Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză actuala coaliție de guvernământ că în fuga pentru bani s-a apucat să taxeze lumina soarelui, impunând, prin ordonanță de urgență, o taxă pentru energia electrică produsă de cei care și-au momntat panouri fotovoltaice.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei consideră că guvernul, în loc să ajute, încurcă și în loc să simplifice, complică iar, la final, taxează pe cei care au investit banii lor pentru a produce energie electrică într-o perioadă de criză energetică!
Cristian Bordei: ”Până acum, în România sunt peste 23.000 de prosumatori care au instalat o putere de peste 213 MW, adică persoane fizice și juridice care au investit la un loc aproximativ 200 milioane de euro din propriile buzunare. Au făcut ceea ce Ministerul Energiei nu a reuși în 30 de ani, pentru că se bucură de scaunul călduț. Normal, pentru că în ministere nu e frig, doar căldura e plătită de cetățeni.”
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, arată că USR a negociat 500 milioane de euro în proiectul PNRR pentru panouri fotovoltaice destinate firmelor pentru autoconsum prin care se putea reduce cererea din sistem și încărcarea rețelei. De asemenea, argumentează Cristian Bordei, Comisia Europeană așteaptă proiecte de la Ministerul Energiei de doi ani și ministerul nu e capabil să le depună: „Așa că ce s-a gândit statul lui ”Nicu și Marcel”? Dacă statul tot nu are proiecte pentru propriile investiții, de ce să nu impoziteze pe cei care pe banii lor, încearcă să rezolve criza energetică din România?”
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Soarele nu-i în Patrimoniul Național!
Chiar în seara de dinaintea weekendului prelungit de 1 Decembrie, coaliția de guvernare PSD-PNL ne-a surprins cu un alt OUG pe modelul noaptea ca hoții. Taxa pe soare, invenția marca guvernului lui Nicu și Marcel, un adevărat cadou pentru români de Ziua Națională a României. Suntem în plină criză energetică, investițiile în fonduri pentru energie verde sunt bocate, PNRR este în pericol, iar statul a venit cu o soluție: să pună taxe pe energia verde produsă de cetățenii care au investit în panourile fotovoltaice. Chiar dacă o parte din sumele achitate pe sistem au provenit din alte tipuri de fonduri, o bună parte din bani au fost și sunt din buzunarele noastre.
Pe lângă procedura stufoasă prin care un consumator poate deveni prosumator, neglijența și setea de bani a coaliției de guvernare îngreunează și mai tare calitatea vieții românilor. Spun calitatea vieții pentru că, pe lângă această taxă pe soare, ne lovim de scumpiri în lanț la alimente de bază și petrol. Până a deveni prosumator, legislația prevede ca: cetățeanul să informeze primăria cu privire la construcție, să facă cerere de racordare la distribuitor unde așteaptă și avizul tehnic de racordare, ulterior doar semnându-se contractul cu distribuitorul. Mai apoi urmează execuția, punerea sub tensiune de probă, primește certificatul de racordare, după aceea semnează contractul de cumpărare a energiei cu furnizorul, iar în final se pune în tensiune finală. Acesta este doar un rezumat, pentru că legislația ne pune la dispoziție 200 de pagini și cel puțin 20 de ordine. PNL-PSD fac ce știu mai bine: încurcă în loc să ajute și complică legislația astfel încât să nu mai vrei să fii independent energetic. Evident, în anul 2022 toate aceste proceduri se fac fizic, la ghișeu, cu celebrul dosar cu șină, copii după acte, ș.a.m.d.
Românii încă își doresc și speră la o țară ca afară! Până acum, în România sunt peste 23.000 de prosumatori care au instalat o putere de peste 213 MW, adică persoane fizice și juridice care au investit la un loc aproximativ 200 milioane de euro din propriile buzunare. Au făcut ceea ce Ministerul Energiei nu a reuși în 30 de ani, pentru că se bucură de scaunul călduț. Normal, pentru că în ministere nu e frig, doar căldura e plătită de cetățeni. USR a negociat 500 milioane de euro în proiectul PNRR pentru panouri fotovoltaice destinate firmelor pentru autoconsum prin care se putea reduce cererea din sistem și încărcarea rețelei. Unde-s banii și de ce nu-i folosim? De asemenea, Comisia Europeană așteaptă proiecte de la Ministerul Energiei de doi ani! România are 1,4 miliarde de euro în Fondul de Modernizare al UE, finanțat din vânzarea certificatelor verzi. Dacă statul nu are proiecte pentru propriile investiții, de ce blochează banii pentru investițiile private? De proiectul Casa Verde nici nu pomenim, că este un coșmar birocratic pentru orice cetățean care dorește să-l acceseze.
RePowerEU este un al program al Comisiei Europene la care nu vom avea acces din cauza incompetenței de care dau dovadă colegii din PSD și PNL. Evident că se bat cu pumnii-n piept că vin alți bani pentru energie verde, dar vin degeaba că noi nu-i vom folosi.
Așadar, în loc să încurajăm cetățenii să devină prosumatori, să îi tratăm cu respect și apreciere, le îngreunăm procesul cu mai multă birocrație și le mai punem și taxe pe energia produsă de ei, din investițiile lor, pentru propriul consum. Suntem martorii celei mai complicate ierni din istoria recentă și suntem în plină criză energetică, iar Guvernul mai taxează cetățenii pentru sursa de energie produsă de ei? Adică omul își produce singur energia solară, tot el o consuma, dar statul o taxează… PSD și PNL, vă tot lăudați că vreți să avem un stat cât mai eficient energetic, că România trebuie să fie o țară verde, la fel ca statele din Vest; atunci continuați să taxați, că sigur vom ajunge acolo. Țin să le reamintesc colegilor din coaliția de guvernare că soarele nu este în Patrimoniul Național și este ridicol ceea ce au propus: o taxă pe ceva ce nu-i al tău. Avem cheltuieli de întreținere cu soarele? Îi dăm de mâncare? Numai voi puteați să vă gândiți la o asemenea aberație.”