Exista o vorba in Oradea, ca adevaratul nume al orasului este SELINA. Dupa numele firmei de constructii SELINA cea care realizeaza de 10 ani aproape toate lucrarile de constructii din oras si judet. Sute de milioane de euro.
SELINA a beneficiat in mandatele primarului Bolojan de reabilitarea drumurilor din Oradea dar si cele din judetul Bihor, a prestat ani in sir lucrarile de deszapezire, a reparat scolile din oras, a construit Vama Sacuieni, a reabilitat Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, a realizat centura orasului. Oradea este practic un oras numit SELINA, in care contractele publice s-au legat de numele lui Beni Rus si sub privirea complice a „incoruptibilului” primar Bolojan, care a continuat sa-l hraneasca cu lucrari.
Redactia Presa Locala va reda astazi, o marturie despre tineretea omului politic Ilie Bolojan, publicata in Informatia de Vest, in 19 septembrie 2006, Florin Cuc fiind autorul materialului.
Carte de vizita
Timp de doi ani, Ilie Bolojan a predat la Scoala ajutatoare din Tileagd. In perioada 1996-2004, a fost consilier local in Alesd, iar in 2004 a fost ales consilier judetean. A facut parte din consiliile de administratie ale SC Salubri SA Alesd, Liceului „Alexandru Roman” si Spitalului Teritorial Alesd.
A fost membru al PNL din 1993 si vicepresedinte al filialei Bihor din 2001, pana la numirea sa in functia de prefect, cand a fost nevoit sa demisioneze din partid pentru a putea face parte din Corpul Inaltilor Functionari Publici.
Se spune despre el ca a fost „eminenta cenusie” a Primariei Alesd, prieten al primarului liberal Zeno Tipter si „creierul” campaniilor electorale ale acestuia.
„Legalitate si fermitate in actiune! Transparenta si eficacitate in institutie si directiile subordonate! Orientare catre cetatean! – acestea au fost principiile dupa care Bolojan a promis ca se va calauzi ca prefect.
El a mai sustinut ca va urmari ca hotararile consiliilor locale sa nu prejudicieze domeniul public si privat al statului, ca atribuirea lucrarilor publice sa fie legala si ca regimul incompatibilitatilor sa fie respectat de alesii si functionarii publici.
Numirea in functie a liberalului Ilie Bolojan, altminteri un obscur comerciant din Alesd, i-a surprins pe politicienii bihoreni, care se asteptau ca unul dintre membrii „de vaza” ai PNL Bihor sa ocupe aceasta functie.
Din nefericire, ca si in alte dati, conducerea PNL de la Bucuresti a decis, credem noi ca nu intamplator, ca functia de prefect al Bihorului sa fie ocupata de un om aflat afiliat unui anumit grup local de interese.
Poate ca acest lucru nu ar fi deranjat prea tare, daca desemnarea sa ca prefect s-ar fi facut cu respectarea prevederilor legale. Potrivit Legii nr.
188/1999 privind statutul functionarilor publici, cat si Legii 340/2004 privind institutia prefectului, prefectul si subprefectul trebuie sa indeplineasca obligatoriu cateva conditii specifice pentru ocuparea functiei: sa aiba studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, si o vechime in specialitatea absolvita de cinci ani pentru prefect, respectiv de trei ani pentru subprefect, sa fi absolvit programe de formare si perfectionare in administratia publica organizate de Institutul National de Administratie (INA) sau de alte institutii specializate. La capitolul „experienta in administratia publica”, Bolojan este corigent: el a activat patru ani ca si consilier local la Alesd si doar 7 luni ca si consilier judetean.
Deci, o vechime ce totalizeaza 4 ani si 7 luni in functii publice, alaturi de care bifam si lipsa sa de studii in domeniul administratiei publice. Abia acum, actualul prefect urmeaza cursurile Institutului National de Administratie Publica. Dupa cum rezulta chiar din propriile declaratii, Bolojan nu are nici cei cinci ani obligatorii lucrati in specialitatea pe care a absolvit-o.
