Știai că… jocul de poker nu ține de noroc!
La ce te gândești când auzi de jocuri cu cărți? Dar când ți se povestește despre cazinouri? Cu siguranță că inconștient mintea ta începe să facă asocieri cu cuvântul “noroc”. Cei mai mulți dintre noi suntem de părere că jocurile de cărți precum pokerul sunt doar despre noroc, dar lucrurile nu stau deloc așa. Oricare dintre jocurile cu cărți implică nu să te lași pe mâna sorții, cât mai ales să soliciți și aplici un set de atribuții, care începe cu cunoașterea, îndemânarea, și continuând cu aplicarea mai multor strategii. Așa să se face că, aplicate toate acestea, cei mai buni jucători reușesc să obțină în mod constant victorii, fără ca asta să însemne că sunt norocoși, ci doar că sunt buni la joc, adică dețin și aplică mai multe informații.
Dacă te întrebi cum anume funcționează acest proces, vom explica despre tot ce implică în cele de mai jos. Dar înainte de orice, trebuie să știi că pokerul este diferit de orice altă formă de jocuri de noroc de la un casino online fiind vorba și despre îndemânare – o credință întărită și de faptul că jucătorii profesioniști de poker atenuează ideea de noroc luând în mod constant decizii superioare, mânați de calcule matematice și raționale, câștigând astfel pe termen lung.
Pokerul ca joc de strategie
Cei mai mulți jucători de poker s-ar grăbi să spună că aplică o regulă de care trebuie să se țină cont mereu: să știi mereu ce ai de făcut. Iar asta depinde, uneori, și de aplicarea unei strategii de joc, învățate și aprofundate temeinic, cât pentru a putea avea un avantaj. Printre cele mai folosite teorii de joc se numără diverse calcule matematice, care implică nu doar numele și probabilități, cât și să știi să-ți citești oponentul – despre asta mai jos.
Bun, am stabilit că pokerul nu este un joc simplu, cu toate că așa poate părea pe hârtie. Dincolo de calcule în ceea ce privește următoarea carte sau mutare, cei mai mulți jucători de poker trebuie să știe și cum să-și calculeze pierderile, chiar și atunci când totul părea în favoarea lor. Un joc de poker făcut inteligent înseamnă și să te folosești de informațiile pe care le ai la dispoziție și prin urmare să îți calculezi obiectiv și șansele de câștig, fără că asta să presupună să fii un geniu în matematică, cât doar să înțelegi ce înseamnă probabilitățile și ce decizii să iei, cât mai ales când.
Joc împotriva altor oponenți
Un alt aspect care îți poate fi de folos când vine vorba despre jocul de poker este să înțelegi faptul că aici nu joci împotriva casei, ci împotriva unor jucători reali, alte persoane. Ceea ce înseamnă, din start, faptul că și aceștia pot adapta aceeași gândire rațională ca tine și că fiecare face tot posibilul să câștige. În plus, nivelul de cunoștință și expertiză în cadrul jocului poate varia, astfel că uneori poți fi pus în fața unor amatori, iar alteori în fața unor profesionisti – poate că unii fac greșeli, în timp ce alții s-ar putea să prezinte adevărată provocări.
Cei mai buni jucători pot câștiga oricând bani, cu condiția să joace împotriva celor care sunt sub ei în ceea ce privește nivelul de calificare. De-a lungul timpului, majoritatea jucătorilor vor pierde bani jucand poker, dar asta pentru că îi tratează pe cei din fața lor greșit, așa că nu ar trebui să fie și cazul tău, tocmai pentru că vei încerca sa presupui mereu că toți pot fi adversari puternici. Și să ai mereu în vedere că doar cei mai buni pot face un bluff că la carte. Blufful este una dintre cele mai importante abilități din poker, deoarece te poate ajuta să câștigi cu mâini slabe sau să câștigi mai mulți bani din mâini mai puternice.
Ce să reții la jocul de poker
Pokerul este un joc care combină atât elemente de îndemânare, cât și de șansă, totul fiind determinat, în mare, de cărțile care sunt împărțite, dar și de experiență, de perspectivele individuale. La fel de importante sunt și următoarele detalii:
-
să știi să te pui mereu într-o poziție avantajoasă și puternică, adică să joci conservator, implicându-se în mâini doar când ți s-au împărțit cărți puternice, apoi fiind pregătit să renunți mai târziu la o mână dacă lucrurile nu merg așa cum vrei;
-
Nu îți contura așteptări nerealiste, adică nu te lasă ancorat doar în așteptarea unei anumite cărți, crezând că odată primită totul se va rezolva – trebuie să știi când să te retragi și să conștientizezi când nu mai trebuie să continui jocul;
-
Identifică cel mai slab jucător și folosește asta în avantajul tău, asta și pentru că pokerul este un joc unde cei nemiloși se ridică deasupra celor mai ușor de exploatat – adică fă doar alegeri inteligente și calculate de de pe urma cărora sa profiți;
-
Investește constant în modul în care joci și gândește-te că tot timpul este loc de mai bine. Informându-te în permanență despre noutățile despre piața de joc, asta îți poate fi folositor pe termen lung, mai ales jucând mereu și mereu, și mereu. Poți urmări tutoriale, te poți abona la newslettere din domeniu, poți viziona jocuri sau poți angaja un antrenor, orice crezi că te poate ajuta;
Concluzie
Cu siguranță că vei auzi rareori pe cineva care să spună că pokerul este un joc ușor, indiferent de cât de vechi este în această cursă. Iar faptul că cineva trebuie să piardă ca altcineva să câștige este suficient pentru a te face cât mai curios și dornic să experimentezi ce anume implică. Concluzia în poker este că aplicând constant avantajul statistic și de strategii, în cele din urmă se vor vedea rezultate.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să nu mai crezi că norocul are vreo legătură cu rezultatele la poker. Când încetezi să te mai gândești la noroc și începi să te concentrezi asupra modalităților în care poți folosi informațiile în avantajul tău, ai o șansă mai mare să începi să-ți îmbunătățești rezultatele.