Oana Murariu candidează la un loc în Camera Deputaților pe poziția 1 de pe lista alianței USRPLUS din Cluj.
Presa Locală: Cine este avocatul Oana Murariu? Spune-ne ce te-a determinat să devii avocat, de ce ai ales cariera asta și nu alta?
Oana Murariu: Oana Murariu este un avocat tânăr, de 32 de ani, cu aproape 9 ani experiență în avocatură. Sunt pasionată de ceea ce fac – efectiv mă trezesc bucuroasă dimineața că începe o nouă zi în care am oportunitatea să soluționez multe probleme, iar seara pun capul pe pernă mulțumită că am reușit să fac ceva care contează și, astfel, să îmi aduc contribuția la societate. Este important ca oamenii să poată să se bazeze pe tine – când spui ceva, chiar să faci, să nu creezi așteptări nelegitime, să menții un echilibru. Efortul depus este semnificativ, rezultatele se lasă așteptate, dar în cele din urmă vin, iar satisfacția morală este pe măsură.
M-am hotărât să devin avocat în liceu, când mi-am analizat foarte atent opțiunile pentru că voiam să aleg o activitate de viitor care să conteze și pe care să o desfășor cu plăcere. Am crescut înconjurată de medici care, cu bună-credință, au încercat să mă atragă înspre domeniul medical. În acest mediu aproape toți apropiații mei au urmat cursurile Facultății de Medicină…eu m-am înscris la Drept. Viața a compensat, soțul meu fiind medic, iar mama mea a putut astfel să își transmită tratatele de medicină generației următoare. M-am hotărât să devin avocat pentru că dintotdeauna mi-a plăcut să mă lupt în situațiile pe care nu le consideram corecte. Cât de importantă este o voce hotărâtă având în spate un scop just! S-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă pentru că am avut norocul să îmi placă ceea ce am studiat în facultate, iar apoi, viața de avocat îți oferă multe satisfacții dacă te implici pentru oameni.
Presa Locală: Povestește-ne puțin despre viața de dinainte de politică. Ce a însemnat pentru tine să te formezi și să practici avocatura înainte de a intra în politică?
Oana Murariu: Viața de dinainte de politică a fost agitată – într-un mod constructiv, ca și viața de acum. Viața de avocat m-a pregătit pentru acest pas – candidatura pentru o funcție de deputat. Avocatul este persoana care comunică direct cu oamenii, preia problemele lor, identifică cele mai bune soluții și apoi se luptă pentru ele. Asta face și un parlamentar: comunică cu persoanele pe care le reprezintă, prin diverse mijloace, obținând opinia și feedback-ul lor, identifică cele mai optime soluții legislative și apoi le susține în Parlament.
Am avut oportunitatea de a discuta cu sute de persoane, cu opinii și temperamente diferite, cu deziderate diferite. Contactul cu instituțiile statului și mai ales cu sistemul judiciar, care are un impact atât de mare la nivelul societății, a fost zilnic. Am repetat sute de pledoarii la 5 dimineața, având un timp scurt în care trebuia să conving organele decizionale asupra unor problematici extrem de complexe. Ora 5:30 dimineața m-a găsit de multe ori pe drum, fie în aeroport, în mașină, în tren, în interesul celor pe care îi reprezentam. Am condus 5 ore pentru 5 minute de pledoarie. Viața de avocat presupune implicare, este un stil de viață, însă eu am îmbrățișat-o cu un entuziasm încă de la început, sentiment care s-a menținut în timp.
Astfel, am învățat când să mă zbat până în pânzele albe și când e mai oportun să mediez, să negociez. Capacitatea de a concepe un proiect de lege de o complexitate mai redusă de pe o zi pe alta este tocmai rezultatul acestei munci continue. Toate acestea sunt activități care îmi plac, mă reprezintă și constituie un fundament solid pentru un parlamentar, care are misiunea de a acționa în numele și împreună cu cetățenii pentru cea mai bună formă a legilor.
Presa Locală: De ce ai intrat în politică și ce ți-ai propus să faci în politică?
Oana Murariu: Am intrat în politică pentru că majoritatea colegilor mei din liceu au plecat în străinătate. Cu toții cunoaștem persoane apropiate care au fost nevoite să plece din țară în căutarea unui trai mai bun. Am intrat în politică pentru că lumea e fără speranță la o viață mai bună. Am conștientizat că nu o să vină nimeni să ne salveze, să ne creeze condiții mai bune, ci noi trebuie să ne salvăm singuri. Doar de noi depinde. Ce mai așteptăm? Fiecare dintre noi are ceva de oferit societății.
