Maria Forna, consilier județean și președinte ATOP Cluj, ne vorbește despre preocupările sale administrative în beneficiul locuitorilor din județ, sprijinirea tinerilor și combaterea consumului de droguri, promovare vieții sănătoase și a valorilor familiale.
Presa Locală: Actuala echipă a Consiliului Județean Cluj a început cu planuri ambițioase acest mandat, în urmă cu 3 ani, printre care menționăm asfaltarea tuturor drumurilor județene și racordarea la apă și canalizare a tuturor localităților din județ. În care dintre proiecte v-ați implicat personal cel mai mult și în ce stadii sunt?
Maria Forna: În calitate de consilier județean, am susținut și susțin toate proiectele de dezvoltare ale județului, fie că vorbim de reabilitarea, modernizarea sau întreținerea drumurilor județene, racordarea la rețelele de apă și canalizare sau modernizarea acestora, îmbunătățirea infrastructurii medicale, educaționale sau culturale din județul nostru. Prin proiectele de dezvoltare inițiate de președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, prin susținerea acestora prin vot de către noi, consilierii județeni și apoi prin implementarea acestora, Clujul se poziționează ca lider național în ceea ce privește investițiile și creșterea economică. Calitatea ridicată a vieții clujenilor este un indicator al faptului că administrația județeană este una performantă iar personal, voi susține acest parcurs, în beneficiul cetățenilor.
Presa Locală: Sunteți mereu alături de tineri, chiar recent ați făcut parte din juriu la Gala Tineretului Clujean. De ce această preocupare pentru o categorie socială ignorată de alți politicieni, pentru că tinerii nu prea ies la vot?
Maria Forna: Am avut onoarea să fiu președintele tineretului național liberal clujean iar din această calitate am fost mereu apropiată de tineri, de problemele lor și am încercat să identific soluții la provocările cu care se confruntă tânăra generație. Tinerii clujeni sunt extrem de creativi, de ancorați în comunitate și au înțeles că doar uniți și prin eforturi susținute, nevoile tinerilor pot fi auzite și soluționate. Acum, din calitate de consilier județean, mi-am asumat încă de la începutul mandatului faptul că voi fi vocea tinerilor în CJ. Autoritățile publice din municipiul Cluj-Napoca și județul Cluj sunt partenerii pe care tinerii pot conta oricând iar dovada o fac nu doar susținerea financiară a inițiativelor lor ci și tot ecosistemul prielnic dezvoltării individuale ale tinerilor, care s-a creat în timp la Cluj. Tinerii trebuie să își păstreze creativitatea, dorința de inovare, implicarea în comunitate dar și sentimentul de solidaritate între ei. Cu aceste ingrediente, cu siguranță vor avea in cuvânt de spus în comunitate iar ei nu pot fi ignorați.
Presa Locală: Tot legat de tineri este și problema drogurilor, tot mai mare la Cluj, oraș cu un mediu studențesc foarte activ, cu numeroase festivaluri de muzică și evenimente pentru tineri. Sunteți președinte ATOP (Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică) Cluj, ce v-ați propus să faceți pentru a descuraja acest fenomen și cum putem evita greșelile altor state, unde această luptă a fost deja pierdută?
Maria Forna: Problematica consumului de substanțe psihoactive de către tineri este în atenția mea de mai bine de 2 ani de zile. Recent, am adoptat în cadrul ATOP proiectul depus de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj și pentru care s-a solicitat finanţare în cuantum de 60 mii lei. Este vorba despre proiectul „PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI ÎN RÂNDUL ADOLESCENȚILOR CLUJENI- ALEG”. Substanțele interzise reprezintă, cu siguranță, un subiect intens dezbătut în prezent, din cauza efectelor pe care le produc și a fenomentului de trafic și consum care este la o amploare ridicată. Sunt afectate tot mai multe persoane, însă cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii. Scopul proiectului vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj.
Partenerii proiectului sunt Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Cluj – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Primăriile municipiilor Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, orașului Huedin, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Compania de Transport Public Cluj-Napoca, Federația Părinților din județul Cluj, Federația Tinerilor din Cluj, Consiliul Elevilor din Cluj dar și alte instituții, ONG-uri și parteneri privați care activează în domeniul prevenirii consumului de droguri.
Activitățile care urmează a fi desfășurate:
• Realizarea unor ghiduri pentru adolescenți și părinți, în format letric și electronic, pentru informare asupra pericolelor consumului de substanțe interzise și consecințele în plan personal, profesional sau social.
• Informarea publicului în social media și mass media asupra consumului de substanțe interzise.
• Organizarea unor întâlniri de instruire cu polițiști, cadre didactice, părinți și alți profesioniști care au interacțiune cu tinerii.
• Organizarea unor acțiuni integrate cu grupuri țintă pentru a conștientiza pericolele implicării în fapte antisociale.
