Așa cum v-am promis în unul din articolele de ieri, în care vorbeam despre disensiunile din interiorul USR, am venit cu încă un interviu în exclusivitate cu fostul activist din Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj – Napoca, actualmente deputat USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisie pentru Sănătate din Camera Deputaților, omul care a declanșat, prin declarațiile făcute o anchetă la Institutul de Transplant și l-a trimis în fața procurorilor pe doctorul considerat dumnezeu de pacienți și aparținători, Lucan, cel care, cu o nonșalanță uimitoare, a sfidat ani de zile bunul simț și legile.
Discuția nu a fost doar despre ancheta actuală și despre cum medicii din Cluj se protejează și se ajută între ei, mânați de diferite interese, ci și despre legea vaccinării și proasta prioritizare a statului în materie de vaccinuri, despre congresul USR și despre scandalul dintre Nicușor Dan și anumite facțiuni ale formațiunii pe care a condus-o până ieri după amiază. Interviul a fost înregistrat înaintea anunțării oficiale a demisiei lui Nicușor Dan.
Presa Locală: Bună ziua și bine v-am găsit din nou la Presa Locală.
Emanuel Ungureanu: Aș fi vrut să fie mai bună dar e o zi cu soare.
Presa Locală: Cum e activitatea politică până acum, Emanuel?
Emanuel Ungureanu: Hai să spunem și cât e ora. E ora 2 fără 10 și mai sunt câteva minute până Nicușor Dan își va clarifica poziția față de retragerea sau nu a domniei sale de la șefia partidului. Hai să vorbim despre lucrurile astea la cald, pentru că e prima reacție pe care o am în presa locală.
Presa Locală: Ce face până la urmă? Pleacă, nu pleacă?
Emanuel Ungureanu: Nu știu ce face, dar vă pot spune opinia mea legată de decizia lui de a demisiona. Pentru că am cumva și datoria de a justifica și de ce am anunțat că voi pleca eu dacă lucrurile merg la fel în USR. Însă noi suntem acum în poziții diferite.
Nicușor Dan cred că face o imensă greșeală, și o să argumentez de ce, vorbind înainte de a auzi toate argumentele. Pe o parte le-a spus după ședința tensionată de Birou Național, însă există un adevăr fundamental. Există înregistrarea discursului meu de la congres, în care mă duc în fața lui Nicușor Dan și îl rog frumos să facă eforturi, în numele tuturor, am spus spre binele tuturor, în care îl rog solemn și cât se poate de serios să se împace, să caute cale de împăcare cu acei lideri, nenominalizați de el, dar acum e clar că există un conflict între el și Biroul Național, deci nu vorbim doar de un conflict dintre el și Cristian Ghinea, ci vorbim de un conflict între el și un grup important din Biroul Național, care la rândul lui reprezintă filiale importante. Deci vorbim despre un conflict între el și, practic, o parte importantă a USR.
Eu cred că acel apel n-a fost luat în serios. Și nu am avut pretenția unui lider maximo care spune ceva și partidul execută, însă am sperat ca acel semnal de alarmă să nu fie considerat ca o formă teatrală de discurs de a atrage atenția, ca o tehnică de discurs. Din păcate mulți așa au interpretat-o, ca fiind un act de bărbăție față de Nicușor Dan: „bă, l-ai pus la punct”. Nu, era cât se poate de serios, cât se poate de pragmatic, era un apel la împăcare, la unitate, lucru care nu s-a întâmplat la acel moment, iar succesiunea de evenimente m-a îndemnat să le atrag atenția colegilor mei, inclusiv celor de la Cluj, că dacă nu ne concentrăm pe nevoile oamenilor, pe ideea de slujire a idealurilor comunității, și în exterior vom da această imagine de infantilism politic vom fi condamnați chiar de cei care și-au pus speranțele în noi.
Anunțarea demisie poate fi și o formulă de a trage un semnal de alarmă. Eu aș fi preferat ca Nicușor Dan să fi expus situația, să fi spus: „Uitați, mai dăm un timp de gândire, iar în cazul în care nu se rezolvă aceste lucruri sunt nevoit să renunț”. Cumva asta am încercat eu să fac în aceste zile. Trebuie actul demisie să fie făcut gândindu-te la ce lași în urmă.
