Directorul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Cluj-Napoca ne vorbește despre situația actuală a instituției pe care o conduce, perspectivele de extindere, promovarea lecturii și adaptarea la cerințele societății digitale.
Presa Locală: Cum a evoluat Bibioteca Centrală Universitară (BCU) în ultimii ani?
Valentin Orga: BCU a evoluat bine… poate cel mai bine dintre bibliotecile din România. În primul rând, a avut o stabilitate la nivelul managementului pentru o perioadă mare de timp. Strategia, proiectele au avut continuitate, s-au legat. Cu bani puțini s-au făcut lucruri foarte bune. Biblioteca a ținut pasul cu cerințele învățământului universitar modern și cu cercetarea de performanță.
Presa Locală: În ce constau planurile de extindere și care este stadiul construcției?
Valentin Orga: Chiar dacă se pune accent pe formatul digital, BCU are și rolul de păstrare a valorilor culturale din spațiul transilvănean; prin urmare, formatul print fiind încă preponderent, se impune asigurarea unor noi spații de depozitare, dar ținând seama de necesitățile complexe ale unei biblioteci moderne, în care accesul la informație să fie deosebit de facil. Depozitele bibliotecii au devenit neîncăpătoare și se impunea construirea unui nou corp, de această dată cu spații în care utilizatorii să aibă acces liber la raft. De mai bine de 10 ani, Profesorul Radosav, cel care a condus instituția până nu demult, a făcut eforturi pentru a obține fonduri. În 2016 a fost anul cu noroc. S-au alocat fonduri. Însă, la jumătatea anului, Profesorul s-a retras… am rămas cu această misiune… deloc ușoară. Am pornit bine, dar în acest an bugetul este extrem de mic… Doar 850.000! O bibliotecă nu are venituri proprii să contribuie la finanțarea construcției, așa cum se întâmplă în cazul universităților. Firma de construcții a continuat anul trecut lucrările și după epuizarea fondurilor noastre, pe cheltuiala sa, pentru a finaliza o fază începută, care să permită conservarea în siguranță a șantierului.
Din păcate, subfinanțarea nu se întâmplă doar în cazul BCU, ci e cronică pentru toate obiectivele de investiții din lista MEN.
Presa Locală: Ce alte perspective de investiții aveți pentru BCU? Au fost accesate și fonduri europene?
Valentin Orga: Avem și alte proiecte, dar la ce fonduri sunt în acest moment prefer să mă abțin. Aș părea rupt de realitate să vorbesc despre proiecte, de altfel necesare pentru modernizarea bibliotecii. Accesarea fondurilor europene reprezintă o problemă pentru bibliotecile centrale universitare, dată fiind formula de subordonare la MEN. Personal, fac eforturi de a ne apropia de mediul privat din două motive: 1. pentru eventuale susțineri financiare, adică sponsorizare; 2. pentru colaborare cu firme, mai ales de IT, să încercăm să realizăm proiecte cu finanțare europeană. BCU are și un ONG prin care vom căuta surse de finanțare.
Presa Locală: Are BCU suficienți bani pentru funcționare și dezvoltare? Cât primiți de la buget și cât obțineți din venituri proprii? Cum ar putea crește această sumă?
Valentin Orga: Din păcate, din 2015, bugetul pentru bunuri și servicii a scăzut de la an la an. Diferența de buget este astăzi de cca 700.000 lei, adică o scădere de 30%. În condițiile în care anul acesta au crescut și prețurile. Ce înseamnă cheltuielile din acest capitol de buget: achiziția de carte de specialitate, abonamentele la reviste științifice străine și românești, serviciile de poștă (expedițiile publicațiilor pentru schimbul intern și extern de publicații), internet, gazul, electricitatea, apa, serviciul de pază, mentenanța softului de bibliotecă etc. etc.
Indiferent de nivelul alocației bugetare, din veniturile proprii un procent însemnat era dirijat spre acest capitol.
