Iarna, când umblăm zgribulite și cu nasul roșu de la frig, abia așteptăm să vină vara – care pare o minune atât de îndepărtată – să scăpăm de căciulă și mănuși, de hainele groase, de cizme și bocanci. Abia așteptăm să purtăm țesături lejere iar razele soarelui să ne dezmierde fața.
Când vin primele zile calde, ne simțim pline de viață, active, bucuroase și nici nu ne gândim că organismul nostru trece printr-o serie de schimbări cărora de cele mai multe ori, nu le acordăm atenție.
Pentru că suntem expuse mai mult la soare, umiditate și praf, transpirăm mai abundent, în interior unde ne petrecem activitatea adesea funcționează aerul condiționat, pielea noastră reacționează.
Intervin inclusiv multe schimbări în dieta zilnică – consumăm mai multe lichide, mâncăm mai multe fructe și legume de sezon – toate acestea fiind schimbări pozitive, însă nu atunci când se întâmplă atât de brusc – sau poate mergem în concediu și nu rezistăm tentației ajungând să comitem câteva excese alimentare.
Toate acestea încep, în timp, să se vadă pe ten, mai ales dacă avem piele sensibilă sau cu anumite afecțiuni dermatologice cum sunt cuperoza, acneea, secreția excesivă de sebum (ce cauzează aspectul gras, uleios al pielii), apariția petelor maronii sau a pistruilor (hiperpigmentare cauzată de producerea în exces a melaninei) și altele.
Ce-i de făcut? Cum ținem sub control reacțiile pe care le manifestă tegumentul sensibil al feței la acțiunea factorilor de mai sus? Care este rutina de îngrijire corectă pentru caracteristicile individuale ale tenului tău?
Vom vorbi în continuare despre fiecare tip de ten problematic în parte, însă nu înainte de a aminti despre „regula de aur”, cea mai importantă procedură pentru orice tip de ten pe timp de vară, dar nu numai: crema cu protecție solară.
Razele ultraviolete emanate de soare sunt dușmanii invizibili ai sănătății, tinereții și frumuseții pielii. Este extrem de important să-ți formezi un obicei din a nu ieși niciodată din casă fără să aplici pe piele o cremă care să o protejeze de razele UVA și UVB. În cazul pielii cu afecțiuni dermatologice, cu cât factorul de protecție solară este mai ridicat, cu atât mai bine.
Orientează-te către produse din ingrediente naturale, cu extracte din plante provenite din culturi certificate, de la producători reputați în domeniu. Îți prezentăm două creme pentru protecție solară recomandate tuturor tipurilor de ten, inclusiv celui sensibil, problematic sau foarte deschis la culoare.
Crema solară pentru ten Sun Defence Bioearth cu ganoderma și aloe – SPF 50
Crema solară cu extracte naturale de la producătorul italian Bioearth oferă o triplă protecție pielii, apărând-o eficient de razele UVA, UVB și IR (infraroșii), combătând arsurile solare, petele pigmentare, ridurile și semnele de îmbătrânire cauzate de expunerea la soare.
Produsul este îmbogățit cu o serie de ingrediente active: ganoderma, extract de ceai verde bio, Aloe Vera bio, ulei de floarea soarelui bio, vitamina E, bisabolol, extract de imortele bio, Lumicease®, nu conține parfum, este ușor de aplicat și nu lasă urme albe pe piele.
Crema solară pentru ten Avril – SPF 50
Crema solară Avril (Franța) cu factor de protecție solară ridicat apără în mod natural pielea feței de acțiunea dăunătoare a razelor UVA și UVB.
Având în compoziție dioxid de titan, oxid de zinc, Aloe Vera cu proprietăți calmante și reparatoare, ulei de migdale dulci bio cu acțiune hidratantă și vitamina E cu proprietăți antioxidante, crema filtrează eficient razele responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii, hrănind-o și combătând efectele negative ale radicalilor liberi.
În timpul sezonului cald, glandele sebacee și sudoripare sunt mult mai active și putem observa că tenul devine mai gras, apar mai multe coșuri și puncte negre sau, invers, în cazul tenului uscat în general, acesta poate deveni iritat sau chiar casant sub acțiunea razelor UV.
Tenul gras devine destul de greu de controlat pe timpul verii și avem tendința să-l curățăm mult mai des, ceea ce nu este tocmai indicat, putând să agraveze situația prin stimularea glandelor sebacee. Chiar dacă pe moment pare că expunerea la soare usucă tenul, ameliorând simptomele secreției excesive de sebum, ceea ce se întâmplă în realitate este că acest fenomen îi transmite pielii că este „atacată”, iar aceasta se apără secretând și mai mult sebum. Astfel, porii se înfundă iar simptomele acneei se agravează vizibil. Am scris un articol vast dedicat îngrijirii tenului acneic, cu recomandări de produse naturale, special formulate pentru acest tip de ten, pe care îți recomandăm să-l citești: 11 sfaturi pentru tratamentul natural al acneei
Dacă observi că și părul tău are de suferit în timpul sezonului cald îngrășându-se mult mai repede și fiind extrem de greu de coafat tot din cauza secreției excesive de sebum în urma expunerii la soare, citește și articolul nostru în care îți oferim 10 soluții simple împotriva părului gras
Și tenul uscat este afectat în timpul verii din cauza expunerii la soare și a factorilor poluanți din mediu, fiind mult mai predispus la apariția roșeții și a iritațiilor acute care sunt greu de tratat și necesită o îngrijire extrem de delicată și țintită, cu produse special formulate pentru ameliorarea acestor simptome.