Intre 1994 si 2004, cu toate ca a terminat o facultate de Mecanica si una de Matematica, actualul prefect a preferat o cariera de comerciant de provincie, el administrand o firma ce detine doua magazine alimentare.
Filiala bihoreana a PNL duce mare lipsa de personalitati. Ilie Bolojan ar vrea sa ramana prefect de Bihor, cu toate ca se vorbeste tot mai insistent de mazilirea sau, de ce nu, avansarea sa in functia de secretar de stat. De asemenea, in lipsa altor candidati cu sanse, se vehiculeaza posibila candidatura a lui Ilie Bolojan la Primaria Oradea.
Prefectul Ilie Bolojan este implicat si in afaceri, el patronand doua societati comerciale. Ciudat este faptul ca, la finele anului 2004, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, firmele patronate de Bolojan, SC Campus SRL si Campus Com SRL, acumulau datorii la bugetul de stat de circa 1,5 miliarde lei.
In 2005, cele doua firme au disparut subit din lista datornicilor, in conditiile in care afacerile prefectului nu au avut o evolutie deloc spectaculoasa.
De unde a avut Bolojan suma necesara pentru a-si plati datoriile catre stat in timp record ramane un mister, de vreme ce, in declaratia de interese, sustine ca el si sotia sa, Florentina, nu castigau impreuna decat 67,2 milioane lei pe an, adica putin peste 5 milioane de lei vechi pe luna.
Reparatii de… poveste
Bolojan este vulnerabil si in alta privinta. Se vehiculeaza ideea ca, drept rasplata pentru „ajutorul” dat la atribuirea contractelor de renovare a Prefecturii Bihor firmei Selina SRL, patronata de controversatul om de afaceri Beniamin Rus, prefectul Bolojan s-ar fi ales cu „modernizarea” magazinelor sale din Vadu Crisului si Alesd.
Surse din cadrul Prefecturii ne-au declarat ca renovarea magazinelor firmei prefectului a fost realizata cu o parte din materialele destinate lucrarilor de la Prefectura. Am verificat cat de reala este aceasta poveste si am avut surpriza sa constatam ca ea contine o doza de adevar.
Vizitand magazinele firmei Campus SRL, am constatat ca acestea erau proaspat renovate si vopsite in exterior cu aceeasi nuanta ca si cea folosita la Prefectura.
Bolojan nu a negat ca la magazinele sale s-au facut unele lucrari, ci doar faptul ca acestea au fost executate de Selina SRL. El sustine ca renovarea a fost efectuata de firma unui amic al sau, S.C. Comagro SRL, cu sediul in satul Butani, si ca valoarea lucrarilor este de circa 100 milioane lei.
Apoi ne-a trimis la directorul tehnic al Prefecturii, Horia Jarca, sustinand ca nu isi aminteste prea multe amanunte referitoare la reparatiile efectuate de firma lui Beniamin Rus la Prefectura. Toti politicienii se mira cum a rezistat Horia Jarca succesivelor schimbari de putere, avand in vedere ca, pe timpul guvernarii PSD, a incercat sa impuna viceprimari pesedisti chiar si acolo unde fostul partid de guvernamant avea doar doi-trei consilieri.
Pentru cineva care a fost „trup si suflet” alaturi de PSD, este inexplicabil sa fi ajuns om de incredere al „liberalului” Ilie Bolojan! Cand i-am solicitat date despre „zugraveala” facuta de Selina, Horia Jarca ne-a „pasat” la contabilul-sef al institutiei, Victor Candrea.
Odata cu datele oferite de acesta, dedesubturile afacerii zugravelii Prefecturii au inceput sa iasa la iveala.
Licitatii discrete…
Dupa cum reiese din spusele contabilului-sef al institutiei, totul a fost regizat pentru ca Selina sa castige prima licitatie, organizata „de ochii lumii”. Astfel, pentru desemnarea firmei care a zugravit holul Prefecturii, casa scarii si sala mica de conferinte (oficial, denumirea lucrarii a fost „reparatii la casa scarii si sala nr. 3), nu s-a publicat nici un anunt in presa.
