Vladimir Dan, preşedintele TSD Cluj, este unul dintre tinerii antreprenori ai Clujului care a decis să investească în imobiliare. Spre deosebire de alţi tineri din generaţia sa, acesta mai şi citeşte, ba chiar scrie. Şi scrie bine.
Am rămas suprinși plăcut să vedem că în politică mai există şi tineri pasionaţi de doctrine sociale, filosofie, economie.
Într-un articol care se intitulează „Ce nu știm despre capitalism?” Dan demitizează fenomenul, şi îi explică punctele gri: „Capitalismul este un răspuns la o frică de bază a omului, o nevoie care izvorăște din negura istoriei, acea frică fiind frica de necunoscut. Omul, prin natura lui, caută să acumuleze posesiuni fugind practic, de lipsuri. Cum spune profesorul Dorel Dumitru Chirițescu, ne-a fost frică de tunete și fulgere și am găsit soluția în jertfa adusă zeilor furtunii, iar azi ne este frică de plata facturilor și a ratelor la bănci și de aceea am inventat locul de muncă și cariera pentru a ne aduce bani. Așa am inventat capitalismul, acum mai bine de 5000 de ani, când omul a început să distingă valoarea dintre bunuri apelând la un “etalon” distinct pentru a stabili acea valoare, apărând astfel primele forme de schimb de mărfuri, de comerț.
Mi s-a întâmplat foarte des să aud faptul că acest capitalism ar fi ceva rău, că este rădăcina relelor din lume, că este generator de lăcomie și că acest “inamic” va distruge lumea așa cum o știm. Ei bine, tind să îi dau dreptate lui Max Weber, care sugerează idea cum că acest capitalism rău, nu trebuie confundat cu lăcomia, aceasta fiind un defect de caracter. Omul este lacom dinainte de a se fi inventat capitalismul, nu capitalismul l-a făcut lacom. Aspirația către câștig este firească, fiind o trăsătură a celui care muncește. O altă eroare des întâlnită este semnul egal pus între consum, lux, risipă și capitalism, esența capitalismului fiind înmulțirea banilor, nu risipirea lor și nu o etalare a bogățiilor. Este o etichetă total greșită, pusă în special de țările comuniste sau ex-comuniste capitalismului, aceea că lumea capitalistă este o lume a lăcomiei și a lipsei de reguli, dimpotrivă, capitalismul este un sistem al ascetismului, al reținerii dacă vreți în fața oricăror tentații ce ne înconjoară. Acumularea este primul efort de economisire mai apoi de investire a economiei.
Capitalismul este vârful de lance al sistemelor politice democratice, cu cât un stat oferă mai multă libertate, fie că vorbim despre libertatea socială sau economică, cu atât acea țată se dezvoltă mai mult. Cel mai bun exemplu în acest sens îl regăsim la țări precum China, care în anii ’80 era țara cu unul dintre cele mai închise regimuri, prin simpla adoptare a unor politici mai prietenoase față de libertatea economică, are acum una dintre cele mai spectaculoase creșteri economice la nivel mondial. Cheia progresului este libertatea economică”.