Multora dintre noi ni se întâmplă adesea să ne fie dificil să petrecem timp singuri, cu noi înșine. Ne găsim repede tot felul de ocupații, ieșim în diverse locuri, vorbim ore întregi la telefon, omorâm timpul pe internet sau ne pierdem într-un serial. Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când stăm singuri, în liniște, însoțiți doar de propriile gânduri și sentimente, este posibil ca acele gânduri și sentimente să ne ducă în locuri care nu ne plac. Acel loc poate fi un conflict la locul de muncă, o relație dificilă, o amintire neplăcută sau dureroasă.
Am putea să ne dăm seama că, în realitate, doar ideea de a ne întâlni partenerul ne îngrozește și ne vine să-l evităm, sau să realizăm că era cazul să ne schimbăm locul de muncă încă de acum un an. Faptul că devenim conștienți de aceste gânduri ar putea să însemne că avem nevoie de o schimbare – în noi sau în situația în care ne aflăm, iar aceste schimbări sunt foarte greu de făcut.
Bineînțeles, uneori, este necesar să ne îndepărtăm de gânduri și griji, și este perfect normal. La un moment dat devine foarte obositor să fim însoțiți doar de propriile gânduri și sentimente și este bine să luăm o pauză. Totuși, atunci când suntem într-o pauză continuă și facem tot ce ne stă în putință să o prelungim, putem înrăutăți și mai mult situația.
Din fericire, există și strategii sănătoase de gestionare a gândurilor și sentimentelor negative care să ne facă să ne simțim mai confortabil cu noi înșine atunci când suntem singuri.
Stabilește dacă ești o persoană extrovertită sau introvertită.
Faptul că știi acest lucru te ajută să te înțelegi mai bine și să-ți explici de ce este posibil să-ți fie mai dificil să rămâi singur cu gândurile tale. Poți completa acest test online care te poate ajuta să-ți răspunzi la unele întrebări sau, poți pur și simplu să reflectezi dacă:
a) simți o „nevoie” de a fi înconjurat mereu de alți oameni
b) simți că grupurile mari de oameni de secătuiesc de energie
În general, extrovertiții se vor simți mult mai bine și vor avea un nivel maxim de energie atunci când sunt înconjurați de oameni și vor căuta activ aceste situații, preferându-le în defavoarea timpului petrecut cu ei înșiși.
Obișnuiește-te treptat să petreci timp cu tine însuți.
Alocă-ți, pentru început, câte 5 minute în fiecare zi (sau mai puțin, dacă simți un disconfort foarte puternic). Inspiră adânc și expiră de câteva ori pentru a te deconecta de exterior și a te concentra pe interiorul tău. Dacă mediul în care te afli te distrage, încearcă să închizi ochii.
Concentrează-te asupra a ceea ce simți și ce gândești în acel moment. Cu timpul, poți lungi timpul în care faci asta, treptat, cu câteva minute de fiecare dată.
Reflectează asupra auto-reflecției.
Momentele în care ești singur cu gândurile și sentimentele tale, sunt niște oportunități foarte bune de auto-reflecție. Încearcă să te gândești inclusiv la procesul de gândire: „Cum mă simt acum, când încerc să am aceste momente de auto-reflecție?, Cât îmi este de dificil să mă acomodez cu acest proces? Ce mă face să mă simt inconfortabil?” etc.
Atenție însă, să nu transformi acest proces de auto-reflecție într-un interogatoriu în care să-ți reproșezi lucruri sau să te acuzi de ceva. Auto-reflecția este o explorare pozitivă a propriei persoane pentru găsirea unor răspunsuri constructive la întrebările pe care le avem despre noi înșine. Pur și simplu, vrem să aflăm de ce trecem prin ceea ce trecem și de ce ne simțim în felul în care ne simțim. Este posibil să nu găsești răspunsurile din prima, și acest lucru este absolut normal – este un proces care necesită timp și dedicare. Iar simplul fapt că îți adresezi aceste întrebări, reprezintă deja o formă de auto-reflecție.
Reflectează fără să judeci
Pentru mulți oameni, unul dintre cele mai dificile lucruri atunci când reflectează asupra propriei persoane, este să nu devină auto-critici. S-ar putea să încercăm să minimizăm ceea ce gândim sau simțim, să credem că greșim, că nu avem dreptate. Este foarte important să ne oferim permisiunea de a gândi și a simți orice ne trece prin minte, fără rețineri, fără judecăți. Pentru că, dacă vom respinge imediat anumite gânduri sau emoții pe care le avem, acestea vor rămâne neexplorate, nerezolvate și s-ar putea să stea în calea realizării obiectivelor noastre pe termen lung – practic, ne furăm singuri șansa de a învăța și a face schimbări pozitive.
Conectează-te cu ceilalți
Stabilirea și dezvoltarea relațiilor cu alte persoane s-ar putea să te ajute să te simți mai bine cu tine însuți. Atunci când vorbești despre ceea ce gândești și ce simți, și afli ce gândesc și ce simt alții, te-ar putea ajuta să nu te mai simți trist, singur și depășit de unele situații. Important este să găsim persoanele potrivite cu care să stabilim relații pozitive.
Încetează să te mai compari cu alții
Bineînțeles, acest lucru este destul de dificil de atins. Dar după un proces temeinic de auto-reflecție, cunoscându-ne și înțelegându-ne mai bine, este mai ușor să ne concentrăm asupra propriei persoane și a ceea ce avem de făcut pentru a fi mai buni fără a ne compara cu alții. Dacă totuși te surprinzi analizându-te sau evaluându-te prin comparații cu alte persoane, ți-ar putea fi de ajutor să-ți adresezi următoarele întrebări: „Faptul că mă compar cu această persoană mă ajută să avansez spre atingerea obiectivelor mele? Cu ce scop mă compar cu această persoană? Care sunt beneficiile faptului că mă compar cu această persoană? La ce mă ajută?” Uneori, comparându-ne cu alții ne motivează să devenim mai bun. Dar, în general, aceste comparații ne fac să ne simțim rușinați, să simțim să nu suntem suficient de buni sau să încercăm să fim ceea ce nu suntem.
Petrece timp în natură
Auto-reflecția nu înseamnă că trebuie să te baricadezi în casă și să nu mai ieși de acolo până nu-ți răspunzi la toate întrebările. Uneori, o plimbare în natură poate fi mediul ideal pentru auto-reflecție și pentru a petrece pur și simplu timp cu tine însuți. Explorează ceea ce te înconjoară, încearcă să te ancorezi cât mai mult în prezent sau așează-te pe plajă ori sub un copac și notează-ți gândurile și ideile într-un jurnal. Simte cum te atinge vântul, sunetul frunzelor sau al valurilor, cântatul păsărilor, iarba sau nisipul de sub picioarele tale. Fii conștient de tine în prezent.