Noaptea de Sânziene este o noaptea magică în care se spune că porţile cerului se deschis şi lumea de dincolo poate intra în contact cu lumea pământeană. În tradiţia populară, Sânzienele mai sunt numite şi Frumoasele, Măiastrele, Drăgaice, Sfintele sau Sânzăienile. Ele îşi au probabil originea într-un străvechi cult al soarelui şi marchează prima mare sărbătoare a verii.
Sânzienele sunt zâne, fiinţe ireale, fantastice, albe, cu păr galben, diafane, frumoase şi binefăcătoare, preotese ale soarelui şi divinităţi nocturne, ascunse prin păduri întunecate. Spre deosebire de alte personaje din mitologie, Sânzienele sunt privite ca fiind benefice omului. Aduc fertilitate culturilor agricole, femeilor căsătorite, păsărilor şi animalelor, dau miros şi puteri magice platelor, tămăduiesc bolile şi suferinţele. Dar pot fi şi rele: pot să stârnească vijelii şi grindini, să lase culturile fără rod şi florile fără puterea magică de leac.
Sânzienele se sărbătoresc în noapte de 23 spre 24 iunie, la trei zile după soltiţiul de vară, cea mai lungă zi din an.
În sate, pe culmile cele mai înalte, se aprind focuri mari. Oamenii dansează în jurul lor cu brâuri de pelin pe care în final le aruncă în foc pentru a le arde o dată cu necazurile. Se practică şi săritul peste foc ca o metodă de purificare şi de protecţie împotriva duhurilor rele şi bolilor.
După miezul nopţii, după ce focurile s-au sting, oamenii lasă locul spiritelor care în această noapte hoinăresc prin lume.
Morţii se pomenesc şi ei: mormintele se curăţă, se pun flori, se aprind lumânări şi se dă pomană.
Se fac cununi din flori de sânziene care se atârnă la ferestre, la porţi, la streşinile caselor până în anul următor ca talismane de protecţie. Se spune că ele apără oamenii, animalele şi recolta de forţe nefaste. Sau pot să prevadă viitorul: dacă se aruncă câte o cunună pe casă, pentru fiecare membru al familiei. Cei a căror cunună nu cade înapoi vor trăi în următorul an.
Floarea de sânziană înfloreşte mărunt şi frumos mirositor acum în preajma soltiţiului de vară. E întrebuinţată în medicină şi cosmetică, iar credinţa populară a înzestrat-o cu puteri magice. Fetele care doresc sa îşi viseze ursitul, pot pune floare de sânziene sub perne în noapte de 23 spre 24 iunie. Sau pusă în păr sau în sân, floarea de sânziană are puterea de a te face mai atrăgătoare şi mai drăgăstoasă. Şi dacă eşti cu adevărat curajoasă, te poţi îmbăia la ivirea zorilor cu roua căzută pe Sânziene sau într-o apă curgătoare, tot pentru frumuseţe.
Din seria obiceiurilor legate de această zi face parte şi tradiţia băii de solstiţiu (21 iunie) sau de ziua Sf. Ioan Botezătorul (24 iunie). Aceasta se face într-o apă curgătoare şi se consideră că spală toate nenorocirile şi supărările anului trecut, precum şi că ajută ca să se împlinească toate dorinţele în următorul an. Există de asemenea obiceiul unui scăldat ritual pentru păstrarea sănătăţii. Pentru acest lucru sunt alese locuri anume, ape din sălbaticie. Se mai spune că dacă la miezul nopţii bei roua căzută pe floarea de Sânziană, aceasta purifică şi este aducătoare de noroc, iar dacă faci în această zi o baie în care ai turnat decoctul făcut din nouă plante anume – obligatoriu şi Sânziana, tot anul vei fi sănătos şi-ţi va merge bine.
Sunt foarte multe credinţe legate de această sărbătoare:
- dacă te scalzi în ape din sălbăticie în noaptea de sânziene vei fi sănătos tot anul;
- dacă bei la miezul nopţii roua căzută pe florile de sânziene, te vei purifica şi vei avea noroc;
- în această noapte, ca şi în noaptea de Crăciun, se spune că animalele pot vorbi şi cine le ascultă le poate înţelege vorba şi poate afla multe taine;
- floarea albă de ferigă răsare în mod magic şi cine reuşeşte să înfrângă duhurile care o păzesc şi o va culege, va putea citi gândurile oamenilor;
- casa, câmpurile cu cereale, fâneţurile şi grajdurile se înconjoară cu făclii aprinse pentru ca anul următor sa fie plin de bogăţii;
- se fac zgomote nocturne puternice pentru a alunga duhurile rele;
- dacă o fată aruncă un buchet de sânziene pe geam sau pe uşa deschisă, în va găsi ursitul în acest an;
- dacă o fată culege flori de sânziene, face o cunună şi o lasă într-o grădină şi dimineaţă o găseşte plină de rouă, atunci se va căsatori în vara care începe;
- dacă se pune un buchet cu flori de sânziene sub pernă, visele din această noapte, ţi se vor împlini;
- se atârnă crengi de arţar la uşi şi la ferestre, deoarece se crede ca acestea au darul de a alunga spiritele; frunzele de arţar culese în ziua de sânziene şi puse la uscat pot vindeca orice rană şi înlatura durerea de cap;
- dacă hainele, covoarele şi aşternuturile sunt expuse în data de 24 iunie la soare, ele nu vor fi mâncate de molii;
- dacă vezi o furnică roşie în ziua de sânziene, aceasta este de foarte bun augur şi daca găseşti una în portmoneu, vei avea un an foarte bogat.
- cine mănâncă turte din aluat cu flori de soc, va fi sănătos tot anul;
- îndrăgostiţii care fac baie într-un râu sau în mare împreună, de Sânziene se vor iubi toată viaţa.
Voi ce credinţe mai ştiţi legate de Sânziene?