Au fost doar invitate cateva firme de constructii sa-si depuna ofertele (Instalatii Montaj SRL, Indomus SRL, Simbac SA, Timex BG SRL si Selina SRL). Candrea, care a fost seful comisiei de licitatie, spune ca s-au prezentat doar doua firme, Instalatii Montaj SRL si Selina SRL, si ca oferta cea mai avantajoasa, de 46.708 RON (467.080 milioane lei vechi) a fost a firmei lui Beniamin Rus.
Deci, cei de la Prefectura au invitat niste firme „prietene” sa participe la licitatie, dar i-au prevenit pe patroni ca nu are rost sa se prezinte, ca treaba e „aranjata”. Pentru a nu fi acuzati, totusi, o firma s-a prezentat doar pentru a mima concurenta si a da o aparenta de legalitate licitatiei.
Dupa „reusita” afacerii pe bani publici, s-a mai organizat o alta licitatie, tot pentru zugravirea holului Prefecturii. De data aceasta, lucrarea a fost botezata „reparatii hol si casa scarii”. Dupa acelasi scenariu, au fost trimise invitatii doar catorva firme (Simbac S.A., Casa Ta SRL, Indomus SRL, Elieser SRL si Selina SRL).
Dupa cum se poate constata, doar Indomus si Selina au fost invitate la ambele licitatii si ambele au fost adjudecate de firma lui Beniamin Rus. La a doua licitatie, s-au prezentat doar Elieser SRL si Selina SRL, aceasta din urma fiind desemnata castigatoare cu o oferta de 84.156 RON (841,56 milioane lei vechi).
Sintetizand, constatam ca pentru a zugravi holul si scarile Prefecturii Bihor, s-au cheltuit 127.862 RON (1.278.620.000 lei vechi)! Bani cu care se poate construi din temelii o vila confortabila! Conform opiniei specialistilor cu care am stat de vorba, suma este exagerata.
In fata acestei observatii, contabilul sef al Prefecturii a incercat sa se apere spunand ca el nu se pricepe la zugraveli si ca „astea sunt preturile, exista situatii de lucrari”.
Joc in trei
Parerea noastra este ca la licitatiile organizate pentru reparatiile din Prefectura firma Selina a fost favorizata! Iar cel care putea face cel mai usor acest lucru era chiar prefectul Ilie Bolojan.
Cine crede ca accesul la „cascavalul” Prefecturii s-a facut fara comisioanele de rigoare ori e naiv, ori e rupt de realitate! Iar pentru a da o aparenta de legalitate „recunostintei” fata de prefect a maharilor de la Selina, avand in vedere ca Bolojan se afla in relatii amicale cu patronul firmei de constructii Comagro SRL, iar Selina era firma care trebuia sa se „revanseze”, nu era deloc greu sa se incheie o intelegere in trei, de genul: Selina asigura materialele si plateste „la negru” manopera pentru „modernizarea” magazinelor prefectului, insa, oficial, conform documentelor, lucrarile la magazinele S.C. Campus SRL sunt executate de firma amicului acestuia, Comagro SRL.
Banuielile noastre ca „ceva e putred” in Prefectura au fost intarite de nervozitatea abia mascata cu care Ilie Bolojan a raspuns interpelarii noastre, de raspunsurile evazive legate de costurile lucrarilor, de modul cum au fost organizate cele doua licitatii, precum si de faptul ca firma lui Beniamin Rus a fost invitata in mod insistent sa participe (mai bine zis sa castige) la ambele licitatii, in ciuda „cartii de vizita” extrem de proaste pe care o avea.
Prin relatiile pe care le avea Rus in PSD si institutiile locale pe vremea guvernarii anterioare, firmele sale au obtinut o multime contracte pentru lucrari finantate din bani publici, insumand mii de miliarde de lei.
