Într-o declarație politică susținută în Parlament, senatorul de Cluj Cristian Bordei afirmă că actuala coaliție politică aflată la putere reprezintă un risc pentru statul de drept din România.
Iată texul integral al discursului:
„Emilia Șercan acuză autoritățile statului român de patru lucruri foarte grave: de scurgerea probelor dintr-un dosar în spațiul public, de orchestrarea unei acțiuni de kompromat, de încercarea mușamalizării acestei încercări și nu în ultimul rând, de încercarea de a se deroba de responsabilități.
Vedem în această perioadă un comportament extrem de nociv, care dăunează libertății presei și implicit democrației, venit tocmai din partea unor instituții care ar trebui să apere aceste valori. Detaliile acestui caz se pot găsi peste tot în spațiul public, deși în presa centrală nu primește atenția cuvenită. Nu doresc în niciun caz să fac agenda presei din România dar nu pot să nu remarc următorul lucru: cazul Șercan nu primește destulă atenție din partea posturilor TV naționale. La nivel personal, foarte multe personalități importante din presă s-au pronunțat public asupra severității celor întâmplate, dar părerea mea este că nu există destulă dezbatere pe subiect la talk-show-urile din prime-time. Acum se vede cum milioanele din banii publici sunt turnați de partidele puterii în presa “liberă” și cum aceștia au transformat-o în prestator de servicii de publicitate și relații publice.
În primul rând vorbesc despre o dezbatere referitoare la cei care sunt implicați în faptele relatate de Emilia Șercan. Despre cum procurorii se grăbesc în anumite cazuri, cum ar fi stoparea unei evaluări academice a unei lucrări de doctorat, iar în alte situații este nevoie de presiuni publice enorme pentru a deschide o anchetă, cum ar fi în cazul Șercan, unde aceasta întârzie să apară.
Demisiile sunt încă un lucru care se lasă așteptat, în momentul scrierii prezentei declarații având doar o pensionare în regim de urgență a unei presupuse piese a acestui sistem ce seamănă mult cu un grup infracțional organizat. Între timp, România ajunge din nou în vizorul Uniunii Europene, urmând ca subiectul să fie analizat de Consiliul Europei, entitatea responsabilă de aceste situații. Mă uit la colegii liberali în acest moment și le amintesc faptul că până nu demult acuzau PSD de asemenea derapaje și vreau să le spun că răul rezultat din tăcerea lor de acum le va aduce viitoare deservicii.
Vă mai amintesc doar faptul că la dezbaterea organizată săptămâna trecută de USR la Parlament pentru a discuta cele întâmplate, reprezentanții USL, UDMR și AUR au lipsit, îndepărtându-se cu încă un pas de valorile democratice promise cetățenilor români. O rușine!”