Deputatul Aurelia Cristea a invitat Ansamblul folcloric „Rapsodia Someșană” să concerteze o suită de cântece și dansuri populare cu ocazia începutului primăverii, în Camera Deputaților.
Spectacolul a durat în jur de 30 de minute și s-a desfășurat în fața sălii de plen de la Camera Deputaților.
Ansamblul folcloric a fost invitat la Parlament de deputatul PSD Aurelia Cristea: „`Rapsodia Someşană`este un ansamblu folcloric de tradiție în Transilvania. Mă bucur că au acceptat invitația și că au concertat o suită de cântece și dansuri populare cu ocazia Mărțișorului” a comentat evenimentul deputatul clujean Aurelia Cristea.
La finalul reprezentației, artiștii populari au invitat la ”Periniță” mai mulți deputați. Printre cei care au asistat la spectacol s-au numărat deputații Aurelia Cristea, Rodica Nassar, Cristina Nichita, Ana Birchall, Sorin Iacoban.
„Rapsodia someşană” s-a născut în vara anului 1975 când, un grup de instrumentişti (Alexandru Tămaş – acordeon, Gavrilă Maier– clarinet, Iosif Costea – ţambal şi Alexiu Ţurcă –vioară), împreună cu Elena Ghirca, dansatoare, au constituit nucleul ansamblului. Acestora li s-a alăturat un grup de dansatori de la Electrometal, condus de Ezechel Bonţidean şi au început repetiţiile în Clubul ITUC.
În decursul anilor, artiştii clujeni au lucrat cu marii coregrafi și a câştigat rând pe rând numeroase trofee.
Repertoriul Ansamblului s-a îmbogăţit continuu, ajungând să conţină suite de jocuri din toate zonele folclorice reprezentative ale ţării: jocuri de pe Valea Someşului, din Moldova, Oltenia, Oaş, Jocul fetelor din Crihalma şi Şeredei, Joc din Palatca, Obicei de nuntă de pe Valea Someşului, Căluşul oltenesc, Căluşerul transilvan. Din program nu au lipsit nici suitele orchestrale de pe Valea Someşului sau din Oltenia, din Banat sau Dobrogea ori Moldova, dar erau mereu prezente şi piese de mare virtuozitate ca Hora Stacatto, Ciocârlia sau Hora lui Dobrică.
Cu un repertoriu atât de bogat, Ansamblul a fost invitat la numeroase Festivaluri internaţionale de folclor, în Franţa – 1978, Finlanda – 1981, Italia – 1982, Bulgaria – 10983, Italia – 1984, Franţa şi Italia – 1985, 1986, 1989, 1991, 1992, SUA – 1994, iar în urma acestui turneu prima parte a activităţii Ansamblului s-a încheiat.
În anul 2009, asemeni păsării Phoenix care a renăscut din propria cenuşă, Ansamblul a reapărut în viaţa artistică a municipiului Cluj-Napoca.
Acum ansamblul are în repertoriu şase dansuri din Transilvania (Joc de arăduit, Joc din Batin, Joc fecioresc, Haidăul, Jocul fetelor din Crihalma şi Joc din Palatca), solişti instrumentişti (Ţurcă Alexiu – vioară, Alexandru Tămaş – acordeon, Marin Paşcalău – taragot şi Ionel Măsălar – fluier şi caval), solişti vocali (Raluca Paşcalău şi Claudiu Ciotlăuş), cărora li se adaugă un grup vocal format din dansatoarele ansamblului.
Sursă Istoricul „Rapsodia someşană”: Ziarul Ceahlăul