Presa Locală: Bănuiesc că te gândești la același tip de responsabilitate politică, până la urmă? Eu o să spun și aici ce spuneam înainte de interviu: comportamentul lui mi se pare un șantaj pueril. Ideea că dacă USR se poziționează într-o tabără sau alta el își dă demisia, asta venind de la un om care predică democrația și care spunea în timpul congresului că vrea să unească mai multe ideologii în cadrul aceluiași partid.
Emanuel Ungureanu: El încearcă să fie coerent. Din punctul lui de vedere este. Pe chestiunea referendumului, o temă complet falsă, pe care n-ar fi trebuit să o abordăm în nici un fel, împărțind, și asta a fost o greșeală imensă din partea lui, să delimiteze așa zisele grupuri de progresiști și conservatori, când de fapt, dacă îi întrebi pe oamenii din stradă pentru ce au ieșit și au votat USR, poziția noastră vizavi de Coaliția pentru Familie este pe ultimele locuri. Pe primele locuri, și ce ar fi vrut să vadă alegătorii măcar ca o alternativă în 2020, la PSD, era cum am guverna mai bine, mai eficient.
Tema coaliției a fost o chestiune pe care am gestionat-o prost încă de la ieșirile necontrolate ale lui Clotilde Armand, ca să fim foarte cinstiți. Și am avut o discuție cu ea chiar după congres în care am întrebat-o, dacă obiectivul ei este Primăria sectorului 1, că m-a întrebat dacă o susțin, în eventualitate că voi ajunge președintele partidului, și i-am spus că este o onoare pe care ea ne-o face, fiind meritul ei, imaginea și munca ei în joc, de ce unii colegi care au alte teme mai importante se poziționează pe teme care nu sunt de interes public sub nici o formă, iar ăsta mă îngrijorează și ăsta e semnalul de alarmă pe care îi rog pe cei maturi să iasă în față și să vorbească în numele alegătorilor, nu să se găsească teme care dezbină artificial societatea, pentru că nu cred că libertatea individului este o temă de discuție pentru un partid care se vrea reformator.
Presa Locală: Asta pe lângă că nu este momentul pentru o astfel de temă în momentu în care populația se declară 86% ortodoxă. Acel referendum nu va trece veci așa cum vrea partea progresistă.
Emanuel Ungureanu: Exact, deci nu are rost să discuți despre partea progresistă când de fapt societatea trebuie pregătită să, iarăși repet, pentru majoritatea votanților noștri, să scape nu de homofobie, ci să scape de de ideea că primarul fură, că nu se poate altfel, dar să ne facă și nou o stradă. Asta este bătălia pe care trebuie noi să o ducem cu românii: să îi scăpăm de ideea că la medic nu poți, de ideea că nu are cum administrația să fie coruptă, că nu ai cum să fii cinstit în țara asta.
Presa Locală: Practic să eliminăm resemnarea…
Emanuel Ungureanu: Exact, ori asta nu poate să facă decât un partid care vine cu un mesaj pozitiv, un mesaj pozitiv este, apropo de familie este dramatismul miilor de femei abuzate. Suntem pe primul loc la consumul de alcool. Abuzul copiilor este ucigător, fantastic. Avem o grămadă de copii abandonați în maternități. Ceasta este discuția despre familia tradițională creștină pe care trebuie s o avem cu majoritatea ortodoxa, cu minoritățile religioase. Rata divorțurilor este înspăimântătoare.
Ideea de a ataca o minoritate religioasă pentru ați ascunde problemele pe care familia tradițională nu poate fi o tribună serioasă pentru un partid care se vrea reformator, curajos, cinstit și cu această capacitate de a educa populația pentru progres. Nu înseamnă că ești progresist dacă spui că nu este firesc să ataci o minoritate religioasă chiar dacă tu nu ești de acord cu conceptele lor.
Presa Locală: Toleranța presupune înțelegere…
Emanuel Ungureanu: Hai să vorbim despre modelul suprem. Eu nu l-am auzit pe Isus condamnând curvele sau persoanele cu o moralitate îndoielnică, l-am văzut iubindu-le. Iar în raport cu fariseii, cu ipocriții, am găsit afirmații foarte dure: pui de năpârci, cine a greșit să dea cu piatra, adică dacă e să vorbim pe limba creștinilor autentici trebuie să le spunem că toleranța este o valoare.
