Filtrele de nisip pentru piscina sunt considerate cel mai usor de utilizat si sunt o alegere populara printre celelalte soiuri. Apa din piscina este pompata prin sistem, iar nisipul din filtru prinde orice murdarie si resturi, purificand si curatand apa inainte de a o returna in piscina. Desi functionarea unui filtru de nisip este de baza, este incredibil de eficient. Nisipul folosit in filtru este special clasificat pentru a se asigura ca prinde particule mici de murdarie, resturi si bacterii. Cu cat nisipul este mai strans in filtru, cu atat devine mai eficient. Filtrul de nisip pentru piscina este un sistem de filtrare de inalta calitate. Spre deosebire de alte sisteme de filtrare, acest tip de filtru prinde atat particulele de murdarie mari, cat si cele mici. Particulele mari includ resturi precum par, insecte si frunze. Majoritatea filtrelor prind destul de bine aceste resturi mai mari.
Diferenta consta in particulele de murdarie mai mici, adevaratii poluatori ai piscinei. Aceasta categorie include algele si fosfatii. Un filtru de nisip este singura modalitate de a elimina micii contaminanti invizibili din piscina voastra.
Unele dintre beneficiile utilizarii filtrarii cu nisip pentru filtrul piscinei sunt:
-Este un sistem usor de utilizat;
-Necesita intretinere redusa, care nu necesita un apel de service;
-Indeparteaza murdaria si resturile mici si mari din piscina;
-Este relativ ieftin de instalat si actualizat.
S-ar putea sa va intrebati acum ce implica intretinerea unui filtru de nisip pentru piscina. Exista un proces simplu numit „spalare in contra”, care elimina orice murdarie, alge si resturile vizibile din filtrul de nisip, inversand fluxul de apa si expulzand apa murdara intr-un canal de scurgere. Efectuand periodic un proces de spalare in contra-spalare, veti mentine filtrul de nisip in functiune la nivelul sau optim de performanta.
O regula generala este sa spalati in contra odata ce presiunea afisata pe manometru este de 8-10 psi peste nivelul de pornire si imediat dupa ce ati aspirat piscina. Daca manometrul are o zona rosie si verde, doriti sa spalati in contra atunci cand acul este in sau aproape de zona rosie. De asemenea, este o idee buna sa verificati ce spune manualul filtrului pentru piscina cu privire la semnalele pentru cand filtrul vostru trebuie spalat in contra.
Un filtru de nisip nu va functiona daca nu aveti o pompa pentru piscina. Aveti nevoie de ambele componente ale sistemului pentru a va asigura ca apa din piscina devine din nou limpede.
Pompa piscinei pompeaza apa din piscina catre filtrul piscinei. Apa piscinei trece prin skimmer-uri, preaplin sau sub-debit la filtrul de nisip. Aceasta este apa de suprafata. De asemenea, pompa aduce apa la filtrul de nisip prin aspiratorul de piscina.
Daca aveti o piscina cu skimmer, atunci sistemul de skimmer va avea cel mai probabil un prefiltru sau un cos de filtrare. Acest lucru poate colecta deja primele resturi mai mari. Cu siguranta ar trebui sa folositi si sacii de colectare prefiltre pentru a prinde toate resturile mai mari (crengute, frunze, insecte etc.) astfel incat sa nu ajunga la filtrul de nisip, prelungind durata de viata a filtrului.
Odata ce apa ajunge la filtrul de nisip al piscinei, este pompata prin filtrul de nisip de sus in jos. Acest filtru este umplut cu un mediu de filtrare. Alegem intotdeauna nisipul, in ciuda disponibilitatii altor medii.
Apa ramane deasupra nisipului si se scurge in jos prin el. Particulele de murdarie se lipesc de nisip si din filtrul piscinei iese apa proaspata si limpede. Apa este apoi ghidata inapoi la piscina, uneori trecand mai intai pe langa un sistem de incalzire a piscinei. Clorul primeste tot meritul atunci cand vine vorba de curatarea piscinei. Dar filtrul piscinei voastre joaca de fapt un rol la fel de important. Clorul va dezinfecteaza piscina si face apa sigura pentru inot. Dar filtrul seamana mult cu un aspirator de uz casnic. Aduna murdaria si resturile si tine totul in interior. In cele din urma, nu poate absorbi nimic altceva.
Inainte de a aborda diferitele tipuri de filtre cu nisip, este util sa intelegem cum functioneaza sistemul circulator al piscinei. Toate componentele diferite ale sistemului circulator lucreaza impreuna pentru a indeparta murdaria, frunzele si resturile pentru o apa limpede, albastra.
Filtrele de nisip functioneaza permitand apei sa circule printr-un recipient care contine nisip. Apa curge prin nisip cu usurinta, dar particulele mai mari nu pot trece. Odata ce resturile si alte particule au fost filtrate de nisip, o pompa muta apa curata inapoi in piscina. Pe masura ce mai multe resturi devin colectate de filtru, eficienta filtrului va incepe sa creasca si ea. Resturile vor ajuta de fapt la impiedicarea particulelor mai mici sa treaca prin nisip. Pentru a asigura consistenta si pentru a va asigura ca majoritatea, daca nu toate resturile care ar putea fi in apa piscinei voastre, este filtrata, se foloseste nisip cu o anumita granulatie. Filtrele de nisip folosesc nisip de siliciu #20 cu granule care se incadreaza in intervalul de la 45 la 55 de milimetri. Orice nisip pe care il cumparati ca „nisip de piscina” sau „nisip de filtru” va indeplini acest standard, deoarece este vandut special pentru utilizare in filtrele cu nisip pentru piscine.
Este important pentru proprietarii de piscine sa intealaga importanta filtrelor de calitate, chiar daca costul initial poate fi unul mare. In timp aceasta investitie va fi recunoscta si binemeritata!