Deputatul USR PLUS de Cluj îl contrazice pe premierul Florin Cîțu, care declarase că nu ar mai trebui finanțate educația și cercetarea în lipsa unor rezultate palpabile.
„Cercetarea fundamentală în România deja este cronic subfinanțată. Iar rezultatele în acest domeniu oricum se văd în ani de zile, chiar decenii.
Să finanțezi cercetarea înseamnă sa pregătești succesul viitoarei generații. Nu o faci pentru a scoate profit acum pe loc!
Am fost săptămâna trecută în vizita la ITIM (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare) și am rămas profund impresionat de ce am văzut acolo.
Vă recunosc ca nu știam nici eu ce lucruri extraordinare se fac în inima Clujului în domeniul cercetării.
De exemplu, știați că la noi sunt produse componente pentru proiectul Atlas din cadrul acceleratorului de particule de Geneva, Large Hadron Collider? Nici eu. La ITIM se produc detectoarele folosite în acest experiment. Piese care contin electronica foarte sensibilă facută să funcționeze în condiții extreme și care sunt construite la precizie micrometrica.
Un camion întreg de astfel de piese va pleca în curând de la Cluj spre Geneva. Un rezultat cât se poate de concret. Și acesta e doar unul dintre proiecte.
De la soluții de eficiență energetică, prelungirea vieții bateriilor sau îmbunătățirea portanței avioanelor și până la supercomputere, propulsie cu plasmă sau criptografie, toate fac parte dintre preocupările acestui institut. Aici zace potențialul extraordinar al României!
De aceea de la începutul mandatului m-a preocupat acest domeniu și mi-am pus ca țintă personală aducerea de mari proiecte de cercetare la Cluj. Suntem aproape de îndeplinirea acestui deziderat – Clujul e în linie dreapta pentru a deveni un centru regional pentru cercetarea în domeniul comunicațiilor cuantice. ITIM a depus dosare extrem de solide pentru proiectele din acest domeniu inițiate de Ministerul Cercetării.
De asemenea e timpul să spargem monopolul Bucureștiului! Istoric vorbind tot ce înseamnă cercetare mare s-a făcut doar în jurul capitalei. Ori noi la Cluj avem oameni valoroși care pot aduce contribuții majore în domeniile lor.
Vreau să-l felicit pe domnul Director Dr. Flaviu Turcu pentru munca extraordinară pe care o face el și echipa lui și să-l asigur atât pe el cât și pe toți cercetătorii din Cluj de sprijinul meu necondiționat în dezvoltarea acestui domeniu.”