Presa Locală: Da, dar mașina de propagandă din spate nu mai are nimic de-a face cu dogmele creștinismului din secolul 1. E deja un cu totul alt creștinism, cel predicat de Saul din Tars.
Emanuel Ungureanu: Ei au o agendă politică. Exact. Nu aș vrea să intrăm în teologie ci eu mă refeream la spirit. Spiritul în care Coaliția pentru Familie a fost unul extrem de ciudat. Gândiți-vă la ipocrizie apropo de farisei. Mi-l și imaginez pe Isus întrebându-l pe Tăriceanu:
-„Domnule Tăriceanu, dumneavoastră, care susțineți familia tradițională, la care v-ați referit: la prima, a doua, a treia, a patra, sau la a cincea?”
-„Domnule Dragnea, la ce familie tradițională vă referiți? La cea cu Bombonica, care v-a adus necazuri? La care din doamnele din parlament vă referiți când spuneți că o să faceți cu ea o familie?”
Asta este cumplit pentru cei din Coaliția pentru Familie: să vadă că au cerut sprijinul, în parlament, al unor persoane care nu sunt modele de urmat, și care au votat pentru acest referendum.
Presa Locală: Eu l-aș întreba și pe Daniel Ciobotea cum e treaba cu gay, când BOR are probleme serioase cu acuzații de genul ăsta.
Emanuel Ungureanu: Asta spun, că Isus nu cred că ar fi folosit „pui de năpârci” la adresa lor, pentru că era prea soft. La acest stil de a minți oamenii și de anu răspunde nevoilor reale. Până la urmă, când vorbim de familie, există drame cumplite. Sunt unii bunici prin parcuri care iau copilul și-l trântesc ca pe o cârpă, părinți care își bat copiii sălbatic. Coaliția pentru Familie are destule teme să vorbească, despre familia creștină, tradițională, să încurajeze oamenii să trăiască în armonie, să dea exemple pozitive.
Presa Locală: Scuza lor e că nu se bagă în familie și fiecare face ce vrea.
Emanuel Ungureanu: Hai să închidem subiectul. Da, fiecare face ce vrea, numai să… și încep impunerile: să fie familia așa, alea monoparentale n-au decât să se ducă la biserică să își rezolve problema. După ce am votat împotriva acestui referendum al dezbinării și al ipocriziei îmi scrie o doamnă că „sunt bucuroasă că soțul meu, care și-a întemeiat o altă familie tradițională, este fericit.” Și ea a rămas cu trei copii și soțul era deja parte din altă familie tradițională.
Noi ar trebui să redefinim familia în codul civil în sensul să protejăm familiile monoparentale, că sunt atâtea situații dramatice. Eu am trăit cu drama unei familii care se desparte și a copilului care este chemat la tribunal să aleagă între cei doi. Și când se ajunge la conflicte între cei doi să i se spună că „tu ești la taică-tu în acte” sau „ești la maică-ta”. Astea traumatizează familia tradițională. Nu pericolul că niște gay or să ne fure copii și or să îi adopte și uite cum ajungem de râsul lumii. Falsele teme despre familie sunte cele care iată, distrug un partid, care promite atât de mult, care adună oameni frumoși și sper ca toate astea să ne adune.
Presa Locală: Crezi că Nicușor Dan, dacă demisionează, mai are o carieră politică?
Emanuel Ungureanu: Nicușor Dan este, din punctul meu de vedere, extrem de valoros. Nu pot să îmi dau seama ce carieră politică va avea în România în condițiile în care nu a dat niște bătălii importante pentru partid pe care să le fi câștigat sau pierdut. El a ieșit din arenă mai devreme, fără să spună, iar indiferent dacă renunță sau nu la conducere, el a pierdut partidul. El și-a pierdut credibilitate. În clipa în care ești confuz, transmiți un mesaj de nehotărâre, deja influențezi. Iar eu cred că fatală i-a fost decizia ciudată din cazul lui Cioloș. Și nu vorbim de o persoană, Cioloș, ci de un partener, care a stat în dreapta ta în timpul unei bătălii, după terminarea bătăliei spui că veți rămâne parteneri iar într-o zi … nu mai vrea. Asta a confuzat partidul.
