Seara de vineri, 12 aprilie, a fost momentul în care publicul clujean s-a simțit conectat cu legendarul spirit slav, fiind martor și parte a pasiunii și înflăcărării caracteristice poporului rus.
Compania de dans rusesc Russian Cossack State Dance Company din Moscova a revenit în turneu în România după succesul înregistrat de reprezentațiile din luna martie în București și Constanța.
Abordând o serie de teme omniprezente în cultura slavă, soliștii și dansatorii au reușit să ofere audienței un spectacol complet, imersând sala în atmosfera cătunului rusesc de altădată într-un melanj cu elemente moderne ce stau mărturie dăinuirii peste vremuri a temelor de zbucium sufletesc, de tristețe și bucurie, de speranță înălțătoare.
Domnița consumată de focul iubirii și al durerii pentru că tânărul flăcău, obiectul speranțelor ei pentru o viață împlinită, i-a fost răpit de război și era atât de tânăr, atât de înalt, atât de frumos. Ea înalță spre cer un strigăt al disperării, pentru că tot ce mai știe acum despre iubitul ei este că a murit pentru Patrie, ca un erou, însă nu va putea ști vreodată unde să-i lase o floare pe mormânt.
Tânărul îndrăgostit de ochii negri și părul creț al frumoasei cazace, zbuciumul lui și lupta neînfricată cu ceilalți pretendenți pentru mâna alesei inimii lui, rivalitățile dintre grupurile de tineri și loialitatea între cei pe care-i unesc legături strânse de prietenie, toate exprimate prin cântec și dans.
Pasiunea și înflăcărarea caracteristice poporului rus au rezonat cu publicul clujean, trecând peste orice barieră culturală sau lingvistică, simțirea umană fiind universală.
Au răsunat melodii tradiționale, adânc infiltrate în sufletul rusesc dar și în cultura mondială, ritmul cântecelor reprezentative fiind familiar pentru oameni de pe toate continentele, dovadă fiind succesul avut de spectacolele cazacilor ruși în America, Canada, China, Coreea și în numeroase țări europene, printre care se numără Franța, Germania, Spania, Italia, Danemarca, Norvegia și multe altele.
Complexitatea costumelor, elemente tradiționale din profunzimea culturii slave într-un melanj cu poveștile nemuritoare aduse la viață prin dans, transportă publicul într-o lume fascinantă, misterioasă, atrăgătoare.
Vizionând spectacolul, nu poți să nu te gândești la orele, zilele, săptămânile, lunile și anii de muncă titanică din spatele unei astfel de reprezentații, la nesfârșitele repetiții până la obținerea coordonării perfecte, a poveștii complete pe care artiștii doresc să o transmită publicului.
Dacă nu ați avut ocazia să vă bucurați de spectacol la Cluj, aflați că acesta a fost doar primul show din cadrul acestui turneu al trupei în România, artiștii fiind prezenți în țara noastră pentru încă trei reprezentații de excepție luna aceasta:
Constanța: 14 aprilie 2019, la Casa de Cultură a Sindicatelor
București: 15 aprilie 2019, la Sala Palatului
Iași: 17 aprilie 2019, la Casa de Cultură a Studenților
Fotografii de Dan Tăuțan