Primăria Cluj – Napoca, alături de Ordinul Arhitecților din România au lansat de curând un concurs de soluții pentru a desemna proiectul care va sta la baza reabilitării Turnului Pompierilor.
Concursul îi va oferi câștigătorului un premiu echivalent cu valoarea estimată a contractului de proiectare, care ajunge la 365.823 lei, cca 80.000 de euro, iar pentru următoarele două proiecte de pe podium se vor acorda premii în valoare de 22.000 lei și 13.000 lei, pentru locul al doilea și respectiv al treilea.
Din juriul care va analiza proiectele depuse în concurs vor face parte arhitectul – șef al municipiului Cluj – Napoca, președinte al Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș, precum și din arhitecții Szabolcs Guttman, Irina Meliță, Justin Baroncea, Oana Bogdan și directorul Casei Municipale de Cultură, Florin Moroșanu. De asemenea, ca membri supleanți sunt arhitecții Ionuț Radu Filip și Adrian Hagiu.
„Turnul Pompierilor este, alături de Bastionul Croitorilor, unul dintre turnurile de pază ale orașului medieval, păstrat în timp, dar singurul care încă nu a fost reabilitat pentru a fi pus în valoare ca obiectiv public de interes pentru locuitorii orașului, precum și pentru turiștii care vizitează Clujul. Acest concurs de soluții este pentru noi o modalitate de a ne asigura că, pe lângă reabilitarea părților din diferite epoci istorice, vom realiza și un obiectiv de valoare din punct de vedere a arhitecturii contemporane. Sperăm ca la acest concurs să participe cele mai creative minți ale arhitecților din România care să ne ofere un proiect de refacere a Turnului Pompierilor cu potențial de a aduce orașului nostru un nou reper arhitectonic și cultural”, a declarat primarul Emil Boc, cu ocazia lansării publice a competiției.
„Turnul ar urma să aibă la etaj un punct de belvedere, de unde să poată fi admirat centrul Clujului, iar la parter ar urma să funcționeze un punct de informare turistică”, spunea Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România.
Scopul proiectului nu este doar restaurarea părții istorice a Turnului Pompierilor ci și cea de refuncționalizare și reamenajare pentru a putea fi încadrat ca obiectiv turistic al Clujului sau ca spațiu pentru diferite evenimente culturale. Tot în acest proiect intră și reabilitarea și pietonalizarea străzii Tipografiei, în zona din jurul Turnului.
Data limită pentru depunerea propunerilor în cadrul concursului este de 26 ianuarie 2017, urmând ca jurizarea și rezultatele ei să fie anunțate public la data de 6 februarie 2017.
Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de „Poarta Mică din ulița Săpunului”. Turnul și o porțiune de zid fac parte dintre puținele fragmente păstrate până astăzi din a doua incintă medievală de apărare a Clujului.
Respectiva poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor, care în prezent nu mai funcționează.