Toate sfaturile si tacticile in ceea ce priveste relatiile, au nevoie de o doza de sensibilitate interpersonala. In relationarea cu celalalt, capacitatea de a putea intelege, de a,,citi” partenerul, deschiderea in a vedea feedbackul despre cum se simte el, ne ajuta in a ne schimba sau calibra abordarea acestuia.
Sensibilitatea interpersonala, feedback-ul si adaptarea sunt esentiale pentru orice influentare interpersonala. In final, scopul este de a vedea ce efect emotional avem asupra partenerului dorit. Oare ii place de noi? Oare ne iubeste? Va spune, oare, da, unei posibile intalniri? Cerere in casatorie? O vacanta?
Una din cele mai bune metode in a intelege cum un partener sau iubit se simte in compania noastra, este prin a-i descifra limbajul trupului. In general vorbind, comunicarea non verbala este o comunicare onesta a sentimentelor, oricum, mult mai onesta decat cuvintele.
Mai jos se regasesc cateva informatii care sa ne ajute sa descifram limbajul trupului atat pentru intalniri cat si pentru persuasiunea partenerului. Hai sa citim si sa facem miscarile potrivite:
Principiile limbajului trupului
Potrivit lui Joe Navarro, fost agent FBI specializat in citirea limbajului non-verbal, comportamentul non verbal este ghidat de o parte foarte primitiva a creierului nostru, denumit sistemul limbic. In esenta, sistemul limbic ne spune cand ne simtim confortabil si cand nu si ne pregateste corpul pentru actiunea potrivita: fuga sau lupta.
Prin urmare, atunci cand ne intalnim cu cineva sau in contextul persuasiunii, putem folosi indiciile oferite de comunicarea non verbala pentru a intelege ce simte partenerul nostru. Putem sa ne dam seama daca sistemul lui limbic ii transmite sa stea si sa ne imbratiseze sau pur si simplu sa fuga.
Semnalele acestea pe care sistemul limbic le da sunt importante in relatiile intime, deoarece aceeasi parte a creierului este responsabila pentru sentimentele noastre de iubire. (Fisher, Aron, Brown, 2006).
Deci, cum ne putem da seama daca creierul partenerului nostru e fericit? Simplu: ne uitam la gesturile, mimica fetei, pozitia corpului pentru a vedea daca avem semnale pozitive sau negative. Mai jos sunt cateva indicii cu privire la ce anume sa fim atenti:
- Semnale non verbale pozitive: daca partenerului ii place ceea ce facem sau spunem, isi va schimba pozitia, apropiindu-se de noi, micsorand distanta dintre corpurile noastre. Alte indicii mai sunt: se apleaca inspre noi, varfurile picioarelor sunt indreptate catre noi, picioarele nu sunt incrucisate, bratele sunt deschise, cu palmele in sus, jucandu-se jucaus cu o bijuterie sau cu parul, zambeste, ni se uita in ochi mai mult timp sau se uita timid in jos
- Semnale non verbale negative: daca nu ii place ceea ce facem sau spunem, partenerul se distanteaza de noi, creand spatiu sau doar isi indeparteaza o parte din corp, varfurile picioarelor nu se mai indreapta spre noi, picioarele sunt incrucisate si rigide, la fel si bratele, palmele sunt ascunse, isi atinge ochii, nasul, face grimase, nu ni se uita in ochi.
Cum sa folosim limbajul trupului in relatiile de cuplu?
Cand incercam sa ne dam seama de ceea ce simte partenerul in legatura cu noi, trebuie sa ne uitam la combinatia de semnale de mai sus. Cand vedem semnale positive, ceea ce inseamna e ca sistemul lui / ei limbic ii transmite semnale de fericire si iubire in privinta ta. E fericit cu privire la relatie.
In cazul in care vedem o serie de semnale negative, atunci ar trebui sa folosim informatiile ca feedback. Nu ar strica o schimbare de abordare sau sa asteptam pana cand partenerul este intr-o stare de spirit mai buna.
Informatiile pe care semnalele pozitive sau negative ni le dau, ne ajuta sa venim in intampinarea sentimelor parternului nostru, chiar si atunci cand acesta nu comunica folosind cuvinte. Ne ajuta cu sensibilitatea, constientizarea si empatia in fiecare situatie. Si ne ajuta sa fim mai persuasive: sa stii sa pui intrebari, cerinte si dorinte atunci cand partenerul e fericit si sansele de a fi de acord cu ceea ce ii cerem, sunt mult mai mari.
Concluzie
Atentia la semnele pe care limbajul trupului ni le ofera, ne poate ajuta in relatii. Folositi-le pentru a intelege cum se simte partenerul. Actionati in corcordata, pentru un success maxim. In final, veti fi mai empatic, atractiv si persuasiv!
Spor! Si multa distractie!