În 2011, fostul primar pușcăriaș Sorin Apostu, recomandat de actualul edil clujenilor, inaugura o porțiune refăcută din Canalul Morii, între strada Regele Ferdinand și Piața Mihai Viteazu. Acolo urmau să se mai deschidă și 9 terase, dar asta nu s-a mai întâmplat.
Cetățenii Clujului au fost asigurați atunci de autorități că foarte curând urma să fie renovat și restul canalului. Au trecut 7 ani și nu s-a întâmplat nimic. Canalul rămâne o zonă sinistră, plină de gunoaie, un pârâu de mizerie care traversează orașul.
O astfel de zonă este și porțiunea canalului de lângă micul parc Farmec, din Mărăști. Și aici e plin de jeg, iar odată cu venirea verii putoarea mizeriilor descompuse deranjează localnicii care îndrăznesc să se plimbe pe aici.
Strada de lângă – Gorunului – nu a mai fost renovată de peste 30 de ani, dinainte de revoluție. Încă mai există planșee de beton în loc de asfalt, sparte și peticite. Primăria a promis că o va reface… cândva.
Drumul se termină brusc cu un mic podeț pietonal, din fier ruginit, șubred și îngust, cu noroi/praf la capete și țevi vechi de termoficare de pe care a căzut izolația și arată groaznic. Noroc cu rățuștele de pe apă, care mai înveselesc locul.
Strada Gorunului ar putea fi prelungită cu un pod și legată de strada Iazului, cum a fost cazul cu Scorțarilor, care e paralelă cu ea. Autoritățile spun însă că nu iau în calcul prea curând această variantă.
În lipsa oricărui interes al edililor, tinerii cu inițiativă din Cluj preiau ștafeta și încearcă să facă ceva cu acest loc. Azi, un grup de activiști au construit un mic pod de lemn peste canal, au montat mese și scaune în zonă, au adus muzică și voie bună.
A fost organizat un picnic sub egida „Verde pe Canalul Morii”, urmat de teatru de păpuși și încheiat cu o seară de film, proiectat pe un ecran mobil. Piesele de mobilier urban au fost realizate de Asociația Studenților Arhitecți din Cluj. Voluntarii au ținut cont de părerile locuitorilor din zonă când au improvizat acest mic spațiu „uman” într-o zonă destul de… inumană.
Ploaia a încurcat puțin socotelile organizatorilor, dar nu i-a descurajat total. Cu ceva ezitări și întârzieri, acțiunea a avut totuși loc. Sigur că este un eveniment simbolic, în fond un astfel de spațiu nu poate fi reorganizat doar de un grup de cetățeni, oricât ar fi de inimoși. Sperăm totuși că autoritățile locale vor ține cont de ce au făcut acești oameni și de dorințele clujenilor și vor începe o reabilitare serioasă a spațiilor de lângă Canalul Morii, care ar putea arăta extraordinar, dar momentan sunt jalnice.