În ultimii trei ani, șomajul a ajuns un fenomen puternic simțit și răspandit de-a lungul Europei. Venirea crizei economice a adus după sine scăderea forței de muncă, angajatorul nu mai își permite un număr mare de salariați, astfel ne aflăm în punctul unde rata de șomaj în România este de 7,4%.
Această statistică îngrijorătoare ne plasează sub media europenilor potrivit Eurostas. Cea mai mică rată a șomajului a fost înregistrată în Olanda (4,3%), Luxemburg (4,5%) și Austria ( 4, 8%). Pe de altă parte, Spania , Lituania și Letonia sunt considerate țările cu rata de șomaj cea mai mare și prezintă niște cifre uimitoare: 20,5%, 17,4% şi 17,3%. Totuși, potrivit FMI, rata șomajului din Romănia este în scădere, astfel ne putem bucura de o revenire a resurselor de muncă și ne putem aștepta la o creștere economică în următorii ani.
Lipsa unui loc de muncă afectează grav un om atât din punct de vedere material, cât și emoțional. Efectele directe ale șomajului sunt puternic vizibile și afectează crucial toate sectoarele din viața unui om, de la social la intim, de la familie la prieteni. Locul de muncă îți oferă o stabilitate puternică, fără de care o persoană nu se poate dezvolta adecvat în viața sa profesională sau personală. Orele de terapie psihologică pe care unii oameni le fac după pierderea unui loc de muncă cu greu își spun cuvântul în practică. Lipsa banilor şi a unei activități influențează puternic omul și relațiile pe care acesta le întreprinde cu semenii săi.
Totodată, cauza principală a migrației românilor în străinătate se regăsește în cifra ratei de șomaj. Oamenii renunță la familie, prieteni, loc de naștere, mediul în care au fost crescuți și unde aveau odată o anumită stabilititate, în căutarea unui loc de muncă bine plătit în străinătate. Astfel, familia se destramă, iar numeroși copii rămân singuri de la o vârstă fragedă. Prezența activă a părinților în viața unui copil este un factor extrem de important în educația lui. Lipsa de afecțiune şi educație în procesul de formare al unui copil conduce la niște adevărate catastrofe. Se poate ajunge chiar la sinucidere, un gest macabru puternic influențat de lipsa părintelui din viața unei persoane. Prin urmare, putem constata că rata șomajului are un efect marcant în cadrul unei familii. În cazul acestor situații extreme cui îi aparține vina? Răspunsul este: nimănui. Părinții încearcă să le ofere un trai mai bun copiilor, iar copilul puternic afectat psihologic își pierde capacitatea de a privi o situație într-un mod obiectiv și devine marcat de singurătate.
La nivel psihologic, pierderea locului de muncă implică pierderea propriei indentități. Societatea în cadrul căreia ne dezvoltăm impune norme stricte cu privire la muncă. Astfel, mulți oameni consideră că în momentul în care își pierd activitatea ce le aduce o sursă de venit au eșuat și cu greu găsesc puterea să se ridice. Influențat de îngrijorarea și disperarea familei şi a cercului de prieteni, acest sentiment de neputință ia amploare, iar consecințele ce survin sunt pentru mulți dintre ei catastrofale.
Caracteristice unui șomer sunt sentimentele de stres, panică, anxietate, moment în care intervine frustrarea, furia, nervozitatea accentuată. Toate aceste stări emoționale prin care trece omul din cauza lipsei unui venit au consecințe atât asupra propriei persoane cât și în relația sa cu lumea înconjurătoare. Relațiile interpersonale sunt amenințate de comportamentul șomerului, care își poate căuta refugiul în numeroase activități nocive.
Conform psihologilor, oamenii care au fost afectați de șomaj trebuie să ceară ajutorul unor persoane specializate, să participe la ore de terapie psihologică și să admită în primul rând consecințele grave ce decurg din starea de depresie în care au căzut. Nu este o rușine să cauți ajutor, persoana afectată și care se încadrează în rata de somaj de 7,4% este necesar să accepte starea prin care trece și să înteleagă repercursiunile ei. O altă metodă de a combate aceste sentimente de anxietate, panică și tristețe este să privești obiectiv și rațional situația în care te afli. Un alt sfat venit din partea specialiștilor este să nu te îndepărtezi de persoanele apropiate din viața ta, acceptă sfaturile lor și caută o soluție benefică.
Un semn bun care oferă o doză de optimism și speranță în viața persoanelor care încă nu au un loc de muncă stabil este faptul că rata de șomaj este în continuă scădere. Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) prezintă lunar, prin cadrul unor comunicate de presă statistici care privesc scăderea ratei de șomaj. Astfel dacă în octombrie 2010 rata șomajului era de 7,08%, în martie 2011 se înregistrează 5,92%. Statisticile acestea pot să încurajeze șomerii și să le ofere imboldul de care au nevoie.