Controlul scurgerii apelor pluviale și impactul acesteia asupra mediului este o problemă serioasă cu care se confruntă cei mai mulți dintre oficialii administrațiilor locale. Căci atunci când ninge foarte mult sau au loc furtuni puternice, unde ajunge toată această apă produsă?
Atunci când se menționează scurgerea apelor pluviale, este vorba despre precipitații sau topirea zăpezii, apa rezultată curgând pe sol sau anumite suprafețe impermeabile, cum ar fi clădirile, drumurile sau parcările. În final, ea se scurge în anumite amenajări de drenaj naturale sau artificiale.
Ce trebuie să știi despre apele pluviale și cum poate afecta viața oamenilor?
În anumite cazuri, această apă se scurge direct în pâraie, râuri, lacuri sau mări. În altele, în special în zonele urbanizate, aceasta se scurge în stradă și în sistemele de drenaj create de oameni. Pentru realizarea acestora, sunt utilizate anumite elemente de infrastructură rutieră de la Boma ce constau din orificii de intrare și țevi subterane, denumite în mod obișnuit sistem de canalizare al apei pluviale. Acestea nu trebuie confundate cu canalizările sanitare ce transportă apa utilizată de oameni sau cea industrială la o stație de epurare, înainte de deversarea în apele de suprafață.
Problemele și impactul adus de scurgerea apelor pluviale sunt cele mai evidente în zonele în care urbanizarea și-a făcut simțită prezența. Sunt utilizate diferite tehnici de gestionare a apelor pluviale, pentru a exista siguranța că aceasta va curge în locul potrivit, la momentul potrivit.
Reprezentanții orașelor au responsabilitatea de a menține toate aceste metode de scurgere a apei și s-au căutat în permanență cele mai bune metode și alternative pentru a colecta, trata și pentru a ajuta la deplasarea acesteia.
Ce tipuri de instalații și scurgeri pentru apa pluvială există?
Există mai multe tipuri de instalații pentru apele pluviale, acestea arătând de cele mai multe ori ca fiind parte din natură, însă sunt proiectate pentru a nu se intercala cu scurgerile de la locuințe sau alte clădiri, reușind, de asemenea, să filtreze poluarea datorată autovehiculelor sau substanțelor chimice utilizate de om.
Printre cele mai frecvente tipuri de instalații se pot enumera:
- Iazuri
Aceste iazuri acumulează apă pe tot parcursul anului și, atunci când nu este sezonul ploios, ele arată ca un câmp deschis. Există anumite conducte subterane și bazine ce captează, filtrează și ajută la deplasarea apei.
- Șanțuri și puțuri
De-a lungul drumurilor pot fi amenajate anumite șanțuri, în formă de V, proiectate în mod specific, ce țin cont de anumite cerințe de sol. Acestea sunt concepute pentru a îndepărta rapid apa produsă în urma topirii zăpezilor și a ploilor, iar iarba ajută foarte mult la filtrarea poluării. Este foarte important ca acestea să nu fie umplute cu pietre sau altă murdărie.
- Bazine de captare
Bazinele de captare sunt puncte de acces subterane, la sistemul de drenare a apelor pluviale, iar tot ceea ce rămâne vizibil sunt capacele cu grătare, produse într-o varietate de dimensiuni.
- Rigole
Aceste rigole au sarcina de a prelua apa în exces, dirijând-o spre locurile de evacuare. Acestea au forme și dimensiuni diferite, pentru a se potrivi diferitelor terenuri. Dacă acestea nu sunt eficiente sau suficiente, orașul va fi inundat după fiecare ploaie serioasă.
Sistemele de transport al apelor pluviale sunt proiectate în mod tipic pentru a transporta apa produsă în timpul furtunilor sau de la topirea zăpezii. Dar, trebuie ținut cont de faptul că atât reprezentanții orașului, cât și proprietarii privați, joacă un rol important în gestionarea acestei ape și au responsabilități separate, prin identificarea proactivă a instalațiilor ce necesită atenție și respectarea protocoalele de întreținere.