Stresul este atat de prezent in viata de zi cu zi a majoritatii, incat persoanele se raporteaza la acesta ca fiind ceva normal si inevitabil. Insa, multiple studii au facut legatura intre stres si diverse afectiuni grave care pot pune in pericol viata oricui, iar acest lucru reprezinta inca un motiv in plus pentru a apela la metode eficiente de a-l reduce semnificativ.
Citeste in continuare pentru a descoperi mai multe despre legatura dintre stres si bolile a caror evolutie o influenteaza, dar, mai ales, despre ce poti face pentru a scapa de el. Aplicand aceste metode, vei diminua riscurile ca sanatatea sa iti fie afectata si te vei bucura mai multe de orice moment din fiecare zi!
Ce poti face pentru a reduce stresul zilnic?
- Cere ajutor profesional
Cateodata, stresul poate aparea din cauza unor factori ipotetici, nu neaparat reali. De exemplu, daca ai obiceiul de a te ingrijora foarte mult cu privire la orice aspect al vietii tale, discutia cu un psihoterapeut care te poate ajuta sa-ti pui gandurile in ordine si sa iti schimbi considerabil perspectiva!
- Optimismul
Desi pare greu, antrenarea mintii pentru a vedea tot timpul partile bune ale unei situatii iti va aduce numai beneficii! In loc sa te concentrezi pe lucrurile pe care nu le ai, cele care nu se intampla, fii recunoscator pentru ceea ce se intampla pozitiv in viata ta. In timp, vei observa ca acest exercitiu iti va imbunatati starea de spirit si va deveni un obicei sanatos, care va reduce stresul.
- Respira adanc
O situatie stresanta declanseaza mai multe reactii fizice, printre care o respiratie sacadata, rapida, un ritm mai alert al inimii, iar din cauza tensiunii ridicate, pot aparea durerile de cap. Cand simti ca devii agitat, inspira adanc si expira usor, ceea ce te va calma.
- Sportul si activitatile preferate
Sportul este o modalitate sanatoasa si benefica de a combate stresul. In primul rand, atentia iti va fi focusata pe altceva in afara de gandurile ce nu-ti dau pace, iar hormonii eliberati in organism in timpul miscarii fizice, numiti si „hormoni ai fericirii” iti vor transforma starea psihica. De asemenea, activitatile care te fac fericit si care te relaxeaza sunt ideale in momentele in care simti ca stresul te acapareaza.
Care sunt afectiunile despre care specialistii au aflat ca sunt provocate sau influentate de stres?
- Boli cardiovasculare si atacuri de cord
Specialistii au observat ca declansarea sau agravarea bolilor de inima sunt in stransa legatura cu nivelul de stres la care este supus pacientul. Atacurile de cord pot surveni in urma unui stres emotional brusc, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau un eveniment negativ dintr-o arie foarte importanta pentru cel in cauza. In acest articol, poti descoperi mai multe informatii despre studiile de specialitate pe acest subiect.
- Obezitatea
Atunci cand esti stresat, in organism se elimina cortizolul, un hormon care, in cantitati mari, poate avea efecte foarte neplacute, precum depunerea grasimii in zona abdomenului. In timp, acest lucru poate duce la obezitate. In plus, foarte multe persoane au declarat ca atunci cand se afla intr-o perioada stresanta, nu mai tin cont de ce mananca sau de cat mananca, ci gasesc in alimentele de tip junk food un tip de alinare.
- Depresia si anxietatea
Stresul cronic, ce se instaleaza in urma perioadelor agitate, se poate transforma, usor, usor in depresie si anxietate. Cele mai multe persoane dezvolta aceste probleme din cauza vietii profesionale, dar si a studiilor sau a relatiilor emotionale din viata lor. De aceea, este bine sa apelezi la ajutorul profesional, pentru ca aceste afectiuni pot avea un impact negativ asupra calitatii vietii!
- Durerile de cap
Studiile au dovedit ca stresul este principalul declansator al durerilor de cap, nu doar a celor cauzate de tensiune, ci si al migrenelor.
- Diabetul zaharat
Desi nu este un factor declansator, stresul agraveaza diabetul zaharat. In primul rand, persoanele nu mai tin cont de alimentele pe care le consuma si fac excese. Apoi, s-a observat o crestere de nivel a glucozei, in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
- Probleme gastrointestinale
Stresul agraveaza ulcerul si poate provoca arsuri la stomac (reflux gastrointestinal si sindromul colonului iritabil).
- Alzheimer
S-a observat o legatura clara intre formarea leziunilor cerebrale si stresul indelungat. De asemenea, acesta accelereaza imbatranirea cromozomilor cu 9-17 ani, lucru care a fost dovedit in cadrul unui studiu in care a fost analizat ADN-ul mamelor ce au trecut prin situatii grele (ingrijirea unui copil cu o boala cronica) si a celor care nu au avut o astfel de experienta.
Asadar, concluzia este clara: trebuie sa te feresti de stres pe cat mai mult posibil. Acesta nu are efect doar in prezent, ci si pe termen lung. Atat pentru sanatatea ta, dar si pentru o buna calitate a vietii, este esential sa eviti, pe cat posibil, stresul!