Îți recomandăm balsamul terapeutic împotriva iritațiilor acute Dermasel, Fette Pharma Germania, un produs cosmetic medical pe bază de clorură de magneziu și sare de la Marea Moartă pentru tratamentul și ameliorarea rapidă a simptomelor pielii iritate acut.
Balsamul poate fi utilizat pentru o perioadă îndelungată de timp și este recomandat inclusiv copiilor (peste 3 ani). Nu conține cortizon, parfum, coloranți, uleiuri minerale sau derivați din uleiuri minerale.
Sărurile 100% naturale de la Marea Moarta blochează apa în piele, exfoliind-o în același timp, reducând inflamația și calmând iritațiile. Extractul de Coada-Calului, ce conține aproximativ 10% dioxid de siliciu, previne deshidratarea și sprijină regenerarea celulară.
Epilobium Angustifolium conține flavonoide cu efect puternic antiinflamator și este extrem de apreciată pentru proprietățile sale calmante și de înlăturare a iritațiilor.
Același producător german a creat și crema terapeutică împotriva neurodermatitei – un unguent cu minerale 100 % naturale provenite din Marea Moartă, Limba Mielului și Sunătoare.
Crema este recomandată în tratamentul pielii afectate de neurodermatită, ce prezintă simptome specifice – uscăciune cronică, prurit accentuat (mâncărime), iritații, tendință de înroșire sau de apariție a petelor închise la culoare și a porțiunilor de piele dură, eczemă atopică.
Acesta este un produs cosmetic medical ce are ca efecte reducerea senzației de mâncărime, calmarea iritațiilor și detensionarea tegumentelor, combaterea deshidratării, exfolierea blândă a porțiunilor inflamate, contribuind la creșterea stării de confort la nivelul pielii.
Uleiul extras din planta Limba Mielului, datorită acidului gama-linoleic pe care îl conține, reglează deficiențele enzimatice ce duc la apariția inflamațiilor la nivelul pielii.
Uleiul de Sunătoare are un efect calmant, liniștitor și de vindecare a inflamațiilor în cazul pielii uscate și fisurate. Ajută la repararea tegumentului și activează metabolismul acestuia.
Un al treilea produs din gama Dermasel Therapie vine în ajutorul persoanelor a căror piele este afectată de psoriazis – crema terapeutică împotriva tegumentelor îngroșate și a psoriazisului.
Crema unguent cu clorură de magneziu și sare exclusiv de la Marea Moartă, Tămâie și Gheara Diavolului este recomandată pentru tratamentul pielii uscate, înroșite și hipercheratozice (îngroșate).
Tratamentul stimulează procesul de descuamare și reduce scuamele, roșeata determinată de hipercheratoză și uscăciunea tegumentului. Ingredientele cu rol de îngrijire ce intră în compoziția produsului favorizează circulația apei la nivelul pielii, împiedicând astfel îngroșarea acesteia.
Această cremă nu conține cortizon, parfum, coloranți, Polietileglicol (PEG), uleiuri minerale sau derivați din uleiuri minerale. Produsul are un miros neutru, se absoarbe repede și nu lasă urme pe îmbrăcăminte. În urma folosirii regulate, pielea rămâne exfoliată, inflamația este redusă, nivelul de hidratare crește.
În cazul în care tenul tău este afectat de cuperoză, cunoscută în limbaj popular drept „boala obrajilor roșii”, știi deja că în timpul anotimpului cald simptomele acestei afecțiuni devin mult mai vizibile și devine foarte greu să ții sub control roșeața cuperotică. Am pregătit pentru tine un articol detaliat în care vorbim pe larg despre cuperoză și îți prezentăm o serie de soluții naturiste care să-ți vină în ajutor atunci când te confrunți cu această problemă, plus 12 sfaturi pentru tratarea cuperozei.
Și tenul matur necesită o atenție sporită și o îngrijire specială pe timpul verii. Este demonstrat faptul că acțiunea razelor soarelui duce la îmbătrânirea tenului, accelerează apariția ridurilor și a petelor pigmentare la nivelul feței.
Elasticitatea, fermitatea și tonusul pielii au de suferit, apare deshidratarea și oboseala cutanată, iar semnele trecerii timpului devin din ce în ce mai vizibile pe chip. Am scris pentru tine un articol ce conține o serie de produse anti-îmbătrânire cu efecte dovedite, create din ingrediente vegetale, inclusiv certificate Bio, ce au o acțiune naturală asupra tenului matur și sunt sigure pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător: cosmetice naturale pentru tenul matur.
Toate produsele recomandate în acest articol pot fi comandate foarte ușor printr-un mesaj pe pagina Greencosmetics, unde vei găsi o echipă dedicată, mereu pregătită să te consilieze și să-ți recomande produsele potrivite pentru tine, cosmetice și produse de igienă cu ingrediente naturale și bio, pentru consumatorul conștient de propria sănătate și de importanța protecției mediului înconjurător.