Presa Locală: Mulți votanți au pus ștampila pe USR tocmai pentru că erau sprijiniți de fostul premier.
Emanuel Ungureanu: Aici e o chestiune de fair-play, apropo de discuțiile care mai sunt în Poiana lui Iocan și în partid. Eu am ieșit din aceste grupuri pentru că au devenit extrem de toxice. Noi avem nevoie de sprijin pentru candidații din campaniile parțiale, unii dintre noi au fost acolo să îi susțină, iar ei stau pe facebook și toată ziua critică afirmațiile unuia sau altuia. Noi avem nevoie de un activism autentic, avem filiale cu trei membri, avem filiale cu 20.000 de votanți și 50 de membri, avem nevoie să atragem oameni competenți în jurul nostru, care să emuleze și să creștem un partid mare care să câștige primării și consilii județene, ca să avem o putere să schimbăm viața unor oameni. Pentru că vorbind pe facebook doar îți consumi energia la nesfârșit. Nu așa funcționează un partid.
Suntem un popor care iubim conspirația, bârfim enorm, suntem latini, trebuie să recunoaștem că suportându-l atâta vreme pe Ceaușescu ni s-a pus în fibră și incapacitatea, ca să nu spun lașitatea, de a spune în față ceea ce gândești, că placi sau nu omul. Mai degrabă pe la spate se întâmplă. Nu suntem chiar altfel și trebuie să ne asumăm, tocmai pentru că diferența față de alte partide ar fi că ne asumăm, așa cum am hotărât la congres, o conducere colectivă, pentru că până la urmă președintele este unul dintre cei 21. Așa am hotărât la congres. Nu poate lua o decizie decât prin vot democratic. Dacă el vrea ca o decizie să iasă cum vrea el, singurul lucru pe care îl poate face este să îi facă pe unii să se răzgândească, pe cei care votează altfel din acel birou național.
Presa Locală: Eu am fost acolo toate alea trei zile și am văzut statutul modificat pas cu pas. Președintele e votul 11 în caz de paritate de 10/10. Așa, cu demisia dacă nu iese ce vrei tu …
Emanuel Ungureanu: Nu știu dacă e un șantaj. Poate că pentru el este o chestiune de conștiință. A promis unor oameni că partidul nu se va poziționa în anumite chestiuni, din punctul lui de vedere, încercând să fiu onest și să-i ascult argumentele. Partidul, când el a făcut niște promisiuni, arăta altfel, iar structura lui de conducere s-a schimbat imediat după congres. El avea posibilitatea diplomatică să accepte biroul, să se supună majorității, chiar dacă punctul lui de vedere era foarte cunoscut ca fiind diferit. Așa funcționează lucrurile peste tot, nu am inventat noi nimic.
Presa Locală: Lăsând la o parte luptele interne, cum stăm cu legea vaccinării? Că pe mine mă interesează mai tare legea aia decât Nicușor Dan.
Emanuel Ungureanu: Ați văzut ce discuții sunt importante? Apropo de legea vaccinării, pe mine mă interesează foarte mult chestiunile legate de sănătate, că la asta se referă românii zilnic, nu la chestiunea familiei sau de coaliție.
O chestiune importantă, care mă interesează, și nu o știu deși sunt demnitar al statului, este dacă, în mod real, vaccinurile ajung în cabinetele medicilor de familie. Pentru că legea vaccinării este iar o căruță pusă înaintea boilor.
Presa Locală: Noi am mai spus chestia asta: statul trebuie întâi să își asigure sistemul de distribuție ca mai apoi să poată obliga părinții să facă acele vaccinuri.
Emanuel Ungureanu: Dar nu este vorba de obligativitate. O dată ce ai stocul și transportul asigurat, medici de familie bine pregătiți care să le explice aparținătorilor care sunt beneficiile vaccinării, să faci o campanie de informare cap – coadă, și abia după aceea vii cu un proiect de lege.
