturn. Apă sub formă de gheață se găsește și pe Lună, comete, la polii lui Marte și chiar în interiorul craterelor de pe Mercur, planeta cea mai apropiată de soare.
Autorul principal al studiului, Ilse Cleeves, doctorand în astronomie la Universitatea din Michigan, a vrut să știe de unde provine toată această apă.
„De ce este important acest lucru? În cazul în care apa din sistemul solar timpuriu a fost moștenită sub formă de gheață din spațiul interstelar, atunci este posibil ca ghețuri similare, împreună cu materia organică prebiotică pe care o conțin, abundă în cele mai multe sau toate discurile protoplanetare din jurul stelelor aflate în proces de formare”, a declarat co-autorul studiului, Conel Alexander, de la Institutul Carnegie pentru Știință din Washington.
„Dar, dacă apa sistemului nostru solar timpuriu a fost în mare măsură rezultatul proceselor chimice locale, în timpul nașterii soarelui, atunci este posibil ca abundența apei să varieze în mod considerabil în sistemele planetare în formare, ceea ce ar avea în mod evident implicații asupra potențialului pentru apariția vieții în altă parte „, a adăugat Alexander.
Anumite medii sunt mai favorabile pentru formarea apei grele (molecule de apă care conțin deuteriu, un izotop greu de hidrogen, ce are în nucleul său un proton și un neutron)- inclusiv locurile super-reci, cum ar fi spațiul interstelar.
Cercetătorii au construit modele ce au simulat reacțiile care se produc într-un disc protoplanetar, într-un efort de a determina dacă procesele din sistemul solar timpuriu ar fi putut genera concentrațiile de apă grea observate astăzi în oceanele Pământului, în materia cometelor și în mostrele de meteoriți. Echipa a resetat nivelul de deuteriu la zero la începutul simulărilor, apoi a urmarit să vadă dacă se formează suficientă gheață îmbogățită cu deuteriu pe o perioadă echivalentă cu durata a un milion de ani – timpul de viață standard al unui disc protoplanetar.
Răspunsul a fost nu. Rezultatele sugerează că până la 30 – 50% din apa oceanelor Pământului și probabil 60 – 100% din apa cometelor s-a format în spațiul interstelar, înainte de a se naște soarele.
„O parte semnificativă a apei Pământului este probabil extrem de veche, atât de veche, încât precede Pământul în sine”, a spus Cleeves. „Pentru mine, descoperirea acestei legături directe între experiența noastră de zi cu zi și galaxie este fascinantă și oferă o perspectivă extraordinară asupra locului nostru în univers.”