Fericirea a devenit de multă vreme obiect de studiu pentru cercetători și oameni de știință, care au derulat tot felul de experimente pentru a descoperi care este „secretul” fericirii – atât de dorită de fiecare dintre noi.
Alex Korb, cercetător în domeniul neuroștiințelor la Universitatea din California, spune că fericirea începe cu gândurile noastre. Atunci când ne străduim să gândim pozitiv, creierul se activează pentru a ne face să ne simțim mai fericiți.
Iată câteva descoperiri făcute în urma cercetărilor sale:
- Recunoștința creează fericire
Recunoștința a fost definită ca fiind o emoție, o virtute morală, o stare, o trăsătură de personalitate, un răspuns de apărare.
Aceasta a fost de asemenea descrisă ca fiind un stil de viață.
Un studiu de cercetare a arătat că participanții care au scris scrisori de recunoștință au raportat o stare de sănătate mintală semnificativ mai bună.
Studiul sugerează de asemenea că scrierea despre recunoștință poate fi benefică atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele care manifestă dificultăți ce țin de sănătatea psihică. Mai mult decât atât, recunoștința crește nivelurile de serotonină și dopamină – acestea fiind considerate neurotransmițătorii de la nivelul creierului care sunt responsabili cu fericirea.
Ceea ce este surprinzător în legătură cu recunoștința, este că aceasta poate funcționa chiar și atunci când restul lucrurilor din viața ta nu funcționează foarte bine. Și asta pentru că, nu este obligatoriu să te simți deja recunoscător pentru ceva anume pentru a produce „substanțele fericirii”, ci este suficient doar să faci un efort să te gândești la un lucru din viața ta pentru care poți fi recunoscător.
Chiar și gândurile despre recunoștință te vor face mai fericit.
- Recunoașterea sentimentelor negative are efecte pozitive
Se pare că evitarea sau ignorarea furiei și a altor emoții negative nu ne face bine. Atunci când îți recunoști emoțiile negative, vei fi surprins de cât de puternic este acest lucru.
De asemenea, un studiu a arătat că, cuvintele sunt instrumente puternice pentru reglarea procesării emoționale. Atunci când și-au etichetat emoțiile negative, RMN-ul funcțional al creierului participanților a arătat că aceștia s-au calmat și nu au mai avut emoții atât de puternice.
Acest efect apare și atunci când etichetăm emoțiile altora, putând astfel să-i calmăm. Pe acest fenomen psihologic se bazează și negociatorii de la FBI.
- Luând o decizie „acceptabilă” poți deveni mai fericit
În cartea sa „The Upward Spiral”, Alex Korb scrie că luarea deciziilor ne schimbă percepția asupra lumii – identifică soluții pentru problemele pe care le avem și ne calmează sistemul limbic (structurile din creierul uman care au un rol important în emoții, memorie și ne influențează comportamentele).
Secretul este să iei, pur și simplu, o decizie „suficient de bună”. Nu trebuie să fie decizia perfectă – important este să iei o decizie.
Încercarea de a lua decizii perfecte poate crea o stare de stres, supraimplicând emoțiile în procesul de luare a deciziilor.
- Atunci când îi ajuți pe alții, și tu și ei devin mai fericiți
Sunt patru substanțe chimice la nivelul creierului care activează starea de fericire: dopamina, serotonina, endorfinele și oxitocina. În acest articol se spune că ajutându-i pe alții, se declanșează secreția acestor chimicale.
Un studiu desfășurat de Universitatea Harvard a arătat ca angajații care se simt fericiți îi ajută pe ceilalți și au cu 40% mai multe șanse să fie promovați. Din același studiu rezultă că acești oameni erau și cei care ofereau constant altora suport social.
- Atingerile contribuie la producerea „chimicalelor fericirii”
Este un lucru dovedit că oamenii sunt animale sociale. Avem nevoie să simțim iubire și acceptare din partea celorlalți.
De aceea, creierul nostru reacționează la excluderea socială la fel cum reacționează la durerea fizică.
De aici putem spune că, creierul uman este proiectat să interpreteze atingerea ca pe o acceptare socială. Atunci când îmbrățișăm persoanele dragi, se secretă oxitocină. Aceasta este cea care ne face fericiți atunci când suntem îmbrățișați de oamenii care ne sunt dragi.
Atingerea reduce hormonii de stres, ameliorează durerea, îmbunătățește calitatea somnului și reduce oboseala.