Şcoala de Arte Cluj va demara, încă din săptămâna 7 – 11 mai 2018, o activitate de pregătire gratuită pentru cei interesaţi să acceadă la diversele ramuri artistice care se predau în cadrul instituţiei. Ca urmare, în săptămânile viitoare, nouă experţi din mai multe domenii din cadrul instituţiei – pian, teatru, pictură, improvizaţie jazz, acordeon, chitară, vioară, chitară electrică, etc. – vor susţine astfel de cursuri gratuite de pregătire.
Primul, cel de iniţiere în pian, va fi susţinut de către expertul clasei de pian al şcolii, Elisei Mureşan, în perioada 7 – 11 mai, la sediul Şcolii de Arte Cluj de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51. Al doilea curs se va desfăşura în aceeaşi locaţie, în perioada 14 -17 mai 2018, sub îndrumarea lui Onişor Rodilă, expert al claselor de improvizaţie jazz, acordeon şi orgă electronică în cadrul instituţiei mai sus menţionate, urmând ca viitoarele şedinţe de iniţiere să fie anunţate pe măsură ce se apropie de termenul la care sunt programate.
Scopul acestor cursuri este ca după încheierea lor participanţii să realizeze dacă dragostea şi înclinaţia lor către artă este îndeajuns de puternică şi ar putea fi fructificată în mod organizat, începând cu toamna lui 2018, în cadrul cursurilor omologate ale instituţiei.
Onişor Rodilă, expertul claselor de improvizaţie jazz, acordeon şi orgă electronică ale Şcolii de Arte Cluj, cel care va susţine al doilea curs, este absolvent al secţiei Compoziţie în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pe lângă faptul că predă de patru ani la Şcoala de Arte Cluj, acesta are o experienţă de şase ani în domeniul interpretării, materializată prin diverse colaborări cu artişti de prestigiu internaţional, precum David Phelbs (S.U.A.), Hailey Tuck (S.U.A.), Onabule (Nigeria) şi Lucas Masciano (Argentina), dar şi cu interpreţi de marcă de la noi.
De-a lungul carierei a câştigat diverse premii, în domeniul interpretării şi al compoziţiei, precum Premiul pentru Compoziţie la Festivalul „Jazz in the Park”, ediţia a doua – 2017 sau Premiul pentru Improvizaţie la „Sibiu Jazz Festival” – 2014. În cei patru ani de activitate didactică de la Şcoala de Arte Cluj, Onişor Rodilă a participat, cu clasele sale, la diverse evenimente organizate de instituţie, dar şi la alte activităţi precum Festivalul „Jazz Napocensis” sau „Sibiu Jazz Festival”. Referitor la biografia sa, acesta, după clasele gimnaziale absolvite în Spania, a urmat Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa, iar ulterior, Academia de Muzică din Cluj-Napoca, în prezent fiind masterand la secţia Compoziţie a Academiei.
„Scopul acestor cursuri este de explorare de către doritori, o iniţiere în tehnicile interpretării la orgă electronică şi acordeon, astfel încât cei care le-au frecventat să decidă să se înscrie pentru a o aprofunda în cadrul cursurilor Şcolii de Arte din Cluj”, ne-a declarat Onişor Rodilă.
Vă invităm, aşadar, ca în perioada 14 – 17 mai 2018 să participaţi şi la cursul gratuit al expertului Onişor Rodilă de orgă electronică şi acordeon, după următorul orar: luni, 14 mai – între orele 16.00 – 18.00, marţi 15 mai – orele 12.00 -14.00, miercuri 16 mai – orele 16.00 – 18.00, joi 17 mai – orele 12.00 – 14.00.
Menţionăm că înscrierile – deocamdată la cele două cursuri anunţate – au început de la data de 2 mai, şi pot fi făcute în continuare pe adresa de e-mail a Şcolii de Arte Cluj, scoaladeartecluj@yahoo.com