E greu să creștem fondurile în condițiile în care tendința este de a oferi servicii gratuite de informare. De pildă, accesul este liber la documentele din biblioteca digitală a BCU, fără să existe nici măcar condiționarea existenței unui permis.
Presa Locală: Care este opinia dvs. în privința proiectului de refacere a pieței Lucian Blaga, propus recent de Primărie?
Valentin Orga: Din punctul de vedere al BCU, proiectul de refacere a Pieței „Lucian Blaga” este bine-venit, desigur, cu condiția reducerii intensității traficului. O zonă prietenoasă este de dorit pentru numărul mare de studenți ce vin la bibliotecă sau trec dinspre Campusul Hasdeu spre Universitate, ori pentru numărul mare de oameni ce frecventează zona clinicilor. Pe de altă parte, reducerea zgomotului, dar mai ales a noxelor este în avantajul bibliotecii și mai cu seamă a depozitelor de carte.
Dacă acest deziderat al limitării traficului nu se materializează, nu facem decât să aglomerăm Piața, să producem mai mult disconfort, mai multă poluare. O ambulanță care iese de la Urgențe cu semnalul sonor pornit, pe 200-300 m face uneori 10 minute, fiind blocată pe Clinicilor și în Piață. Aceasta înseamnă poluare fonică pentru cititorii bibliotecii, dar mai ales poate însemna și pierderea unei vieți.
Presa Locală: În ce etapă a ajuns digitalizarea colecțiilor dvs.? Ce pot citi cei interesați direct pe internet?
Valentin Orga: Politica de digitizare a bibliotecii este una dintre cele mai eficiente, chiar dacă instituția nu a beneficiat de granturi, finanțări sau subvenții pentru acest gen de activitate. În biblioteca digitală utilizatorii BCU au acces la publicații vechi (carte românească veche, ediții rare, bibliofile), documente iconografice (stampe, vederi, fotografii), periodice (reviste de cultură, ziare) etc. Pentru studenți a fost dezvoltată și o bibliotecă în care profesorii își oferă în format digital bibliografia obligatorie de la disciplinele predate. Accesul în cazul acestei biblioteci se face pe baza de ID și parola.
BCU realizează o serie de instrumente de documentare și informare. Cele mai importante proiecte din această categorie sunt Anuarul Istoriografic al României (ajuns la vol. IV), care bibliografiază anual producția scrisului istoric din România, respectiv Referințele critice realizate, la fel, anual. Acestea sunt disponibile și în format electronic pe site-ul instituției.
În acest moment activitatea de digitizare vizează două teme mari: Școala ardeleană, respectiv Centenarul României Mari.
Presa Locală: Cum poate fi promovată lectura într-o epocă plină de tentații multimedia?
Valentin Orga: În primul rând bibliotecile trebuie să fie atente la tot ce înseamnă dezvoltare, inovare în acest domeniu și să se păstreze în legătură cu soluțiile multimedia. Dezvoltarea bibliotecii trebuie să țină seama de posibilitățile oferite de noile tehnologii și de cerințele și așteptările generațiilor tinere. Și școala se pliază pe aceste schimbări, prin urmare direcțiile trebuie să coincidă. Sălile de lectură ale BCU Cluj sunt mereu pline cu toate că studenții au la dispoziție și posibilitatea accesării bazelor de date abonate (peste 50) de la distanță pe bază de ID si parolă.
Presa Locală: Aveți colaborări și cu alte biblioteci din țară?
Valentin Orga: BCU se află în diverse forme de colaborare atât cu biblioteci din țară, cât și din străinătate. Cea mai importantă formă de colaborare este aceea a schimbului intern sau extern de publicații. Prin relațiile stabilite se realizează și împrumutul interbibliotecar de publicații și chiar livrarea de documente la cerere (acum mai facil prin formatele igitale).
La începutul anilor 2000 cele patru BCU au pus bazele unui consorțiu, împreună negociind, de pildă, abonarea unor baze de date și abonamente. Acum, aceleași patru institții au depus un proiect de cercetare comun.