Numai de la Primaria Sinmartin, Selina SRL a primit contracte de circa 150 miliarde lei! Ca sa nu mai vorbim de blocurile ANL din Oradea, afacere in urma careia Rus s-a pricopsit si cu un dosar penal! Printre ultimele afaceri scandaloase incheiate de firmele lui Beniamuin Rus sunt cele cu Consiliul Judetean Bihor, vizand construirea a 4.000 de apartamente, achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la S.C. Drumuri Bihor SA, cea legata de licitatia pentru repararea unui important drum judetean, DJ 709/A, care face legatura intre zece localitati din zona Soimi si Uileacu de Beius, in valoare de circa 100 de miliarde lei, lucrare abandonata imediat dupa demararea ei, in conditile in care termenul de predare este sfarsitul acestui an.
Dupa verificarea unei lucrari executate de Selina SRL si platita din fonduri europene, inspectorii Directiei de Control si Antifrauda a Agentiei Sapard au descoperit ca Beniamin Rus uza de practici neconcurentiale si trebuie sa returneze tot profitul.
Dar asta nu e tot! Firmele lui Beniamin Rus au fost alungate din judetul Alba dupa ce, in urma scandalurilor legate de calitatea lucrarilor contractate cu institutiile publice din judetul amintit, beneficiarii au cerut rezilierea contractelor incheiate.
Consiliul Judetean Alba si Consiliul Local Sebes au solicitat rezilierea contractele incheiate cu SC Selina SRL si plata unor daune substantiale invocand nerespectarea de catre firma lui Rus a termenelor de executie.
Noi nu putem afirma in mod explicit ca Ilie Bolojan este un prefect corupt, respectiv ca a favorizat firma Selina si ca, drept recompensa, i s-au renovat magazinele pe care le patroneaza. Dar consideram ca, pentru a elimina suspiciunile, fiind vorba de un reprezentant al Guvernului in teritoriu cu rang de inalt functionar public, o ancheta, respectiv o expertiza tehnica, ar fi strict necesara.
Iar daca Ilie Bolojan va fi gasit „basma curata”, acest lucru nu va face decat sa ii sporeasca prestigiul politic.
Ciudat este faptul ca, la finele anului 2004, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, firmele patronate de Bolojan, SC Campus SRL si Campus Com SRL, acumulau datorii la bugetul de stat de circa 1,5 miliarde lei. In 2005, cele doua firme au disparut subit din lista datornicilor, in conditiile in care afacerile prefectului nu au avut o evolutie deloc spectaculoasa.
De unde a avut Bolojan suma necesara pentru a-si plati datoriile catre stat in timp record ramane un mister, de vreme ce, in declaratia de interese, sustine ca el si sotia sa, Florentina, nu castigau impreuna decat 67,2 milioane lei pe an, adica putin peste 5 milioane de lei vechi pe luna.
Se vehiculeaza ideea ca, drept rasplata pentru „ajutorul” dat la atribuirea contractelor de renovare a Prefecturii Bihor firmei Selina SRL, patronata de controversatul om de afaceri Beniamin Rus, prefectul Bolojan s-ar fi ales cu „modernizarea” magazinelor sale din Vadu Crisului si Alesd.
Surse din cadrul Prefecturii ne-au declarat ca renovarea magazinelor firmei prefectului a fost realizata cu o parte din materialele destinate lucrarilor de la Prefectura. Am verificat cat de reala este aceasta poveste si am avut surpriza sa constatam ca ea contine o doza de adevar.
Vizitand magazinele firmei Campus SRL, am constatat ca acestea erau proaspat renovate si vopsite in exterior cu aceeasi nuanta ca si cea folosita la Prefectura
Pentru a zugravi holul si scarile Prefecturii Bihor, s-au cheltuit 127.862 RON (1.278.620.000 lei vechi)! Bani cu care se poate construi din temelii o vila confortabila! Conform opiniei specialistilor cu care am stat de vorba, suma este exagerata.
In fata acestei observatii, contabilul sef al Prefecturii a incercat sa se apere spunand ca el nu se pricepe la zugraveli si ca „astea sunt preturile, exista situatii de lucrari.