Președintele PUN ne vorbește despre situația politică actuală de dincolo de Prut și provocările pe care le implică drumul spre Europa (și spre România) al Republicii Moldova.
Presa Locală: Ce v-a determinat să înființați Partidul Unității Naționale din Republica Moldova?
Anatol Şalaru: Crearea Partidului Unității Naționale a fost o necesitate dictată de situația internă din Basarabia, dar, și din nevoia imperativă de a crea o structură capabilă să se opuna asaltului inițiat la adresa valorilor românești și europene de către Federația Rusă, prin intermediul coloanei a 5 a pe care o gestioneaza în Republica Moldova. De asemenea, înființarea PUN vine să ofere o alternativă la drumul spre nicăieri pe care se află în acest moment Republica Moldova. Această alternativă o reprezintă re-unirea Basarabiei cu România.
Presa Locală: De ce doriți ca Traian Băsescu să devină liderul acestui partid? Nu există persoane potrivite pentru această poziție în Moldova?
Anatol Şalaru: Traian Băsescu este deja președintele de onoare PUN și sperăm că, după clarificarea situației cetățeniei moldovenești să devină președinte deplin al PUN. Președintele Băsescu este liderul politic din România care a făcut cel mai mult pentru românii din Basarabia. Semnarea acordului de asociere al Republicii Moldova la UE, ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova , acordarea cetățeniei sau mărirea numărului de burse pentru studenții din Basarabia, acordarea a 100 de milioane de euro Republicii Moldova, cu titlu gratuit, sunt doar câteva dintre lucrurile făcute de Traian Băsescu. În acest moment, Traian Băsescu este cel mai iubit politician român din Republica Moldova. În plus, Traian Băsescu este singurul om politic din România care si-a asumat public unirea Republicii Moldova cu România. Experiența și tenacitatea lui Traian Băsescu pot retrezi spiritul românesc din Basarabia care, afectat de dezamăgirile produse de unii lideri riscă să devină în cel mai bun caz inactiv.
Presa Locală: Care este starea actuală a opoziției în Moldova? Veți colabora cu Maia Sandu?
Anatol Şalaru: Eu am fost eliminat din PL tocmai pentru că i-am făcut campanie electorală Maiei Sandu și nu lui Mihai Ghimpu. Da, după alegerile de anul viitor ne dorim o alianță cu PAS dar, să trecem cu bine de alegerile din 2018, alegeri care vor fi cruciale pentru viitorul Republicii Moldova. În ceea ce privește starea opoziției vă pot spune că dezamăgirile produse de devierea unor lideri de la principiile asumate la nivel internațional au generat o neâncredere ridicată în partidele pro-europene și unioniste.
Presa Locală: Cum poate fi înlăturat Igor Dodon înainte de a provoca daune ireversibile?
Anatol Şalaru: Igor Dodon poate fi înlăturat prin alegeri la termen, referendum sau prin demararea procedurilor penale pentru că el, deja, produce daune majore Republicii Moldova. De la afectarea capacității de luptă a Armatei Republicii Moldova, la blocarea bunei funcționări a statului prin refuzul de a se achita de îndatoririle de președinte și până la întreținerea secesionismului transnistrean.
Presa Locală: Ce șanse au forțele pro-europene la alegerile de anul viitor, în contextul noului sistem electoral?
Anatol Şalaru: Va fi foarte greu pentru opozitia de la Chisinău să aibă succes în contextul noului sistem electoral mixt. Acest lucru se datorează faptului că PD și PSRM dețin și vor folosi din plin reursele administrative în favoarea lor. De asemenea ne așteptăm la o implicare masivă a Federației Ruse în alegerile parlamentare în favoarea PSRM. Aceste lucruri vor afecta substanțial buna funcționare a scrutinului ce va avea loc anul viitor.
Presa Locală: Considerați că actuala administrație de la București sprijină suficient forțele pro-unioniste?
Anatol Şalaru: România nu sprijină nici un partid în Republica Moldova. Ajutorul statului român este orientat către reformarea și buna funcționare a instituțiilor și către domenii de care să beneficieze cetățenii Republicii Moldova. Cazul renovării a aproape 900 de grădinițe sau extinderea SMURD din România în Republica Moldova sunt elocvente despre ce înseamnă ajutoul României.
Presa Locală: Care este orizontul de timp pentru unire? Când preconizați că va ajunge majoritară în rândul populației moldovenești această opțiune?
Anatol Şalaru: Unirea sau mai bine spus reunirea nu este doar un act ci este și un proces care, din punctul meu de vedere, se realizează zi de zi și pas cu pas. Îmi este foarte greu să dau un orizont de timp dar sunt convins că acest act reparatoriu se va realiza mai repede decât cred unii.
Presa Locală: Cum pot fi rezolvate problemele cu Găgăuzia și Transnistria, pentru ca Moldova să aibă cale liberă spre vest?
Anatol Şalaru: Atât Transnistria cât și Găgăuzia trebuiesc aduse în câmpul legal, constituțional al Republicii Moldova. Dacă Federația Rusă ar fi corectă și cinstită în relațiile cu Republica Moldova, ar respecta suveranitatea Republicii Moldova aceste două entități nu ar fi existat. Cu cât mai repede vom reuși să convingem Rusia sa-și retraga armata din Transnistria, să renunțe la sprijinirea și finanțarea separatismului din cele două regiuni cu atât mai repede vom reusi să scăpăm de această fantomă a separatimului. Cu siguranță folosirea forței pentru reglementarea conflictului transnistrean este exclusă.