Gândiți-vă, că vorbeam la mese rotunde cu medicii, dar mai mult cu capete pătrate, care se înfierbântau pro sau anti vaccin în timp ce unii spuneau că nu au de luni de zile ROR sau anti-varicelă, anti tuse convulsivă, n-am ce vaccina. Cum să fie obligați, că era în proiect răspunderea medicului…
Presa Locală: Păi și cu ce să vaccineze medicul dacă vaccinul nu există?
Emanuel Ungureanu: Exact asta trebuie discutau înainte să ajungem să discutăm despre calitatea vaccinurilor. Vorbeam cu oameni din industrie, care spuneau că nu avem stocuri. Germania le are făcute cu 10 ani înainte, chiar dacă ministerul ar vrea să dea dublu prețul față de Germani. Pentru că e un proces complex de producție, nu e aspirină. Au un termen de valabilitate, se țin în anumite condiții.
Germania e în plină epidemie de rujeolă, și dau vina pe imigranți, dar ei au stocuri și atunci pot veni cu amenzi. În plus au un sistem eficient de comunicare cu părinții și cu școlile. Sunt mai mulți factori.
Biserica ortodoxă, care are atâta susținere din partea statului nu a avut nici o reacție. L-ați văzut pe patriarhul Daniel să iasă și să spună, într-o pastorală, despre cei 27 de copii morți, cei 1000 de copii infectați, o tragedie națională, și să roage creștinii să își vaccineze copiii. Sau vreun conducător al unei comunități neo-protestante, că și acolo sunt probleme. Știu comunități de baptiști, în Făget de Timișoara, unde e descurajată vaccinarea. Și nu fac o generalizarea, în nici o religie, pentru că nu avem vectori de opinie, care să explice vaccinarea.
Din punctul meu de vedere sițuația actuală se trage și din faptul că au existat foarte multe reacții adverse ale unor vaccinuri făcute într-un moment prost pentru copil. Pentru medicul ăla a re 3.000 – 4.000 de pacienți. Păi când are el timp să verifice copiii??
Presa Locală: Păi cheamă câte 10 – 15 într-o zi și îi vaccinează în maxim 2 ore. Când să mai facă o evaluare a stării de sănătate a acelui copil, în condițiile în care sunt necesare măcar 15 minute pentru evaluare. Problema mai e și în Colegiul Medicilor, care ar trebui să penalizeze medicii care militează împotriva vaccinurilor. Din ce știu eu, Colegiul Medicilor nu e o democrație, și există medici, cum e Crina Vereș, Todea – Gros, care a scris o carte anti vaccin, care fac tam-tam anti vaccin. Sunt medici care declară vaccinurile periculoase…
Emanuel Ungureanu: Asta e situația: good news! No news. E mai ușor să spui că e periculos, să alimentăm conspirații. Sunt o societate care are tendințe medievale. De aceea a mers și treaba cu Soroș. Conspirația. Vine străinul, evreu, și ungur, ceea ce pică perfect în Ardeal, că e și mai periculos, se infiltrează într-un partid, îl sponsorizează, ca să promoveze homosexualitatea, vaccinarea obligatori. Toată această conspirație este o conspirație a prostiei.
Presa Locală: Acu …și conspirațiile au un sâmbure de adevăr. Interacțiunea lui Soroș cu unele ONG-uri din vest a dus la probleme reale.
Emanuel Ungureanu: Dar ce ușor a fost să o bagi asta și la Cluj. La Dej toată această propagandă a fost rezolvată în stradă. În discuții cu cei care acuzau apartenența la Soroș. Și cu fiecare discutând am ajuns să îi convingem.
Presa Locală: Cum e cu legea transplantului? Știu că era proiectul tău din campanie.
Emanuel Ungureanu: A fost și a rămas și e motivația supremă pentru care sunt acolo, chiar vreau să adun colegii din USR, care sunt foarte vocali. Eu am avut o întâlnire cu Gina Sturza, cea care deține și site-ul Epoch Times, care are un ong ce luptă pentru o clarificare a criteriilor de alocare a organelor la nivel mondial. Face parte din acea organizație care se luptă împotriva traficului de organe din China.
