Într-o postare devenită virală, un antreprenor în domeniul IT din Chișinău mărturisește că a decis, după mai bine de 3 decenii de când locuiește în Republica Moldova, să învețe limba oficială a țării: româna.
Dmitri Voloshin spune că nu avea nimic împotriva acestei limbi, doar că până acum nu era motivat să petreacă timpul necesar pentru a o învăța, deoarece se descurca perfect peste tot cu limba rusă. În ultimul an și jumătate însă, după invazia lui Putin din Ucraina, situația s-a schimbat.
Iată mesajul său integral:
„Nu vorbesc românește. Înțeleg câte ceva, dar nu întotdeauna. În același timp, locuiesc în Moldova de 30 de ani și încă nu am putut să învăț limba română. Dar de ce?
Răspunsul este foarte simplu – nu am avut nevoie de ea. Desigur, m-am simțit inconfortabil când eram într-un mediu de limbă română, dar acest lucru nu s-a întâmplat des. M-am înconjurat de prieteni, colegi vorbitori de limbă rusă, consumând o cantitate imensă de conținut rusesc de la TV și de pe internet. Până la urmă, nu este un secret pentru nimeni că aproape toată lumea din Moldova știe rusă. Și din moment ce nu este nevoie, creierul nu înțelege de ce ar trebui să se străduiască atât de mult.
Am avut mai multe încercări de a învăța limba – cursuri, profesori, dicționare. Dar o nevoie slabă a ucis orice motivație și nu m-am putut forța să studiez.
Dar acum totul este diferit. Situația s-a schimbat. În fiecare zi înțeleg tot mai bine că am NEVOIE de română. Este necesară ca abilitate de bază. Înțeleg că trebuie să înveți limba română, să începi să o vorbești și să o scrii.
Această schimbare are un motiv simplu. Războiul.
Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a făcut foarte mult pentru dezvoltarea limbii române. Iar ideea aici nu este deloc o respingere a tot ceea ce este rusesc, atât limba, cât și cultura, așa cum cred unii dintre noi. Cultura rusă va face întotdeauna parte din cultura mea personală și acest lucru nu se va schimba niciodată. Cert este că războiul a ucis atractivitatea limbii ruse. Din păcate, acum nu este asociată cu cultura, progresul și alte lucruri bune. Și mulți oameni o refuză acum, nedorind să se asocieze cu regimul de la Moscova.
De aceea, una dintre noile mari sarcini pe care mi le propun personal pentru anul viitor este să învăț limba română la un nivel care să-mi permită să înțeleg totul și să o vorbesc tolerabil. Și apoisă o cunosc la fel de bine ca pe limba rusă. Și mai devreme sau mai târziu o voi reuși.
Limba română în Moldova este limba viitorului. Aceasta este o abilitate importantă de stăpânit acum dacă vrei să fii competitiv în țara noastră. Și acum am înțeles clar. În sfârșit!
PS: Voi încerca să împărtășesc experiența mea și altora pe parcurs, poate că va fi util comunității de limbă rusă.”