Ti s-a intamplat vreodata sa ai insomnii din cauza locului de munca. Sa simti cum gandurile se rotesc in mintea ta, tinandu-te treaz chiar daca te simti obosit. Acea mare decizie pe care ai luat-o la job este buna sau iti va crea doar probleme? Te vei ridica la nivelul asteptarilor echipei tale? Vei avea suficient timp pentru a va indeplini toate sarcinile? Ce vei spune in sedinta aia? Acestea sunt intrebari pe care toti cei ce muncesc le-au avut macar odata. Și, pana la un anumit punct nu este nimic in neregula. Totusi, daca aceste episoade sunt repetata si iti afecteaza viata privata, atunci avem o problema. Partea buna este insa ca nu esti singur. Multi oameni considera ca stresul la locul de munca le afecteaza somnul si gandirea. Alte semne importante de stres ridicat includ modificari ale tiparelor alimentare, modificari ale pielii, iritabilitate crescuta, izolare, consumul de alcool sau de droguri pentru a faca fata realitatii sau persoana in cauza poate avea un sentiment general de lipsa de iubire si entuziasm.
S-a dovedit insa ca o serie de obiceiuri si rutine ne ajuta sa cream o relatie mai sanatoasa cu stresul, astfel incat sa ne motiveze, fara a ne defini viata sau a duce la epuizare. Unul dintre acele instrumente bazate pe dovezi, fara nicio indoiala, este terapia. A lucra cu un profesionist calificat te va ajuta sa te intelegi mai bine pe tine insuti, nivelul de stres, relatia cu acel stres si ceea ce doresti si ai nevoie intr-un mediu de lucru. Te poate ajuta sa performezi mai bine decat oricand, sa obtii mai mult decat credeai ca este posibil si, in cele din urma, sa te simti mai bine in propria minte si corp. Poti incerca sa apelezi la un cabinet de psihoterapie din Bucuresti daca simti presiunea jobului mai mult decat este suportabil. Cum te poate ajuta terapia sa iti imbunatatesti viata profesionala?
Te vei adapta mai usor la relatiile de la locul de munca si la mediul de aici
Relatiile sunt la baza aproape a tot ceea ce facem. La locul de munca, de exemplu, trebuie sa colaborezi eficient cu echipa ta. Pentru a face acest lucru, trebuie sa intelegeti lucruri precum ce task-uri sunt mai satisfacatoare pentru tine si care sunt cele care iti provoaca cel mai mult stres. Sau ce comportamente ale altora te ajuta sa te simti cel mai sustinut sau cel mai rau? Care sunt punctele tale forte unice? Care sunt slabiciunile tale?
A merge la un psiholog te va ajuta sa intelegi raspunsurile la fiecare dintre aceste intrebari, deoarece se refera la viata personala, precum si la viata profesionala. Cu cat te intelegi mai mult pe tine insuti, cu atat vei simti mai mult control asupra reactiilor si raspunsurilor tale si cu atat vei putea sa cauti mai bine medii si relatii personale si de lucru care sa fie implinitoare pentru tine.
Desigur, s-ar putea sa nu fii intotdeauna in control asupra mediului de lucru sau sa ai sansa de a alege cu cine lucrezi indeaproape. Dar daca esti constient de preferintele tale si poti anticipa reactiile tale, vei fi luat mai putin prin surprindere. Vei putea colabora cu terapeutul pentru a dezvolta in mod proactiv obiceiuri si rutine care nu iti compromit sanatatea sau locul de munca. De exemplu, daca seful tau spune ceva suparator sau te simti deosebit de dezamagit din cauza unei intalniri tensionate cu echipa ta, ai putea sa mergi la toaleta sau sa iesi afara dupa aceea si sa faci un scurt exercitiu de respiratie pentru a te calma si a-ti aminti ca totul va fi bine.
Data viitoare cand esti in cautarea unui loc de munca, vei putea, de asemenea, sa ai in vedere tipurile de medii si relatii pe care le consideri energizante, mai degraba decat epuizante – si vei putea analiza potentialii sefi, echipe si companii in consecinta.
Iti vei spori abilitatile de comunicare
Pe masura ce inveti mai multe despre rolurile pe care esti obisnuit sa le joci, precum si despre dorintele si nevoile tale, terapia devine, de asemenea, un mediu puternic pentru a practica comunicarea nevoilor tale celor din jur.
Cand iti intaresti abilitatile de comunicare, poti cere ceea ce ai nevoie pentru a-ti face treaba deosebit de bine. Daca nevoile tale nu sunt satisfacute, vei sti ca acesta este motivul pentru care esti stresat, mai degraba decat sa presupui ca esti in mod inerent defectuos. Acest lucru iti poate reduce greutatea de pe umeri si iti poate imbunatati stima de sine in timp, reducand si mai mult stresul.
Vei stabili limite mai sanatoase
Cu cat intelegi si comunici mai mult dorintele si nevoile tale cu atat mai bine vei putea sa identifici nevoile nenegociabile pe care le ai in afara muncii, sa le sustii si sa le acorzi prioritate.
De exemplu, poate iti vei da seama ca trebuie sa faci sport de cel putin doua ori pe saptamana pentru a fi cel mai bun. In timp ce faci sport, poti sa-ti reformulezi gandurile care nu iti dadeau pace si sa le vezi dintr-o alta perspectiva.
De asemenea, iti vei perfectiona capacitatea de a spune „nu”. Este dificil, dar profund responsabil. De fiecare data cand spui „nu”, adaugi o oportunitate de a spune „da” la altceva. Cu cat intelegi mai mult ce te alimenteaza, cu atat poti spune „da” acelor lucruri si „nu” la orice altceva.
Vei fi mai productiv
Studiile confirma ca productivitatea ta nu este direct corelata cu timpul petrecut lucrand, ci cu cat de eficient iti folosesti timpul. Cu alte cuvinte, patru ore concentrate de lucru sustinut și continuu, pot fi mai semnificative decat opt ore de timp imprastiat si distras.
Pentru a optimiza timpul in acest fel, in mod ideal vei lucra la sarcini care sunt suficient de provocatoare pentru a stimula creativitatea, rezolvarea problemelor si munca in echipa, dar nu atat de provocatoare incat sa conduca la epuizare. Procesul prin care vet trece in terapie te poate ajuta sa intelegi ce tipuri de sarcini se potrivesc pentru tine.
Terapia este cea mai buna pentru ameliorarea stresului!