Casian Popa este un pasionat al whisky-ului, autodidact, organizator de evenimente și cursuri în domeniul băuturilor de calitate, autor al blogului și canalului video Snoblesse.ro, promotor al culturii alcoolului fin la Cluj.
Presa Locală: Cum au fost primii 3 ani de Snoblesse?
Casian: Ca orice proiect tânăr, primii ani sunt cei de tatonări, de evaluări, de poziționare. Au fost trei ani interesanți, și pasionanți, în care am reușit să cunosc foarte multe persoane faine, pasionați, distribuitori, lucrători în domeniu sau doar consumatori. Am început să înțeleg mai bine exigențele și specificul industriei HoReCa. Mulțumitor este că în momentul acesta am reușit poziționarea conceptului în așa fel încât putem trece la o nouă etapă. Acum trecem printr-un proces de rebranding, sperând să fim un concept mult mai ușor de identificat.
Presa Locală: Ce este World Whisky Day și ce rol ai avut tu în asta?
Casian: ”World Whisky Day” este o sărbătoare internațională a prieteniei în care pretextul este de a servi un pahar cu prietenii și cei apropiați. Scopul este de a-i aduce împreună pe toți iubitorii de whisky indiferent dacă sunt implicați în industrie, distribuție și consum pentru a se bucura de calitățile unei licori speciale. Evenimentul global are loc în fiecare an în cea de-a treia sâmbătă a lunii mai și a fost inițiat în anul 2012 de un student scoțian. Parlamentul Scoției a adoptat această zi imediat, iar succesul WWD cunoaște o creștere constantă.
În România, echipa snoblesse.ro a singura care a inițiat acest eveniment și orașul nostru este punctul cel mai estic din Europa conectat la acest eveniment global. Evenimentul a trecut de ediția a II-a și dorim să devină tradiție nu doar în Cluj ci și în restul țării. Momentan, Cluj este singurul loc din România se conectează la acest eveniment global, sărbătorit pe toate continentele în același timp. Suntem bucuroși că interesul pentru acest eveniment câștigă tot mai mulți susținători. Ne bucurăm și de faptul că am putut acorda premii substanțiale, iar partenerii noștri au oferit discount-uri consistente clienților.
Presa Locală: Ați mai avut și alte evenimente în ultimul timp?
Casian: În ultimii trei ani am susținut sau participat la evenimente cu o frecvență lunară, însă evenimentele organizate de noi (publice sau private) au frecvență lunară. Am avut aproape 30 de degustări, vreo 3 masterclass-uri, câteva whisky-party-uri și încă nu ne-am oprit. Practic, ne întâlnim lunar cu prieteni vechi și noi.
Presa Locală: Am auzit că scoțienii vor să te facă ambasador. Spune-ne mai multe despre asta!
Casian: Nu e un secret faptul că whisky-ul e una dintre băuturile mele preferate. Impactul Brexit-ului influențează discursul asupra independenței Scoției și a apartenenței la UE. Nu vreau să intru în polemici, însă Scoția a pornit pe un drum care pare tot mai departe de calea aleasă de britanici. Pe de altă parte, chiar dacă am o oarecare tangență cu mediul diplomatic, e vorba despre un proiect de a reprezenta un brand scoțian de whisky. Ce pot spune este doar că pot confirma faptul că sunt în discuții pentru a deveni Brand Ambassador pentru unul dintre partenerii și producătorii din Scoția.
Presa Locală: A evoluat cultura băuturilor de calitate în România ultimilor ani?
Casian: Răspunsul scurt este Da! Față de unde eram acum trei ani, progresul este vizibil, chiar măsurabil. Mult datorăm circumstanțelor externe, pieței europene, accesului mai ușor via internet la produse cu prețuri tot mai corecte. Pe de altă, parte suntem încă departe de unde am avea potențialul să fim. Păstrând analogia, suntem în cel mai bun caz un copil de vreo câțiva ani. Toate aceste lucruri merg mână în mână cu educația de calitate (nu doar cea din industria HoReCa unde e și ea cu cântec), cu puterea de cumpărare și cu predictibilitatea mediu de afaceri. Orice cultură are nevoie de timp și consecvență. La noi se încearcă de multe ori să fentăm, să dăm un tun, să facem salturi bruște, sau să ne mulțumim doar să supraviețuim. E normal că și serviciile vor fi marcate de astfel de circumstanțe.
De asemenea, atitudinea și politicile tuturor guvernanților față de cei care lucrează în industria ospitalității e un factor care ne trage în jos. Nu poți să ai o creștere și o cultură a consumului pe segmentul Quality fără toate acestea.
Presa Locală: Apar tot mai mulți tineri IT-iști și corporatiști care încep să aibă venituri consistente. Cu ce ar trebui să înceapă explorarea universului alcoolic?
Casian: Majoritatea celor care lucrează azi în domeniul IT dobândesc venituri foarte mari și mult mai repede în raport cu restul populației. La vârsta de 25/30 de ani mulți reușesc să câștige cât alții în joburi de o viață. Din păcate însă, cu relativ puține excepții, atitudinea acestor persoane cu disponibilități financiare nu favorizează un interes pentru experiențe complexe și rafinate. Creșterea pe segmentul de vin este îmbucurătoare. Încă destul de mulți consideră că știu totul și nu sunt interesați la modul constant de experiențe complexe și rafinate. Majoritatea celor tineri și cu bani aleg mai ales consumul cantitativ și calitatea relativ mediocră a produselor. Desigur, mai e și snobismul, însă nu e o regulă. Contează contextul, relațiile inter-umane, atitudinea, responsabilitatea. Tot ceea ce putem spera e o maturizare lentă și constantă și în această zonă. Așadar, aș începe cu o atitudine ceva mai deschisă și chiar aventuroasă.
Presa Locală: Care sunt planurile tale de viitor?
Casian: Proiectul snoblesse.ro a început ca un ”hobby excentric”. Consider că a face comunicare în acest domeniu este o provocare fascinantă. Pasiunea mă ține în priză zilnic. După încheierea procesului de rebranding intenționez să continui. Rămân dedicat proiectului de a face educație consumatorului și voi continua să lărgesc și să adâncesc aria de competență. Concret, pe termen scurt și mediu, organizarea World Whisky Day rămâne un element constant; la fel și colaborarea cu Dramsylvania, festivalul de scotch whisky. În plus am demarat un proiect pe relație cu Scoția, și nu știu încotro ma va duce. Îmi doresc ca aceste proiecte să crească și să devină o frumoasă tradiție. Ca orice proiect început cu pasiune, probabil voi fi condiționat să transform inițiativa mea într-un business. Însă, consider că orice business care nu pune în centru pasiunea și relația cu oamenii, își pierde consistența. Iată de ce voi rămâne constant în calitate de comunicator.