Tu ce îți doreai să devii când erai mic/ă? Cu siguranță, sunt extrem de mici șansele ca în lista ta de ocupații dorite să se fi aflat „manager la multinațională” sau „profesor de yoga”. Unii dintre noi, foarte puțini ce-i drept, chiar devenim actori, doctori, avocați, cântăreți sau bucătari – exact așa cum ne doream în copilărie. Și, odată ajunși în poziția mult visată, suntem foarte fericiți sau… nu – poate ține și de nororc.
Cei mai mulți însă, ajungem să parcurgem drumuri profesionale total diferite de cele pe care ni le imaginam cu mulți ani în urmă, fie dintr-un surâs al șansei, fie dintr-o insipirație de moment sau dintr-o multitudine de alte motive la nașterea cărora am participat mai mult sau mai puțin. Ceea ce nu este rău deloc – uneori viața ne deschide uși neașteptate și lucruri bune ne așteaptă dincolo de ele.
Construirea unei cariere de succes nu este o sarcină ușoară, aceasta prasupune parcurgerea unei călătorii lungi, cu suișuri și coborâșuri, momente grele dar și clipe de satisfacție, multă muncă asupra dezvoltării profesionale și personale, multă învățare și „călire”. Iar când ajungi într-o poziție de conducere prin propria muncă și știi că realizările pe care le ai ți se datorează în totalitate, ești și mai motivat să devii din ce în ce mai bun, să muncești din ce în ce mai mult, să te dedici în totalitate companiei, echipei, colegilor, subalternilor… până când granițele dintre tine și ocupația ta încep să se șteargă, iar tu începi să simți din ce în ce mai mult și mai des urmările neplăcute ale escaladării vârfurilor profesionale.
Ce faci atunci când, aparent, ai tot ce ți-ai dorit în ceea ce privește cariera ta, ai investit mulți ani din viață pentru a ajunge acolo și o parte foarte mare din existența ta este strâns legată de locul de muncă și totuși, „ceva nu e bine!”. Ai curaj să faci o schimbare? Ai curaj să te desprinzi de rutina care ți-e atât de familiară, atât de „a ta”? Ai curaj să o iei pe alt drum decât cel al oamenilor cu care ți-ai petrecut 5 zile pe săptămână în ultimii ani? Ai curaj să înveți ceva cu totul diferit de ce știai foarte bine să faci până acum, să o iei de la zero într-o meserie nouă, să călătorești pe un alt continent pentru a învăța de la cei mai buni?
Alina a găsit puterea și curajul să le facă pe toate, iar noi am întrebat-o cum a reușit și de ce a ales anume Nirvana Yoga să-i fie noua cale profesională și personală.
Presa Locală: Pentru început, spune-ne, pe scurt, cine ești tu.
Alina: Mă numesc Alina Vasilache, am 32 de ani și sunt profesor Nirvana Yoga. În anul 2017 mi-am luat certificarea de profesor de yoga de la Institutul Nirvana Yoga din Kerala, India.
Presa Locală: Știm că înainte să practici această ocupație, aveai un job bine plătit într-o companie multinațională – obiectiv pe care îl urmăresc mulți tineri în prezent. Cum s-a întâmplat să renunți la acest parcurs profesional și să urmezi o cale total diferită?
Alina: Am început să practic Nirvana Yoga în anul 2015 cu scopul de a elimina din stresul și oboseala acumulate la job. Lucram la acel moment într-o companie cu sedii în 25 de țări, aveam o poziție de conducere, oameni în subordine și un program zilnic foarte încărcat.
Nu exista echilibru între viața personală și cea profesională, eram 100% implicată în companie și dedicată jobului pe care îl aveam. Muncisem foarte mult și avusesem o evoluție frumoasă în cariera profesională, așadar eram foarte atașată de jobul meu.
Pe de altă parte însă, corpul meu începuse sa dea semne puternice de epuizare. Întamplător am ajuns să o întâlnesc pe Veronica, la un eveniment de business networking al BNI în București. Mi-a atras atenția energia ei și buna dispoziție la o ora la care mie îmi era din ce în ce mai greu să funcționez. Am mers prima dată la o clasă de yoga gratuită și am simțit instant beneficiile, așa că m-am înscris la un curs de 7 zile consecutiv. Am putut observa un impact major al practicii de yoga asupra stării mele fizice și mentale după acele 7 zile, așa că am continuat să merg la clase în mod regulat. La finalul anului 2015 în urma unui eveniment nefericit, care m-a marcat profund, am ales să încep să fac niște schimbări în viața mea și să caut un echilibru între viața personală și cea profesională. Am început să merg la yoga în fiecare zi și asta m-a ajutat să îmi schimb alimentația și starea de spirit. Așa a început de fapt relația mea strânsă cu practica Nirvana Yoga, începusem să fiu din ce în ce mai fascinată de beneficiile pe care o practică regulată ți le poate aduce și din ce în ce mai interesată de practici avansate, meditație și vindecare. Așadar, la începutul lui 2017 am decis să îmi iau o lună de concediu pe care să mi-o petrec în ashramul Thapovanam din India alături de Guruji (Guru Madhavacharyan – fondatorul sistemului Nirvana Yoga) și discipolii săi. În urma acelei luni petrecute acolo am decis să revin în țară, mi-am dat demisia și am hotărât să mă mut la Cluj.
Mi-am dorit să mă mut din București încă din 2016 dar mi-a lipsit atunci curajul, am avut nevoie de o pauză un pic mai lungă pentru a mă conecta cu mine și a vedea cu claritate ce îmi doresc pe viitor să fac. Nu am plănuit să devin profesor de yoga, pur și simplu această meserie m-a ales pe mine. Am simțit că beneficiile pe care eu le-am primit merită împărtășite cu alții.
