Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a făcut public un proiect ambițios, prin care va fi reabilitată o clădire emblematică a orașului, situată pe strada Clinicilor 3-5, unde se desfășoară cursurile de anatomie. Costurile lucrărilor de restaurare vor depăși 11 milioane de euro, fiind asigurate atât din venituri proprii cât și dintr-un proiect cofinanțat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în baza unui contract încheiat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).
Este vorba despre cea mai veche clădire care aparține UMF Cluj, cu o istorie de peste 120 de ani și o valoare arhitecturală și simbolică inestimabilă. Lucrările de renovare vor fi terminate doar în anul 2029, având un grad ridicat de complexitate. Va crește capacitatea educațională a instituției, în urma acestui proiect: clădirea va avea 27 de locuri în săli de curs și laboratoare, putând primi 3.999 studenți.
„Se lansează un proiect, aș spune un proiect de suflet, cel puțin pentru mine este un proiect de suflet, ca absolvent al acestei facultăți, și anume modernizarea și reabilitarea clădirii Anatomie, care se află pe strada Clinicilor nr. 3-5. Este pentru universitatea noastră un moment de răscruce, pentru că pavilionul Anatomia este clădirea cu care a început în 1888 facultatea de medicină. Este prima clădire a facultății de medicină care, de fapt, este nucleul pe care s-a dezvoltat ulterior universitatea noastră. Este un edificiu, așadar, cu o istorie foarte lungă, de peste 120 de ani”, afirmă prof. dr. Anca Buzoianu, rector al universității.
Reabilitarea nu va schimba fundamental aspectul clădirii, fiind păstrate principalele elemente originale ale sale, care-i dau valoarea istorică. Vor fi utilizate materiale compatibile cu cele folosite în secolul XIX și se vor menține structura și conceptul funcțional inițiale.
„Este o clădire simbolică și avea nevoie de restaurare. Este o capodoperă pentru noi toți. În exercițiul de finanțare 2021 – 2027, în programul de dezvotare al universităților au fost depuse opt proiecte, din care au fost aprobate deja 3, unul fiind cel al UMFIH”, afirmă Hegedüs Csilla, directorul general al ADRNV.
Rectorul UMF Cluj a mai adăugat că universitatea a renovat mai multe clădiri istorice care-i aparțin, în ultimii ani, având intenția de a restaura întreg patrimoniul său pe termen lung. De asemenea, există proiecte avansate pentru edificarea unor noi clădiri, prin care să poată fi extinsă oferta educațională a instutiției, astfel ca aceasta să poată satisface cererea de cadre medicale care va crește în perioada următoare, odată cu finalizarea Spitalului Regional de Urgență și a altor unități medicale ce urmează a fi construite la Cluj.