Și am reușit să găsesc înțelegere la colegii din grupurile majoritare care să susțină un asemenea Grup de Lucru pentru legea transplantului și sper ca după ziua de 12 iunie 2017 vom lucra pe niște modele de lege și … începem treaba. Eu sper ca în această sesiune, până în toamnă, să avem deja un proiect de lege foarte bine lucrat tehnic, care va fi modificat și de niște modificări pe care le vom face cu ajutorul juriștilor în Codul Penal, să clarificăm și să definim traficul de organe și să fie incriminat mult mai drastic decât este acum.
Presa Locală: Vezi introducerea în codul penal a unei infracțiuni de genul ăsta? Pentru că spuneai că e posibil să scoți un organ pe un site, la vânzare.
Emanuel Ungureanu: În primul rând o definire a traficului. Pentru că îmi amintesc cu câtă nonșalanță profesorul Lucan, într-o conferință de presă, cu niște băieți deștepți, acum câteva luni, ne râdea în nas. Și întreba ce e ăla trafic de organe? Că bagi pe lista de așteptare pe cineva în față? Adică se făcea că nu înțelege că traficul de organe nu poate fi decât definirea unei tranzacții în care cineva ia un organ și îl pune la altcineva pe bani. Nu poate avea o definiție mai simplă, pe care sigur, juriștii, o vor croșeta cum trebuie.
În legea spaniolă este clar, în legea israeliană. Avem modele exemplare. Și ca să fac o glumă sinistră, bine ar fi, ca legislatori, să fim buni plagiatori, nu ca Ponta. Adică să luăm legile care sunt bune de dincolo, cu copyright. Gândiți-vă, cea mai bună constituție pe care am avut-o noi, până în 1923, încă din 1866, era după model belgian. Dacă vrem știm să luăm și modele pozitive. Ce ar fi să luăm din legislația europeană? E foarte ușor de făcut o lege a transplantului bună, dar nu a existat bunăvoința să se facă. Și ăsta a fost rolul meu, cu calm, cu răbdare, în comisia de sănătate, fără să fac rabat la compromisuri.
Ați văzut, că pe colegii mei i-am criticat și pe facebook, când au făcut praf OUG 79, faptul că nu țin ședințele de comisii, faptul că se lucrează superficial, dar am reușit să-i conving că criticile mele nu se referă la persoană ci la comportamentele lor, la ideile lor, și atunci când avem de-a face cu o lege a transplantului, aceasta trebuie să fie a tuturor. Cineva spunea că afirm asta doar pentru că avem 9%. Dați-mi posibilitatea să avem majoritatea și o să vedeți că o să spun la fel.
Presa Locală: Mai știi ceva de ancheta deschisă de procurori la Institutul de Transplant?
Emanuel Ungureanu: Mărturisesc că am date din această anchetă, pe care le-am aflat de la angajați ai institutului, din surse apropiate anchetei. Procurorii au făcut adrese către mai multe instituții ale statului, a revenit un control a unei instituții. Au făcut un control o echipă mixtă, și aș vrea să vă spun numele celor din acestă echipă mixtă, care a fost între 15 și 26 mai, la ordinul Ministrului Sănătășii și al Președintelui Casei Naționale de Asigurări, au fost trimiși în control Marian Mateescu, Corp Control Ministrerul Sănătății, Florentina Iacobi, Corp Control, Cecilia Ene, Sanda Cristina Grăjdeanu de la Direcția Generală de Monitorizare Control și Antifraudă din cadrul Casei de Asigurări de Sănătatea, Cesa Radu, de la aceeași instituție, Andreea Safta, de la aceeași instituție, și Ema Iulia Popovici.
De ce nominalizez aceste persoane? Pentru că s-au întâmplat lucruri foarte ciudate. Aceste persoane , când au venit în Cluj, au fost cazate la un hotel de 5 stele. Această afacere a fost intermediată de managerul Spitalului Județean de Urgență, Petru Șușcă. Controlul venea la Institutul de Urologie și Transplant Renal și Petru Șușcă era un fel de broker de agenție de turism, care i-a luat pe cei din corpul de control și i-a cazat la un hotel de 5 stele. Marea întrebarea, pe care am adresat-o public în aceste zile către Casa de Asigurări, către Ministerul Sănătății, este cum s-a făcut decontul? Cine a plătit, în condițiile în care funcționarii publici nu au voie să stea decât la condiții de maxim 3 sau 4 stele? Deci diferența de la 3 la 5 stele trebuie să o fi plătit cineva. Ca să nu vă spun că nu ai voie să te cazezi, ca funcționar, la un hotel de 5 stele și tu, sau altul, să plătiți diferența. Ești obligat prin lege să stai la confortul pe care ți-l plătește diurna. Acest abuz trebuie anchetat, pentru că așa arată sistemul sanitar.
