Extinderea pieței muncii, precum și dificultatea de a găsi angajații potriviți pentru locurile vacante reprezintă realitatea pentru majoritatea angajatorilor români. Ocuparea pe termen lung a posturilor libere este condiționată de un proces eficient de recrutare care să aibă la bază metode de selecție profesioniste și constructive.
Vreau să găsesc rapid candidații ideali pentru echipă: cum să NU arate procesul de selecție
Primul pas către construirea unei echipe de durată constă în analizarea principalelor greșeli pe care le comit majoritatea companiilor în procesul de selecție:
- Strategie defectuoasă de angajare
Angajarea de personal necesită o strategie inteligentă construită în acord cu nevoile pe termen lung ale departamentului care caută personal. Așadar, recrutorii trebuie să sublinieze în anunț scopurile pentru care este proiectată compania și obiectivele pentru următorii câțiva ani.
- Crearea profilului viitorului angajat după criterii inflexibile
După ce ai stabilit așteptările firmei și care sunt obiectivele care trebuie atinse pe următorii cinci ani va fi mult mai ușor să creionezi profilul angajatului ideal. Profilul trebuie să includă atât criterii esențiale pentru postul respectiv, cât și criterii flexibile. De exemplu, pentru postul de ospătar poate fi obligatorie cunoașterea unei limbi de circulație internațională, chiar dacă lipsește experiența pe un post similar.
În timpul selecției viitorului angajat, potențialul, motivația, capacitatea de învățare și adaptabilitatea pot fi mai importante decât nivelul de experiență. În plus, un angajat motivat și adaptabil pe diverse task-uri independente de fișa postului indică faptul că acesta poate fi realocat ulterior pe un alt departament, în cazul unei crize de personal.
Rigiditatea în stabilirea criteriilor de recrutare, poate duce la situația riscantă în care un candidat se pliază perfect profilului căutat, dar care, de exemplu, întâmpină dificultăți de adaptare sau comunicare în echipă.
- Evaluarea superficială a candidaților
Lipsa de personal pe anumite departamente poate să afecteze buna desfășurare a activității la nivel de companie. Din acest motiv, recrutorii cad în capcana de a angaja imediat noi oameni care să suplinească deficitul de personal. În acest fel, poți avea surpriza că ai completat echipa cu persoane nepotrivite pentru rolul respectiv. În cazuri de acest fel, firmele de recrutare din București sunt salvarea angajatorilor care au nevoie de sprijin profesionist privind modul de selecție a candidaților potriviți pentru anumite posturi.
- Lipsa de feedback în urma interviului
Indiferent dacă persoana a trecut sau nu interviul eliminatoriu, este recomandat ca acesteia să i se comunice feedback-ul pozitiv sau negativ, după caz. Interviurile rămase fără vreun răspuns reprezintă o greșeală frecventă care știrbește credibilitatea companiei în ochii potențialilor angajați.
De asemenea, atunci când candidatul a primit un răspuns favorabil este de preferat ca acesta să-i fie transmis cât mai rapid. Timpul prea lung de așteptare determină persoanele să accepte ofertele de la alte companii interesate.
Echipa de profesioniști de la Work-Finder.eu este de părere că realizarea unei metodologii de recrutare cu rezultate eficiente are la bază următoarele criterii esențiale: creativitate și flexibilitate în selecția de personal, interacțiune profesionistă cu potențialii candidați și planificare în detaliu pe termen lung. Unele firme tergiversează procesul de selecție, pe când alte companii tratează această etapă cu superficialitate, greșeli care au ca rezultat pierderea candidaților capabili.