Așa cum am specificat, acest proiect beneficiază de finanțare din partea Consiliului Județean din bugetul ATOP.
În completarea acestui proiect, organizăm o conferință în 8 decembrie, la care vor participa peste 300 de elevi, profesori și părinți din Municipiul Cluj-Napoca. În cadrul conferinței vom avea invitați din zona instituțiilor publice cu competențe în domeniul combaterii și prevenirii consumului de droguri dar și persoane care au fost consumatoare de substanțe interzise iar acum sunt reabilitate și își vor expune asumat povestea și experiența.
Consumul de substanțe interzise reprezintă o situație îngrijorătoare și alarmantă care trebuie să ne facă să acționăm, fie că discutăm de părinți, școală, biserică, instituții publice sau instituții care asigură ordinea și siguranța publică. Este de datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în vederea descurajării acestui flagel la care sunt supuși copiii și tinerii.
Presa Locală: La Cluj se organizează multe competiții sportive, la unele ați asistat și dumneavoastră. Dincolo de sportul de performanță, bine reprezentat deja la noi, cum credeți că pot fi stimulați copiii și elevii pentru a face mișcare, având în vedere și creșterea tot mai mare a ratei obezității în rândul lor?
Maria Forna: Consider că un stil de viață sănătos pornește în primul rând din familie. Sportul sau mișcarea, împreună cu asigurarea unei alimentații echilibrate și sănătoase, potrivită pentru fiecare vârstă, trebuie să constituie priorități pentru orice părinte. Din păcate, vedem că de multe ori, din cauza lipsei timpului, a programului încărcat sau chiar din considerente financiare, elementele de mai sus sunt trecute pe plan secundar iar efectele pe termen mediu și lung le vedem din păcate oglindite în numărul tot mai mare de copii și adolescenți care se confruntă cu obezitatea sau cu altfel de probleme de sănătate. Familia și școala, sau societatea în general, trebuie să își îndrepte mai mult atenția către încurajarea practicării de sporturi, a nutriției sănătoase, prin campanii publice, prin inițierea de cursuri și competiții, printr-o implicare mai mare a medicilor și experților în nutriție și exemplele pot continua. Cred că prin educație, informare și comunicare putem face o diferență în a schimba mentalități. Doar în această manieră putem avea generații viitoare sănătoase, atât din punct de vedere fizic dar și psihic și emoțional.
Presa Locală: Ați promovat de mai multe ori donarea de sânge. Cum considerați că ar putea fi încurajați românii să doneze mai des, pe lângă aceste campanii de popularizare, ținând cont că suntem pe ultimele locuri în Europa la acest tip de acțiune civică?
Maria Forna: Într-adevăr am avut ocazia ca, de-a lungul timpului, să donez sânge dar să și organizez acțiuni de donare de sânge, fie cu colegii din cadrul PNL Cluj, fie cu instituțiile membre ale ATOP Cluj. Anul trecut am organizat două astfel de acțiuni de donare în urma cărora au donat sânge aproximativ 300 de persoane iar anul acesta am organizat o altă campanie de donare, cu ocazia Zilei Donatorului de Sânge, în cadrul căreia au donat aproximativ 100 de persoane. Clujenii sunt cetățeni receptivi la apelurile Centrului Județean de Transfuzie Sanguină și, de cele mai multe ori, dau dovadă de empatie și solidaritate.
Cred totuși că la nivel național trebuie să existe o mai mare conștientizare a faptului că spitalele au stocuri insuficiente de sânge iar prin donarea de sânge, cetățenii cu o stare de sănătate bună pot fi eroii care salvează vieți. Consider că inclusiv acordarea donatorilor a unor beneficii suplimentare, pe lângă cele existente, ar determina o creștere a numărului celor care donează. Așa cum am mai subliniat și la altă întrebarea, cred că prin educație, informare și o comunicare mai eficientă am putea să schimbăm mentalități.
Presa Locală: Aveți 3 copii și sunteți o mămică foarte activă, atât în plan personal cât și profesional. În opinia dumneavoastră, poate fi oprit declinul demografic din țara noastră, ce-i oprește pe români să aibă familii mai mari și să nu aleagă plecarea în străinătate?
Maria Forna: Din punctul meu de vedere, familia și copiii aduc în viața unei persoane cele mai importante elemente de împlinire și fericire. Din păcate, vedem că noile generații ezită tot mai mult în privința întemeierii unei familii sau în a face copii iar cauzele sunt multiple. În primul rând preocupările tinerilor sunt legate de carieră, de aspectele financiare, de călătorii sau de asigurarea unui trai decent pentru ziua de mâine. Un copil reprezintă, fără îndoială, o imensă responsabilitate însă este și cea mai mare realizare pe care cineva o poate avea. Cred că statul, biserica, școala sunt instituțiile care trebuie să insufle mai mult tinerilor că familia nu este doar nucleul de bază al unei societăți ci este rațiunea de a exista a oricărui individ.