Realitatea schimbarilor climatice si impactul negativ pe care il au imbunatatirile economice asupra mediului impun luarea unor masuri care sa reduca toate aceste efecte nocive. Intreprinderile sunt cele care trebuie sa faca fata schimbarilor si sa se concentreze tot mai mult pe crearea unor practici de afaceri durabile, care sa contribuie la protejarea unui mediu aflat in continua deteriorare. Iata care sunt cele mai importante sfaturi pentru ca firmele sa-si reduca amprenta de carbon si, implicit, consecintele negative asupra ecosistemelor naturale.
Sfaturi pentru a reduce amprenta de carbon in afaceri
Amprenta de carbon masoara impactul pe care il au activitatile oamenilor, inclusiv cele comerciale, asupra mediului inconjurator. Acest impact poate fi diminuat prin trei strategii extrem de eficiente:
Reducerea la minimum a deseurilor de hartie
Folosirea hartiei este nelipsita in spatiile de birouri, in ciuda faptului ca acum exista metode de comunicare mult mai moderne si mai eficiente. Tiparirea acesteia reprezinta un cost mare pentru companii, dar este si o actiune cu impact negativ asupra mediului.
Reducerea deseurilor de hartie nu este o sarcina deloc grea, hartia fiind unul dintre cele mai usor de reciclat materiale. In plus, este o modalitate foarte eficienta de a contribui la un model de afaceri sustenabil. Resursele online si tehnologia sunt si ele de folos in acest demers, permitand oamenilor sa creeze si sa vizualizeze continut online, fara a mai fi nevoie de tiparire.
Reutilizare si reciclare
Reciclarea este si ea o modalitate prin care afacerile pot contribui la diminuarea impactului asupra mediului. Masurile pot include amplasarea de cosuri de gunoi selective pentru diverse materiale reciclabile la locul de munca, dar si incurajarea personalului in tot acest proces.
Reciclarea deseurilor provenite din ambalaje poate fi o procedura dificila, mai ales pentru firmele care nu au experienta necesara. Din acest motiv, poti consulta lista OIREP care vine in sprijinul tuturor operatorilor economici care au obligatia de a raporta cantitatile de ambalaje si reciclarea acestora. EcoSynergy.ro te poate indruma in procesul de colectare si reciclare, preluand intreaga responsabilitate in acest sens.
Conservarea energiei
Eficienta energetica reprezinta o preocupare constanta pentru intreprinderile care inteleg nevoia reducerii consumului, atat pentru binele adus mediului, cat si pentru economisirea unor sume de bani semnificative. Cand vine vorba de energie, chiar si cele mai mici schimbari conteaza. Becurile eficiente din punct de vedere energetic, setarea termostatului in afara orelor de program pentru a economisi energie atunci cand nimeni nu este la birou, sunt doar cateva dintre masurile care pot fi luate in aceasta directie. De asemenea, instalarea surselor de energie regenerabila, cum ar fi cea solara, pot reduce semnificativ impactul asupra mediului inconjurator.
Responsabilitatea pentru durabilitate revine tuturor operatorilor economici care trebuie sa devina constienti de problemele de mediu. Asadar, daca esti antreprenor, ia in considerare aceste trei solutii benefice si eficiente, cum ar fi reciclarea, conservarea energiei si reducerea deseurilor de hartie. Aliniaza-ti initiativele de sustenabilitate cu altele similare si fa tot ce se poate pentru a-ti pozitiona compania ca o sustinatoare a viitorului eco-friendly.