Sarcinile arhitectului sunt un amestec abil de creativitate, înclinație artistică și inginerie, deoarece conceperea, crearea, planificarea și apoi realizarea constituie pietrele de temelie ale activității sale. Arhitectura reprezintă o parte integrantă din cadrul oricărui proiect de construcții, așadar, descoperă, în cele ce urmează, mai multe informații despre rolul acestuia și beneficiile colaborării cu un astfel de specialist.
Îndatoririle profesionale ale arhitectului
Îndatoririle unui arhitect încep întotdeauna cu etapa conceptului, când creativitatea și simțul artistic sunt premisele indispensabile de la care se pornește. Inițial se urmărește transformarea dorințelor clientului în realitate printr-un proces de imaginație, după care se va evaluarea fezabilitatea lucrărilor.
Atunci când realizează un proiect, arhitectul trebuie să fie capabil să interpreteze perfect nevoile celor care comandă lucrarea, iar apoi să le planifice concret.
Prin realizarea desenelor grafice cu ajutorul unor instrumente software moderne, se pot realiza simulări tridimensionale pentru a testa diferitele cerințe.
Ținând cont de timp și costuri, arhitectul trece apoi la etapa următoare, ce constă în realizarea documentelor tehnice necesare constructorilor și antreprenorilor.
În perioada efectivă de construcție, munca arhitectului se desfășoară la fața locului, unde colaborează cu tehnicienii, muncitorii și inginerii responsabili de diferitele secțiuni ale proiectului.
Sarcina lui este de a supraveghea toate aspectele legate de lucrare, asigurându-se că acestea sunt realizate în conformitate cu nevoile antreprenorului și eventual rezolvarea evenimentelor și problemelor neprevăzute care apar în timpul construcției și care nu pot fi întotdeauna prevăzute.
La finalul lucrării, arhitectul trebuie să verifice dacă toate condițiile au fost realizate cu respectarea reglementărilor în vigoare în domeniile planificării, siguranței și controlului mediului.
De ce merită să apelezi la serviciile unui arhitect?
Atribuțiile arhitectului acoperă toate fazele de la idee până la realizarea sa finală și includ:
- concepere și proiectare;
- evaluarea impactului asupra mediului al proiectului;
- calculul costurilor și timpului;
- prezentarea proiectului;
- supravegherea în timpul lucrărilor efectuate de către o firma de construcții Cluj Napoca;
- verificări finale.
Pentru toate aceste sarcini, arhitectul trebuie să posede abilități ample în ceea ce privește aspectele creative, cele legate de materiale și știința construcțiilor, precum și altele legate de reglementările de siguranță și birocrația necesară realizării lucrărilor de construcții.
Diferența față de antreprenori și dezvoltatori imobiliari
Spre deosebire de antreprenori și dezvoltatori imobiliari, care oferă clienților lor un proiect de construcție cuprinzător la un preț fix, arhitectul dezvoltă proiectul de construcție pas cu pas împreună cu clientul său. În orice moment, el reprezintă exclusiv interesele clienților săi, îi consiliază și aduce propriile idei în conceptul de planificare. Antreprenorii și dezvoltatorii imobiliari nu oferă acest serviciu creativ.
Un arhitect poate fi un ajutor de nădejde atunci când dorești să construiești casa visurilor tale, așa că nu ezita să apelezi la un astfel de specialist!
foarte adevarat, fara un arhitect bun iese varza orice constructie