A sta la o răscruce de drum și a decide ce cale să alegi este o metaforă a vieții. Indiferent cine ești, te vei confrunta în fiecare zi cu situații în care trebuie să faci o alegere. Chiar și decizia de a nu face nimic este o alegere, deși nu cea mai productivă. Cu toate acestea, poate fi extrem de dificil să știi care este alegerea potrivită.
Iată câteva sugestii care te pot ajuta:
Această decizie nu îți afectează în mod semnificativ viața.
Cel mai probabil, alegerea pe care o vei face acum nu va schimba drastic viața ta. De asemenea, în general, nu va fi de lungă durată. Așadar, poți să te angajezi în procesul de luare a deciziei având siguranța că poți să-ți revizuiești mai târziu acțiunile, să întreprinzi altele, să înveți din greșelile tale și să-ți continui drumul. Acest lucru este adesea în contradicție cu ceea ce simți la nivel emoțional, deoarece ideea de schimbare este înfricoșătoare și nu poți spune neapărat că aventura în necunoscut este unul dintre punctele tale forte. Aici ar fi de ajutor să faci un efort de a privi în mod obiectiv această alegere și a conștientiza faptul că, în realitate, ea nu este atât de amenințătoare cum pare la prima vedere.
Analizează și cântărește bine opțiunile, dar acționează.
Poți amâna luarea deciziei pentru un timp îndelungat, dar ce beneficii îți poate aduce acest lucru? Este doar o tactică de eschivare, care îți aduce foarte puțin și poate costa foarte mult. Abordarea mai înțeleaptă este să-ți analizezi cu atenție opțiunile și să o identifici pe cea care are cele mai multe aspecte pozitive. Apoi, acționează. Este mult mai bine decât să stai pe margine și să nu faci nimic. Evită să te mai gândești dacă ai luat cea mai bună decizie și să fii neîncrezător în sine după ce ai analizat cu atenție opțiunile pe care le aveai și ai selectat-o pe cea după care să acționezi. Aceste dubii nu duc niciodată la rezultate optime, însă învățarea din experiențele proprii – da.
Cere sfatul oamenilor în care ai încredere, dar adaptează-ți decizia la situația ta personală.
Este bine, chiar recomandat, să ceri părerea altor oameni. Acest lucru este valabil mai ales în cazul deciziilor mai dificile sau mai importante pe care trebuie să le iei. După ce auzi ce au de spus membrii familiei, prietenii, persoanele dragi sau alte persoane în care ai încredere, trece totul prin lentila minții tale pentru a-ți întocmi un plan care să funcționeze în situația ta. Această parte este extrem de importantă. Nu există nicio utilitate pentru o sugestie care va funcționa numai pentru un segment restrâns al populației sau care nu are nicio legătură cu problema cu care te confrunți sau cu situația în care te afli. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că cei cu care vorbești nu pot veni cu idei bune sau chiar cu soluții. Însă, nu uita – decizia îți aparține.
Dacă nu funcționează, încearcă altceva.
Nimeni nu va reuși să facă alegerea corectă de fiecare dată. Nu așa funcționează viața. Dar renunțarea atunci când te confrunți cu dezamăgirea sau cu eșecul nu este calea de a obține ce are viața mai bun de oferit. A încerca tot timpul să găsești alte idei, soluții și acțiuni, totuși, este. Dacă te împiedici prima dată, nu înseamnă că nu te pricepi deloc să facă alegeri reușite. Aceasta înseamnă că există o lecție aici pe care trebuie să o înveți. Învață bine această lecție și găsește o nouă abordare. Îți dorești ca, la sfârșit, parcursul tău să fie unul de succes. Acest lucru va fi cu atât mai posibil, cu cât vei lua decizii analizând logic situațiile și te vei angaja în acțiunile pe care le-ai identificat ca fiind necesare.
Identifică cel mai bun moment în care să te gândești la deciziile tale.
Dacă încerci să iei o decizie atunci când ești stresat, obosit, flămând, furios sau deprimat, este posibil ca alegerea pe care o faci să nu fie foarte bine informată. În schimb, alege un moment în care te simți odihnit, plin de energie și gata de acțiune. Acesta poate fi dimineața devreme, în pauza de prânz sau după ce te-ai odihnit puțin la sfârșitul zilei. Alegerea acestui moment depinde de fiecare, individual, în funcție de intervalul în care se simte cel mai în măsură să-și analizeze obiectiv toate opțiunile și să o aleagă pe cea mai rezonabilă. Este important să folosești timpul în avantajul tău.