Îmi doresc să fac multe lucruri, însă 4 ani de mandat nu e o perioadă lungă, astfel încât trebuie valorificat acest timp la maxim. În Franța a durat aproximativ 20 de ani ca sistemul judiciar să se îndrepte spre mediere. Cu toate acestea, sunt conștientă că trebuie să începem proiectele de acum. Cel mai mult îmi doresc o eficientizare și o degrevare a sistemului judiciar, concomitent cu orientarea cetățenilor înspre mijloace alternative de soluționare a diferendelor. Ce bine ar fi ca procesele privind proiectele de infrastructură, care ne afectează pe toți, să dureze 1 an, iar nu 5 ani, de exemplu. Nu am mai pierde atât de mult timp din viața noastră blocați în trafic din pricina acestor proiecte nefinalizate. Îmi doresc să nu mai umblu la 5 uși, să stau la 5 cozi, într-o instituție publică pentru a obține un act – cred că fiecare cetățean știe exact la ce mă refer. E timpul pentru digitalizare și debirocratizare.
Am avut un mare contact și cu domeniul medical și am proiecte și în acest domeniu important – în vederea asigurării unor concursuri corecte, astfel încât să ne păstrăm personalul medico-sanitar în România și să fim tratați de cei mai buni dintre profesioniștii pregătiți la noi în țară. De asemenea, în ultimii ani am avut o problemă de acces la medicamente a populației României, problemă ce poate fi soluționată în primul rând prin intervenție legislativă.
Presa Locală: De ce are nevoie România de o justiție independentă și puternică?
Oana Murariu: Sistemul de justiție reprezintă radiografia țării, a societății. Degeaba avem legi, dacă ele nu se aplică. Degeaba avem reguli, dacă încălcarea lor nu atrage nicio consecință. Degeaba prevede art. 16 din Constituție că cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări dacă sistemul judiciar nu veghează activ la respectarea acestui principiu esențial într-o societate democratică.
O justiție independentă și puternică conferă încredere oamenilor într-un viitor mai bun, iar atunci când ai încredere te dezvolți, pui și tu umărul. Lipsa de încredere generează delăsare, cu toate efectele sale colaterale.
Presa Locală: Ce înseamnă dreptate și justiție echilibrată și nepărtinitoare?
Oana Murariu: Dreptate și justiție echilibrată și nepărtinitoare înseamnă o analiză cât mai atentă, pe toate fațetele, a problemei deduse judecății, fără preconcepții și ținând cont că s-a apelat la sistemul judiciar tocmai pentru a se ieși din impas. Însă atunci când magistrații își doresc cu adevărat implicare maximă în cauzele supuse atenției lor, dar trebuie să analizeze 50 sau 100 de astfel de situații într-un termen scurt, cu toată buna-credință și cu tot efortul, este imposibil ca procedura de soluționare să nu fie afectată. Este de ordinul evidenței că situația ar fi complet diferită dacă magistrații ar trebui să soluționeze doar 10 cauze în același interval de timp.
Presa Locală: Crezi că vei putea atinge obiectivele Revoluției Bunei Guvernări în 4 ani?
Oana Murariu: Mi-a rămas întipărită în minte din vizita pe care am efectuat-o în Malta în urmă cu câțiva ani ideea că atunci când Napoleon a invadat insula, a petrecut acolo doar câteva zile, aproximativ o săptămână – timp în care a emis reglementări care au reformat sistemul social, administrativ, educațional și relația stat-biserică. Avem, din păcate, exemple și din cealaltă extremă – respectiv faptul că în ultimii 30 de ani România a evoluat într-un ritm mult prea lent față de ceea ce ar fi trebuit și s-ar fi putut face.
4 ani nu e mult. O perioadă de 4 ani în mod evident e mult prea redusă pentru a schimba un sistem din temelii, însă e timp suficient pentru a turna și consolida straturi solide la baza acestui edificiu – al unei guvernări a țării în baza principiilor, cu bun-simț, cu respectarea cetățenilor.
Presa Locală: Ce ai vrea să transmiți cetățenilor și de ce le ceri votul pe 6 decembrie?
Oana Murariu: Vreau să le transmit cetățenilor că dacă și ei sunt nemulțumiți de cum a evoluat clasa politică în ultimii 30 de ani, de gradul de implicare al politicienilor pentru societate, de faptul că tot aceiași oameni sunt trecuți de pe o listă pe alta, de la un tip de alegeri la celălalt, chiar de la un partid la altul, în realitate reprezentanți ai sistemului pe care noi, oamenii, ne dorim să îl însănătoșim, în 6 decembrie 2020 avem o gură de aer proaspăt (chiar și în pandemie și chiar și cu masca pe față, respectând măsurile).
Dacă vrem schimbare în bine, atunci trebuie să ne-o asumăm fiecare dintre noi – prin votul pe care îl vom da în 6 decembrie. Continuăm ca în ultimii 30 de ani sau vrem altceva? Acel altceva poate fi reprezentat doar de o generație nouă de oameni, care au dobândit, în timp, cu efort și pe propriile forțe, competențe relevante pentru a putea reprezenta cu integritate cetățenii în Parlamentul României și au decis să își asume acest pas cu tot ceea ce implică el.