Clujeanca care va candida din partea USR pentru Parlamentul European ne vorbește despre proiectele ei, motivele pentru care a ales acest partid, precum și perspectivele U.E.
Presa Locală: Cine este Adriana Cristian?
Adriana Cristian: Sunt în primul rând un om care alege să locuiască în România și care vede în jur atât de multe lucruri care ar putea merge mai bine dacă am fi conduși de oameni pricepuți. În rest sunt manager de proiect cu peste 15 ani de experiență în diverse domenii de la cercetare, telecomunicații, logistică, IT și om bun.
Presa Locală: Ce v-a determinat să vă implicați în politică și să alegeți USR?
Adriana Cristian: Frica. Frica m-a determinat să intru în politică, nu aveam și nici acum nu prea am timp pentru asta însă gândul că fetele mele vor ieși din sistemul de învățământ cu un handicap de încredere sau că va trebui să mă bazez pe sistemul de sănătate din România m-au făcut să-mi găsesc timp. Nu înțelegeam de ce trebuie să aleg tot timpul răul mai mic, de ce nu mă convinge nimeni și apoi mi-am dat seama că dacă oamenii de bun simț stau deoparte nu vom avea pe cine să alegem.
În 2016 un nebun frumos înconjurat de oameni curajoși au pornit un partid pentru a schimba România, am simțit că e lupta generației mele pentru generația următoare. Am mers, i-am văzut la întâlniri și mi-am dat seama că ei sunt oamenii de bun simț pe care-i așteptam și am zis că vreau să ajut.
Presa Locală: Care sunt obiectivele dvs. personale pe care doriți să le realizați în Parlamentul European?
Adriana Cristian: Dincolo de a merge la serviciu și de a-mi face treaba, adică de a mă documenta serios pe temele zilei și de a vota în cunoștință de cauză și de a reprezenta românii și problemele lor în Parlament și de a reprezenta UE acasă? Asta ar fi deja mai mult decât ce au făcut majoritatea europarlamentarilor români, dar sunt totuși niște zone care mă interesează în mod special: educația, IT și drepturile femeii.
Uniunea Europeană ar trebui să își facă cunoscute valorile mai mult, să-i ajungă mesajul în toate colțurile și asta se poate face doar prin școală așa că eu susțin introducerea unei materii unice de educație civică europeană, 50% online, 50% dezbatere cu profesorul – mesajul să fie același în toate școlile din Uniune. În cadrul acestor ore s-ar putea promova și tema egalității de șanse, UE nu stă prea bine la capitolul ăsta, România nici atât și vă spuneam că am două prințese cavaler așa că ăsta e interesul meu direct.
Un al doilea interes dat de faptul ca sunt ITst și știu cât de mult contează să ai acces la tehnologiile de ultimă generație, ce șansă e și în același timp ce risc îmi doresc să contribui în zona asta începând cu susținerea unei comisii speciale care să trateze separat temele acestea, momentan neexistând o comisie dedicată.
Presa Locală: Cu ce diferă lista candidaților USR/PLUS față de cele ale altor partide?
Adriana Cristian: Suntem pur și simplu altceva față de ce au celelalte partide. Suntem tineri, media de vârstă a candidaților e 38 de ani, avem experiență în temele europene, atât practică cât și studii serioase, avem meserii din care trăim și la care ne putem întoarce, avem idei de schimbare reală și știm cum să le punem în practică, suntem pe bune pro-europeni și asta nu doar când ne convine.
Presa Locală: Cum poate fi mobilizatul electoratul să iasă la vot, în special tinerii, în cazul acestor alegeri, care trezesc de obicei mai puțin interes decât cele naționale?
Adriana Cristian: Tinerii trebuie să înțeleagă că politica este despre ei și cred că ajută dacă ies anumiți candidați și le spun că ei consideră că tinerii nu ar trebui să voteze până la 21 de ani sau că facebook-ul e doar o unealtă de manipulare. Serios, am fost la o dezbatere organizată de studenții de la FSPAC despre importanța votului și nimic nu i-a enervat mai tare ca aceste teme propuse de unul dintre eurocandidații invitați. Putem să ajungem la ei doar cu teme pentru ei.
Presa Locală: Care credeți că va fi rezolvarea în cazul impasului actual generat de Brexit?
Adriana Cristian: Eu încă sper că va exista un nou referendum și că Marea Britanie va alege să mergem împreună. Nu are cum să ne meargă mai bine separați. Pe de altă parte orice e posibil și atunci UE trebuie să găsească soluțiile prin care să-și protejeze cetățenii – atât pe cei de pe Continent cât și pe cei de pe insulă. Norocul e că în caz de separare obiectivul principal al celor două părți e același.
Presa Locală: Există vreo soluție pentru oprirea ascensiunii partidelor populiste în Europa?
Adriana Cristian: Da, politica făcută altfel, orientată către nevoile oamenilor și pentru oameni, nu utopic, ci așezat, continuată de o comunicare eficientă. Oamenii aleg lucrurile pe care le înțeleg și oamenii în care au încredere, cred că asta este soluția.
Presa Locală: Cum vedeți viitorul Uniunii Europene, care acum pare tot mai nesigur?
Adriana Cristian: Eu nu îl văd nesigur, din contră cred că acum datorită Brexit e mai stabil ca niciodată, statele au conștientizat cât de interconectați suntem. E adevărat însă că trebuie să găsim răspunsuri la întrebări dificile ce au reieșit din crizele curente prin care am trecut. Uniunea Europeană rămâne însă cea mai frumoasă construcție a generației noastre, e un fel de poveste căci nimeni n-ar fi crezut că e posibilă și uite că e tot mai importantă atât la nivel european cât și la nivel mondial.