Presa Locală: Ce presupune un curs de yoga?
Alina: În primul rând cred că este necesar să menționez faptul că practica de yoga nu se rezumă la clasicele asane sau mișcare fizică. Sistemul Nirvana Yoga este un sistem complet ce susține dezvoltarea personală a individului prin dezvoltare spirituală și creșterea nivelului de energie.
Practica de yoga poate însemna exerciții fizice, asane, mantre, diferite tipuri de kriyas (practici de vindecare), diferite tipuri de meditații, în funcție de nevoile studentului.
Ca exemplu, o clasă de yoga pentru începători include:
- exerciții dinamice yoghine
- chain asana kriya (salutul soarelui)
- asane
- relaxare profundă ghidată
- pranayama
- meditație
Dar toate acestea pot varia în funcție de starea fizică și mentală a participanților. Prin completarea unui chestionar la începutul fiecărui curs evaluăm starea actuală a participanților și adaptăm practica astfel încât să fie benefică tuturor.
Practicile în sistemul Nirvana Yoga nu urmăresc controlul minții, ci curățarea ei de negativitatea acumulată, ceea ce induce o stare de relaxare mentală, flexibilitate pentru minte și corp, acumulare de energie pozitivă în canalele de energie și în final, prin practica îndelungată și constantă, eliminarea atașamentelor și chiar vindecare.
Experiența mea în practica de Nirvana Yoga include și un proces de vindecare în corpul fizic a unei boli de piele care m-a urmărit constant de la vârsta de 6 ani și care nu a putut fi niciodată tratată în medicina alopată.
Așadar, profesorii Nirvana Yoga sunt într-un program de pregătire continuă astfel încât să poată oferi fiecărui participant indicațiile și practica benefice pentru el.
Presa Locală: Apropo de pregătire, care sunt certificările tale în domeniu, cum devii profesor de yoga?
Alina: Din 2017 și până în prezent am mers de 3 ori în India pentru studiu (de fiecare dată în același loc). Am peste 600 de ore de training ca profesor de yoga și predau de mai bine de 2 ani, clase de grup și clase individuale.
La studioul Nirvana Yoga din Cluj avem 5 locuri disponibile, îmi place să discut cu fiecare student care vine pe covoraș, să aflu cât mai multe lucruri despre starea lui mentală și fizică, astfel încât să îl pot ghida către practica potrivită pentru el.
Presa Locală: Cine sunt studenții tăi, sau clienții care vin la clasele de yoga?
Alina: În acest moment, clienții care vin preponderent la studio sunt persoane cu vârste cuprinse între 27-40 de ani care caută fie ameliorarea durerilor de spate, relaxare, flexibilizare. Vom începe și cursurile cu copii, iar în viitor vom dezvolta și practici pentru persoane mai în vârstă.
Dintre cursurile pe care le oferim la Studioul Nirvana Yoga, cele mai căutate sunt:
- Terapie Yoga pentru spate
- Yoga pentru începători
- Meditație
- Yoga prenatal
Eu promovez aceste practici și într-o organizație de business networking deoarece antreprenorii sunt expuși unor factori de stres foarte mari. Pe de altă parte, ei sunt modele și leaderi în organizațiile lor și consider că este foarte important ca ei să fie în primul rând echilibrați pentru a asigura un echilibru și o direcție sănătoasă pentru organizație. Am avut experiența coordonării oamenilor și am putut observa pe propria piele cât de nociv poate fi pentru o echipă dezechilibrul leaderului sau al managerului.
Presa Locală: Ce ar trebui să-i motiveze pe oameni să vină la yoga?
Alina: Nirvana Yoga te învață de fapt cum să trăiești armonios în prezent și să ai o viață fericită. Yoga nu este despre flexibilitatea corpului sau despre a ajunge să susții asane în posturi imposibile, nu este contorsionism, ci este o practică completă de dezvoltare a unui stil de viață sănătos din interior către exterior.
Oamenii de toate vârstele ar trebui să înceapă să vină la practica de yoga pentru a-și petrece mai mult timp cu ei înșiși și pentru a se redescoperi.
Momentul meu preferat dintr-o sesiune de yoga este zâmbetul de relaxare pe care studenții îl au la finalul practicii.
Presa Locală: Care sunt beneficiile fizice, psihice, spirituale ale practicii de yoga?
Alina: Câteva beneficii generale la nivel fizic pe care le putem observa în urma practicilor Nirvana Yoga sunt:
- flexibilitate
- tonifiere
- echilibru
- coordonare
- îmbunătățirea aspectului pielii
- reglarea sistemelor de organe pentru ca acestea să funcționeze în permanență în condiții optime
La nivel psihic:
- relaxare mentală – practicile de yoga acționează asupra sistemului nervos parasimpatic, stimulând astfel relaxarea corpului. Relaxarea mentală duce la relaxarea corpului fizic.
- creșterea capacității de concentrare
- atitudine pozitivă
La nivel spiritual:
- crește nivelul de energie din suflet
- încep să se manifeste mai mult calitățile pozitive: crește empatia, cresc emoțiile pozitive
- crește numărul acțiunilor pozitive
- crește nivelul de conștientizare
Presa Locală: Alina, îți mulțumim frumos pentru timpul acordat, iar în final, de rugăm să ne spui unde te pot găsi cititorii noștri care doresc să urmeze un curs Nirvana Yoga pentru a se bucura de beneficiile pe care le-ai enumerat.
Alina:
Studio Nirvana Yoga
Adresă: Piața Unirii nr. 21, etaj 2, ap. 6, interfon 6, Cluj-Napoca
Telefon: 0733 830 764
E-mail: alina@nirvanayoga.ro
Website: www.nirvanayoga.ro
Facebook: Nirvana Yoga Cluj