Cristian Bordei, senator USR de Cluj, afirmă că, împreună cu colegul său, deputatul Radu Molnar, au reușit să treacă mai multe amendamente la legislația care reglementează economia socială și au inițiat un pachet de legi în acest domeniu, care acum se află în lucru la Parlament.
Iată ce spune politicianul:
„În aprilie, odată cu OUG-ul nr.33/2022, dat de premierul Ciucă, domeniul economiei sociale părea a se transforma într-un domeniu al băieților deștepți. Un loc în plus în care să se activeze firmele de casă.
Unele dintre modificările cele mai toxice aduse de acest OUG sunt:
– reducerea procentului de profit reinvestit de la 90% la 70%. Astfel patronul scoate mai mulți bani dintr-o firmă menită să ajute, nu să facă profit.
– setarea uneia dintre cele două măsuri care se asigură că întreprinderile sociale își păstrează scopul, angajând cel puțin 30% persoane defavorizate și desfășurând cel puțin 30% din activități cu ajutorul acestora, ca fiind opțională.
Din fericire, alături de colegul meu Radu Molnar lucrăm în momentul de față la un pachet de legi menite să îmbunătățească domeniul economiei sociale și suntem la curent cu subiectul acesta. Astfel că, cele două modificări mai sus menționate se vor corecta datorită unor amendamente depuse de noi, susținute inclusiv de parlamentari din partidele coaliției de guvernare.
Un alt amendament benefic pe care l-am adus în discuție și care a fost admis, se referă la luarea în calcul a strategiilor naționale care vizează grupurile vulnerabile sau dezavantajate/defavorizate în ocupare, educație, sănătate, locuire sau alte asemenea. Astfel, definirea statutului de persoană vulnerabilă nu se va mai face exclusiv după criteriul sărăciei, ci privind în detaliu problemele oamenilor.
Pentru că vulnerabilitatea are mai multe cauze. Fie că vorbim despre boli sau dizabilități, fie că vorbim despre dependență, discriminare, lipsă de educație, vârstă înaintată sau lipsă de experiență, trebuie să conștientizăm că toate acestea îngreunează integrarea unei persoane pe piața muncii.”