De asta spun că USR trebuie să aibă acele voci care să arate, ne fiind parte din acele găști, și să spună. Când cei de la Casa de Asigurări ar fi venit în control la Spitalul Județean de Urgență, care e vizavi de Institutul De transplant, cum s-ar fi înțeles ei cu Petrică? Că așa îi se spune: ne-a rezolvat Petrică. Și Petrică spune să li se pună o masă, și când vin foile, care-s făcute prost, sau când apar fraude, oamenii spun: „Rezolvăm noi să fie bine.” Din acest motiv este foarte grav ce s-a întâmplat la acest control. Nu știu care sunt rezultatele, oamenii și-au făcut treaba poate bine, poate prost, dar s-au creat suspiciuni.
Oameni din interiorul Institutului de Transplant mi-au spus cum se dădeau telefoane, cum se cazau anumite persoane acolo, suna Petrică să rezolve de un xerox, că era nevoie de el, suna să întrebe membrii corpului de control dacă mai au și alte nevoi. Repet, managerul unei cu totul alte instituții medicale, care are cu totul alte atribuții, în altă parte, are cu totul altă treabă. Așa stau lucrurile vizavi de anchetă. Adică procurorii trebuie să se lupte și cu aceste mafii locale, unde toată lumea sună pe toată lumea și se sună și se ajută reciproc.
Presa Locală: Alte proiecte în afară de legea transplantului?
Emanuel Ungureanu: Este mai degrabă o sesizare, și voi merge pe această cale, pentru că mi s-a părut extrem de grav. Una din consilierele mele, Ana Bota, pe probleme de Educație și de Cultură, îmi explica că atunci când mama ei a fost în spital, fiind foarte în vârstă, și a avut nevoie de transfuzie de sânge, și fratele ei, venit din Germania, a vrut să îi doneze sânge, nu s-a putut. Și a avut un șoc .
Presa Locală: De ce ?
Emanuel Ungureanu: Pentru că nu e român, pentru că norme, și am intrat pe fir și, vă spun în premieră, analizez normele și niște ordine din 2006 acum, absolut debile, absolut criminale, care împiedică un cetățean să doneze sânge din cauza unor formulare care trebuie traduse și Centrele de Transfuzii nu au translatori. Absolut incredibil. Și vreau să schimbăm acele norme, să merg pe fir. Salvarea unei vieți nu ar trebui să fie condiționată de absolut nimic, culoarea pielii sau altele. Doar de criterii strict medicale. Dacă ești cetățean străin și ești cu un grup de turiști și autocarul pică într-o râpă și ajungi la o unitate de primiri urgențe și nu au sânge. Ce faci? Stai că nu poți dona pentru că nu pot eu să traduc, că nu știu limba tribului dumitale. Suntem într-un absurd total.
Și am pus întrebări către Ministerul Sănătății, am primit legislația foarte repede, am pus întrebări la Centrul de Transfuzii, deci iată un proiect care a apărut din cetate, că am mai auzit povestea asta și la un domn de facebook, care punea o chestiune ipotetică. Noi în loc să ne apucăm de situații de astea, de viață și de moarte, noi ne apucăm de drobul de sare care ar putea sau nu să cadă.
Presa Locală: Ce decizie ei în cazul USR?
Emanuel Ungureanu: Trebuie să am o discuție foarte serioasă și în cadrul filialei locale, să vedem ce facem aici, dacă ne apucăm să deschidem filiale, dacă ne apucăm să deschidem filială la Florești, că am înțeles că am avut un grup de lucru, deci dacă ne apucăm de treabă, că eu am multă treabă, că eu am intrat în acestă asociere de oameni idealiști și competenți pentru multă treaba. Am venit în USR în slujba poporului. Și am spus că voi pleca, și nu e o amenințare, un șantaj, este o readucere aminte colegilor mei că exact ce am spus înainte să intru în USR, exact aia vreau să fac. Iar dacă ei nu vor, eu plec și fac singur.
