Astăzi, 26 iunie, este ziua Drapelului Naţional, simbol naţional, împreună cu stema, sigiliul şi imnul. ,, Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu” prevede Constituţia noastră. Prima dată a fost decretat aşa de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la data de 14/26 iunie 1848. Deviza lui era ,,Dreptate – Frăţie”.
De-alungul istoriei, drapelul românesc a suferit foarte puţine schimbări, doar distribuţia culorilor, în ceea ce priveşte proporţia şi poziţia schimbându-se puţin. Mai precis, după Revoluţia de la 1848, distribuţia culorilor a devenit egală, respectiv 33% fiecare culoare.
O variantă a drapelului naţional atestată istoric avea dispuse cele trei culori orizontal, cu roşul în partea superioară, galben în mijloc şi albastrul la bază. Cele trei culori au fost identificate pe steaguri încă de pe vremea lui Mihai Viteazu şi Ştefan cel Mare. Chiar şi în 1848 au circulat varianta cu benzile dispuse pe orizontală, dar în final prin Decretul nr. 252 din 14/26 iunie, guvernul provizoriu de la Bucureşti a consfinţit distribuţia culorilor actuală. Deviza românească de atunci, scrisă atât pe steaguri cât şi pe monumentele şi decretele publice, era compusă din ,,Dreptate, Frăţie”.
Ca o curiozitate, drapelul românesc se aseamănă foarte tare cu cel al Andorrei, Ciadului şi Republicii Moldova. Diferenţa faţă de cel al Ciadului o face doar culoarea albastră: cobalt în cazul celui românesc şi indigo în cazul celui din Ciad.
Semnificaţia culorilor de pe steag este următoarea: libertate (albastrul cerului), dreptate (galbenul ogoarelor) şi frăţie (roşul sângelui).
Cu ocazia zilei Drapelului Naţional, autorităţile statului organizează programe şi manifestări educative consacrate istoriei patriei. Ministerul Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne organizează ceremonii militare specifice.
Şi Președintele Klaus Johannis a transmis un mesaj românilor:
,,Astăzi, Tricolorul României este simbolul unui stat modern și democratic, membru al NATO și al Uniunii Europene, un aliat de nădejde al Statelor Unite ale Americii, un reper de stabilitate și un furnizor de securitate în Europa de Sud-Est. Ne revine tuturor datoria morală de a cultiva pentru generațiile viitoare conștiința apartenenței la țară, la valorile autohtone și de a aduce propria contribuție la apărarea unității, suveranității și independenței patriei”.
Oare mai are vreo simbolistică drapelul național pentru noi românii?