Știai că poți crește anumite legume, fructe și plante aromatice chiar și într-un mic apartament? Această activitate are un impact pozitiv atât asupra sănătății tale, cât și asupra economiei. Oamenii devin mai activi atunci când au de îngrijit o mică grădină în locuința lor.
Descoperă în continuare mai multe despre grădinăritul în apartament!
Printre beneficiile unei mici grădini în apartament se numără:
- calmarea și reîmprospătarea minții (citește mai multe despre terapia prin grădinărit)
- reciclarea și refolosirea unor obiecte
- îmbunătățirea calității aerului
- arderea caloriilor
- reducerea riscului obezității, diabetului și a bolilor de inimă
Cum să începi?
Fii cât mai creativ! Folosește spațiul de care dispui pe verticală – plantează în ghivece care pot fi agățate sau așezate pe rafturi. Folosește zonele luminoase pentru plantele care au nevoie de multă lumină, iar pe cele mai întunecoase, pentru plantele care nu sunt atât de pretențioase.
Folosește-te de pervazuri pentru a poziționa răsadurile în lumină naturală. Poți „înverzi” și balconul cu diverse plante și vei atrage atenția tuturor trecătorilor.
În ceea ce privește recipientele, poți alege dintre ghivece, borcane, cutii sau chiar găleți. Nu uita că trebuie să ai în vedere specificul plantelor și nevoile lor. Alege vase adânci pentru a lăsa spațiu de creștere.
Asigură-te că vasul sau ghiveciul dispune de drenaj, deoarece este vital pentru ca plantele să supraviețuiască. Ține cont că pământul poate fi destul de greu, așa că alege recipiente care să poată susține această greutate.
Cele mai importante elemente pentru ca plantele să supraviețuiască sunt:
- lumina naturală (roșiile sau ardeii necesită mult mai multă lumină decât ierburile aromatice, rădăcinoasele sau salata verde)
- solul fertilizat (poți adăuga compost, pentru ca plantele să aibă parte de nutrienții necesari în perioada de creștere)
- udatul în funcție de nevoile individuale (multe plante mor din cauza faptului că sunt udate prea des – ele se „îneacă”)
Poți lua în considerare colectarea apei de ploaie pentru a-ți uda plantele, în locul celei de la robinet, care are mai puțini nutrienț. În plus, colectarea apei de ploaie este un proces mai sustenabil. Udă mereu cu atenție și fii consistent. Evită excesul și aruncă întotdeauna apa din farfuria recipientului pe care l-ai folosit.
Pregătește-te de replantat! Atunci când rădăcinile cresc prea mari, nu mai au destul pământ, iar planta va trebui mutată pentru a-i merge bine în continuare. Folosește un vas mai mare și neapărat sol proaspăt.
Nu uita că plantele trebuie plivite – buruienile trebuie îndepărtate cât mai repede, pentru a nu se îndesi. Investește în uneltele potrivite pentru a te asigura că poți avea grijă de grădina ta – vezi aici care sunt mini-uneltele de bază. Evident, acestea te vor ajuta enorm și îți vor ușura munca.
Ce să plantezi?
Când iei în considerare ce urmează să plantezi, gândește-te care sunt legumele tale preferate sau ce plante aromatice îți plac. Analizează apoi dacă ai condițiile necesare pentru ca acestea să supraviețuiască. Poți alege să crești pentru început:
- ierburi aromatice: mentă, arpagic, pătrunjel, busuioc, cimbru și lavandă
- salată verde, spanac, rucola
- roșii
- căpșune
- morcovi
- usturoi.
Pe lângă beneficiile pentru corp, grădinăritul urban are beneficii și pentru starea psihică – reduce stresul și îmbunătățește stima de sine. Oamenii se simt mai bine în legătură cu propria persoană când reușesc să își crească singuri o parte din mâncare.
Grădinăritul urban se află pe un trend ascendent de câțiva ani, fiind chiar „la modă” pentru cei care doresc un stil de viață sustenabil.