E o chestiune de credință, dacă vreți. Am spus de la bun început: noi nu ne ocupăm de prostii că de astea se ocupă alte partide. Se bârfesc, își bagă cuțitele în spate, așa e la noi, ne-am resemnat, din nefericire, cu asta. Noi am spus că avem Comisie de Arbitraj și de Etică și că vom opri aceste certuri interne pentru a ne ocupa de nevoi. Iar nevoile oamenilor nu sunt ale false. Și ne întoarcem la Coaliția pentru Familie. Bunicul meu îmi spunea, citind din Biblie: „Emanuel, dacă un copil are nevoie de o pâine, tu nu îi dai o piatră!” Dacă Isus a văzut că oamenii au nevoie de mâncare nu le-a ținut o predică, ci le-a dat pește și pâine. Asta facem și noi în raport cu populația: oamenii strigă apă și pâine și noi le dăm circ.
Asta a făcut Clujul. Avem o Sală Polivalentă, de care ne mândrim, avem competiții sportive, foarte bine, avem Untold, dar pe un stadion în faliment, iar clinicile pline de putregai și de mizerie și la pământ. Ăștia suntem și noi nu mai putem da poporului circ dacă spunem că suntem altfel.
Presa Locală: Și o întrebare din interior: ce ai făcut de ai pierdut sprijinul filialei Cluj la congres?
Emanuel Ungureanu: Nu știu dacă l-am pierdut, Ce îmi spuneți aici e iarăși din surse. Tot în presa locală a apărut, cred, că o știre, care susținea că eu, narcisistul, nu am avut sprijinul… A existat o astfel de știre. Mie colegii nu mi-au spus asta. Eu nu știu asta. Pe ce vă bazați?
Presa Locală: Filiala Cluj e cea mai puternică, după București, din țară, după numărul de alegători scoși la urne.
Emanuel Ungureanu: Aici este Clujul meritoriu. Noi, ca partid trebuie să ne menținem modești. Eu detest astea. Este foarte ciudat să spui că ai pierdut sprijinul unor oameni care nu ți l-au dat. La mine au venit colegi, delegați, care au spus că mă vor vota. Iar cei care nu m-au votat …nu am de unde să îi știu. Nu mi-a spus nimeni nimic până la acestă oră, și se poate verifica, nimeni din filiala Cluj nu mi-a adus nici o critică. Nici legat de candidatură, nici legat de discurs și tot feed-back-ul pe care l-am primit a fost de la cei din Cluj, care m-au apreciat. Deci dacă sunt oameni care au avut opinii legate de asta, au timp să și le exprime, dar mie nu mi le-au spus. Dacă au avut de criticat pozițiile din timpul congresului și au făcut-o în absența mea, este un lucru mizerabil.
Același lucru l-am spus despre toți colegii mei și este unul din motivele care m-au făcut să anunț că voi demisiona, căci este unul dintre lucrurile care mă deranjează cumplit. Eu accept oricând criticile deschise, argumentate, cu care poate nu sunt de acord, dar măcar știu că omul acela mă critică. Dar când vin oameni și zic că am avut un discurs extraordinar și am ridicat sala în picioare și pe la spate …
Presa Locală: Știi ce povestea Nicușor despre Diaspora pariziană…
Emanuel Ungureanu: Da, și nu a fost ok. Întâmplător a doua zi am plecat la Paris cu o tânără cu probleme mari de sănătate și în avion m-am nimerit cu un membru al diasporei care spunea că Nicușor Dan a fost primit la masa lor. Poate că uniul din ei a spus ceva pe la spate, dar nu extrapola. La fel și cu suportul meu. Dacă cineva m-a bârfit, dacă un om e ipocrit și nu are curajul să își asume o opinie nu înseamnă că toți sunt la fel.
Nicușor și-a cerut scuze pentru aia și îl admir. Nu e cinstit să spui că Diaspora a spus. Unul dintre ei. Acest păcat al generalizării e crunt.
Presa Locală: Eu îți mulțumesc pentru timpul acordat și sper să ne mai vedem în câte un interviu.
Mai jos aveți înregistrarea video a interviului pe care l-ați citit până acum: