Dacă simți câteodată că nu ești suficient de bun sau că nu te ridici la nivelul celorlalți, află că aceste sentimente de „nevrednicie” nu sunt chiar atât de rar întâlnite.
Pentru unii dintre noi, acest lucru se întâmplă atunci când încercăm să ne ridicăm la nivelul unor așteptări nerealiste pe care le au alții de la noi sau pe care le avem chiar noi înșine de la propria persoană.
Pentru cei mai mulți, însă, aceste gânduri apar atunci când sunt copleșiți de emoții și sentimente intense pentru o anumită persoană și, dintr-o varietate de motive, simt că pur și simplu nu merită iubirea și afecțiunea acelei persoane, sau poate nici măcar respect sau admirație.
Adevărul este că starea pe care ți-o provoacă niște emoții atât de negative, este total contra-productivă. Nu doar că nu te ajută cu nimic pentru a schimba ceva, ci are un efect negativ cumulativ asupra corpului și a minții.
Cu cât mai mult simți că nu meriți, cu atât mai mult scade stima ta de sine și atitudinea pozitivă pe care o ai față de tine însuți. În consecință, nu te mai angajezi în activitățile în care te-ai fi implicat în mod normal, îți neglijezi relațiile din cauza sentimentelor de frică, rușine, sau vină, și internalizezi tot acest negativism până în punctul în care corpul și mintea ta ar putea să dezvolte chiar afecțiuni medicale reale și consecințe psihologice dăunătoare.
Nu uit că oricine trece prin perioade mai grele și poate fi încercat de astfel de sentimente din când în când. Așadar, nu neapărat apariția acestor sentimente ar trebui să te îngrijoreze, ci inabilitatea de a le gestiona sănătos atunci când ele apar.
Nimeni nu este perfect. Indiferent de cine ești și ce ai reușit să obții în viață în ceea ce privește câștigurile financiare, prestigiul, popularitatea, numărul de prieteni sau posesiile materiale, uneori te vei simți inadecvat. Ce poți face pentru a trece peste acest sentiment inconfortabil și potențial periculos pentru sănătate?
Conștientizează emoția pe care o simți
Înainte să poți soluționa aceste trăiri, este nevoie să le identifici și să le dai un nume, pentru a ști exact cu ce anume te confrunți. Conștientizează că ceea ce simți, este acest sentiment care uneori te poate afecta foarte puternic, de „nevrednicie”, care te face să simți că nu ești la fel de bun ca ceilalți, că nu meriți aceleași lucruri. Reține însă, conștientizarea sentimentului nu înseamnă cedare în fața lui. Din contră, din momentul în care identifici și conștientizezi emoția, poți întreprinde pașii necesari pentru a trece peste aceasta. Mai mult decât atât, atunci când conștientizezi că nu merită să simți că nu meriți, aceste sentimente și gânduri nu mai au nicio putere asupra ta.
Fă-ți un plan
Oferă-ți un avantaj în lupta cu aceste sentimente pregătindu-te în prealabil. Gândește-te dinainte ce pași ai de făcut pentru a trece peste frică și emoții negative și a ajunge la ceva constructiv și proactiv. La început, s-ar putea să fie destul de dificil. Ai putea fi tentat să uiți care este scopul tău sau ai putea fi distras de alte activități. Ai grijă să nu se întâmple asta. Este nevoie de un plan bine pus la punct pentru a reuși – un plan realizabil.
Cere ajutorul prietenilor
O altă abordare proactivă este să incluzi în planul tău ajutorul prietenilor și al persoanelor importante din viața ta, în care ai încredere. Ascultă părerile și sugestiile lor și vezi dacă le poți aplica pentru atingerea obiectivului tău. Construiește un plan de acțiune, identifică resursele pe care le ai la dispoziție, eventualele bariere care pot apărea și potențiale soluții pentru acestea, stabilește timpul alocat fiecărui pas din planul tău și apucă-te de treabă. Nu uita să menții legătura cu rețeaua ta de persoane apropiate pentru a beneficia de suport emoțional și încurajări și împărtășește cu ei rezultatele pe care ți le aduc eforturile tale.
Promite-ți că vei da tot ce poți mai bun în tot ceea ce faci
În loc să continui să trăiești cu sentimentul că nu ești bun de nimic, dă tot ce ai mai bun atunci când faci ceva, orice, și demonstrează-ți că nu este adevărat ceea ce crezi despre tine. Investește în efortul tău toate abilitățile pe care le ai și vei fi surprins și mulțumit de rezultat. Puțin câte puțin, adunând mici reușite, sentimentele negative se vor destrăma până când vei ajunge să nu le mai ai deloc.
Fii mândru de abilitățile și talentele tale
Fiecare avem lucruri la care ne pricepem și pe care ne simțim încrezători să le facem. Totuși, atunci când apar sentimentele de subestimare, toate acele competențe și priceperi par să dispară. Din acest motiv, este important să-ți amintești de lucrurile la care ești bun, de realizările tale și să te mândrești de ele. Acest lucra de va ajuta mult să-ți restabilești stima de sine.
Renunță la subestimare și cultivă-ți încrederea – în primul rând pentru tine însuți, și mai apoi și pentru cei din jur.