Când vorbim despre mersul la mare, majoritatea dintre noi ne gândim la stațiunile cunoscute din sudul litoralului, cum ar fi Mamaia, Eforie sau Costinești. Dacă în urmă cu câteva decenii Vama Veche și 2 Mai aveau reputația unor zone izolate, unde puțini turiști veneau, dornici de relaxare în singurătate, acum vin în fiecare vară zeci de mii de persoane și-n aceste localități.
Cei dornici de solitudine, care caută peisaje sălbatice și plaje izolate, s-au mutat mai la nord de Constanța, unde încă se mai găsesc spații relativ pustii. Iată câteva dintre acestea:
1. Plaja Sulina
Cea mai nordică plajă la Marea Neagră de pe teritoriul actual al României se află lângă Sulina, cel mai izolat oraș din țară, unde nu există șosea sau cale ferată de legătură, iar oamenii și mărfurile pot ajunge aici doar pe apă, prin Delta Dunării.
O alternativă similară cu cea de mai sus este și plaja de lângă comuna Sfântu Gheorghe, la capătul brațului cu același nume de pe Dunăre, unde există chiar și mai puțini localnici, iar transportul se face tot pe fluviu.
Situată în partea de sud a deltei, greu accesibilă și foarte izolată, această plajă e locul ideal pentru a fugi de civilizație și a profita de liniște în mijlocul naturii sălbatice.
Deși au început să se construiacă câteva căsuțe pentru turiști în ultimii ani, plaja rămâne un loc foarte bun pentru cei care vor să campeze cu corturile pe malul mării, fără griji și fără bani. O găsiți la gura de vărsare a lacului Golovița în Marea Neagră.
Această plajă sălbatică, aflată la sudul lacului Sinoe, este de o frumusețe deosebită, nisipul fin fiind completat de arbuștii care ajung până pe malul apei, de păsări gălăgioase, scoici mari și foarte puțini oameni.
Plaja a devenit tot mai populară în ultimul timp, însă rămâne un loc care merită vizitat, în ciudat interferențelor umane. Se află la marginea satului Vadu din nordul județului Constanța.
În apropierea locului unde râul Buhazu Mic se varsă în mare veți găsi această zonă cu nisip, departe de agitația urbană, la câțiva kilometri de cel mai apropiat sat, în apropiere de un poligon militar.
Cea mai cunoscută dintre plajele necunoscute, plaja Corbu suferă din cauza popularității sale crescânde, pentru că unii simt nevoia să arunce gunoaie în mijlocul naturii sau să facă liniuțe cu jeep-ul pe nisip. Rămâne însă un loc care trebuie văzut, îl puteți găsi lângă comuna cu același nume.
Între lacul Corbu și mare veți găsi acest petic de pământ, unde vin puține persoane și încă vă puteți bucura de ceea ce oferă natura în stare pură. Nisipul nu este foarte bun pe alocuri, dar spațiul e suficient și nu-ți cere nimeni taxă pentru șezlong!
Ultima plajă dinaintea zonei comerciale a litoralului, aflată chiar lângă rafinăria Petromidia, oferă vizitatorilor săi un loc bun pentru camping, la care se ajunge relativ ușor de pe drumurile principale.
Voi ați fost la vreuna din ele? Care v-a plăcut mai mult? Mai știți și altele pe care noi nu le-am menționat?